El Velódromo de Barcelona, 90 anys en forma

El mític local inaugura una selecció de plats dedicats a cada dècada del restaurant de la mà del xef Michelin Jordi Vilà

Interior del Velódromo de Barcelona | Cedida Interior del Velódromo de Barcelona | Cedida

El Velódromo o Bar Velódromo (com en coneixen molts) és un restaurant supervivent. Icònic local dins la difícil supervivència del sector de la restauració de Barcelona, aquest any bufa les 90 espelmes del seu aniversari. Rellançat el 2009 per Moritz, la reforma va saber fer conviure la història i arrels d'aquest punt de trobada neuràlgica de l'Eixample i fer-ho sota una mirada nova que repesca els inicis més gastronòmics del bar fundat pel matrimoni format per Manuel Pastor i Pilar Boné el 1933.

Una mica d'història del Velódromo

Pastor i Boné van arribar a Barcelona provinents de Terol. Com altres migrants de l'època van obrir negoci amb allò que sabien fer: guisar. Així que aviat la seva casa de menjars -Casa Manolo- a la cruïlla entre Muntaner i Londres es va endur a la butxaca tot aquell despistat que passava prop d'aquesta zona que encara no estava annexada a Barcelona (era llavors la Vila de Gràcia) per allà finals del segle XIX. Poc hi havia en aquesta zona llavors i l'ambient acollidor, familiar i el servei impecable del seu establiment es va fer un lloc.

El Velódromo se fundó en 1933 | Cedida
El Velódromo va ser fundat el 1933 | Cedida

L'hereu del local, Manuel Pastor Boné, el va rebatejar com a Velódromo per la seva afició a la bicicleta i al repartir pujat a ella alguns cafès i entrepans als empleats de la zona que no volien deixar el confort del seu despatx. A la mort del seu pare, el va ampliar i va aixecar un edifici on viuria al principal en un solar del carrer Muntaner 213. Els disgustos de la Guerra Civil no van fer malbé el local, però sí que van causar algunes complicacions en la seva gestió que el van portar a decidir escurçar horaris i prescindir del servei de menjars per centrar-se en el de bar.

El Velódromo: un supervivent retro

El Velódromo es va apuntalar llavors com a cafè de trobada per a intel·lectuals i estudiants. Van jugar un paper clau el seu acollidor ambient presidit per una imponent escala de caoba, les seves altes columnes i racons on discretament passar la tarda davant d'un fumejant cafè i uns amplis finestrals que deixaven atalaiar el que passava fora. Manuel Pastor Salvat va heretar un local supervisat pel seu pare fins a la seva mort el 1980, segons recorda el periodista i cronista barceloní Lluís Permanyer en un diari editat per la casa amb motiu del nonagenari aniversari.

El 2000, l'últim amo del Velódromo va optar per vendre'l a Moritz

Permeable a les modes i recuperat sota el recuperat costum del vermut, el 2000 l'últim amo va optar per vendre'l a Moritz. La cervesera ho va renovar integralment, això sí, mantenint l'àgil equilibri entre un interiorisme art deco recolzat a la seva formidable barra de fòrmica de diverses dècades i una nova etapa més moderna i gastronòmica. Rellançat el 2009, s'ha recuperat la cuina i un maratonià horari: 365 dies a l'any de 7.30 hores del matí a 1.30 de la matinada.

9 plats que són un viatge per la història de Barcelona

S'imaginen degustar una pilota tradicional? O acostar-se a un invent com la Crokini (una croqueta que va batejar la propera Discoteca Bikini)? Entre les accions més prometedores, una selecció especial de plats del 90è aniversari signats pel xef estrella Michelin i director gastronòmic de Moritz, Jordi Vilà que executa el dia a dia el xef executiu del local, Albert Mas. Es tracta de nou propostes (una per dècada) disponibles a partir de l'1 de desembre fins al pròxim estiu.

Entre els plats recuperats d’abans, unes ostres a la Ravigote (anys 33-43); la Pilota amb salsa de bolets i picada (43-53), picada d'ullet a la cuina tradicional catalana més casolana; una estupenda Lasaña Rossini (53-63) anys en què la cuina italiana era el summum a Barcelona; el citat Crokini de biquini trufat (63-73 en honor a la famosa discoteca de la Diagonal); el Cap i pota (73-83). També destaca l'arròs Parellada o del senyoret (83-93), un sant i senyal del menjar familiar dels diumenges a Barcelona; la Brandada de bacallà a la llauna (93-2003), homenatge al noble (i ja gairebé extint) ofici dels bacallaners de Barcelona. Per postres, La Mona, o versió del pastís Sara (2003-2013), tan nostra, i la Xocolata amb oli (2013-2023) són altres dels plats.

La companyia ha dissenyat, a més, una cervesa fresca homenatge a les cerveses de principis de segle passat i ja prepara una gran festa final que culminarà amb una celebració popular el pròxim any.

El Velódromo

Carrer de Muntaner, 213, 08036 Barcelona

Més informació
Parking Pizza estrena nou local a la Gran Via de Barcelona
Taco Méndez: Albert Adrià i Paco Méndez obren una taqueria 'pop up'
Restaurant MAE, el sincretisme d'un menú gastronòmic a preu imbatible
Avui et destaquem
El més llegit