El petit llibre... del gran vident de l’economia

Peter D. Schiff recull l’experiència de recessions prèvies per donar consells i les millors estratègies per invertir a borsa

L'autor del llibre analitza crisis econòmiques anteriors per evitar tornar a caure en una recessió | iStock  L'autor del llibre analitza crisis econòmiques anteriors per evitar tornar a caure en una recessió | iStock

Peter D. Schiff va començar a escriure aquest llibre molt abans que esclatés la crisi econòmica i financera del 2008. De fet, la primera versió de l’obra El pequeño libro de los altibajos del mercado (Deusto, 2018) va sortir publicada l’octubre d’aquell mateix any. Ara bé, tot i les actualitzacions fetes una dècada després de l’inici de la recessió, el rerefons no ha canviat. I és que Schiff ja va predir, a principis dels 2000, que les grans economies mundials es veurien submergides per una gran crisi. El gran vident de l’economia ja ho va advertir... i ara vol ajudar els inversors a borsa a invertir millor els seus diners, i no perdre’ls.

"Moltes vegades, les xifres d'inflació, desocupació o productivitat que ofereixen els governs són falses"

Schiff va ser un dels pocs que va veure l’arribada de la crisi del 2008. Ara, en aquesta obra, retorna a recessions anteriors com el crack del 1929 o l'estanflació de la dècada dels 1970 per extraure lliçons empresarials per a la inversió. I és que, “moltes vegades les xifres d’inflació, desocupació o productivitat que ofereixen els governs són falses o bé presenten una visió interessadament optimista de la realitat”. Per això, l’autor analitza detingudament l’economia dels Estats Units, que és on comencen esclatant la majoria de crisi, amb l’objectiu d’ajudar el lector a “conservar i incrementar la teva riquesa per poder reinvertir-la en el nostre país quan es porti a terme una reforma econòmica fonamental”.

Guanyar diners amb els alts i baixos de l’economia

“Els responsables de la política econòmica dels Estats Units han perdut per complet el rumb”, assenyala l’autor del pròleg del llibre, Marc Faber, editor del Gloom Boom & Doom Report. És per això que recomana la lectura de l’obra de Schiff, qui, a parer seu, explica com evitar costosos errors d’inversió i capitalitzar les oportunitats que ajudin a conservar i millorar la nostra riquesa.

"Les polítiques de tipus d'interès baixos no responen a necessitats de les persones i empreses, sinó a objectius de les elits polítiques"

“Les polítiques de tipus d’interès artificialment baixos dels bancs centrals no responen a les necessitats de les persones i les empreses, sinó a objectius concertats en les elits polítiques”, afirma Schiff en la seva obra. Una situació viscuda als Estats Units però també a Europa i a partir de la qual l’economista analitza i ofereix les receptes econòmiques que ens poden fer sortir d’aquesta situació de marasme: el lliure mercat, la reducció del govern o bé la minimització de les regulacions i de la càrrega impositiva perquè les empreses puguin operar sense desavantatges competitius.

Més info: Simiocràcia: el per què de la crisi econòmica

Una dura crítica a la Reserva Federal dels Estats Units i a altres actors de l’entorn polític per explicar les causes i conseqüències de l’última (i encara actual?) crisi financera. Una reflexió que, tot i centrar-se en l’economia nord-americana, segur que podem treure conclusions que s’apliquin a Europa, Espanya i Catalunya.

Més informació
'Inside Job' i les causes de la crisi econòmica
L'aniversari de la Gran Recessió
I si ve una forta recessió?
Avui et destaquem
El més llegit