
Es diu Superlocal i va ser un dels primers restaurants que van obrir al renovat Port Olímpic de Barcelona; un local basat en la sostenibilitat amb una aposta de cuina autòctona en què els proveïdors s'han seleccionat en un radi de 99,99 km. Això vol dir que cada ingredient que trobeu al plat és un ingredient no viatjat. I amb aquest simple gest es redueix considerablement petjada de carboni i es recolza el comerç local. “Es tracta de treballar els productes de temporada que són típics de la nostra regió i realçar el seu valor a la cuina”, assenyala Ramón Rodríguez, CEO de Pantea Group, el conglomerat darrere del negoci i amb sis restaurants més a la ciutat, tres amb el segell distintiu de Barcelona Sustainable Gastronomy atorgat per Turisme de Barcelona. No hi ha alvocat a la vista. De moment.
Un interiorisme amb materials reutilitzats
L'espai s'ubica davant del mar, amb una extensa terrassa coberta i un interior amb capacitat per a 250 comensals asseguts i 500 drets. La sostenibilitat també impregna l'interior on destaca una impressionant llum de sostre creat a partir d'ampolles reciclades. "Les taules ovalades construïdes amb deixalles de fusteria i el mobiliari, fet de fusta i acer inoxidable reciclat, estan dissenyades per oferir alta durabilitat i baix impacte ambiental", explica Dimas Newey, responsable de l'espai. Cada detall de l'interiorisme subratlla l'enfocament a l'economia circular.

Una carta amb ingredients a 99 quilòmetres a la rodona
Les ostres (en la seva versió al natural o amanides com un suau ceviche), un dels primers mos més populars, són un dels ingredients més viatjats, a 188 km des del Delta de l'Ebre. Cada plat en carta ve acompanyat d'aquesta indicació: quants quilòmetres a la rodona s'ha desplaçat el producte per aparèixer a la nostra taula. Serveix també focaccies i pa de massa mare amb mojo verd, tomàquet de penjar i allioli suau d'all, elaborat amb farines del camp de Girona. Entre els entrants destaquen les amanides -l'espai no amaga una estimació pel públic healthy amb diverses opcions en carta enfocades als vegetals i l'horta. Decidim tastar en aquesta vista el tàrtar de tonyina vermella Balfegó (l'Atmetlla de Mar) que ve sota un impecable ou ferrat de Pagès amb la seva punta.
Cada plat en carta ve acompanyat d'aquesta indicació: quants quilòmetres a la rodona s'ha desplaçat el producte per aparèixer a la nostra taula
De granges properes a Barcelona, d'entre 11 i 49,3 quilòmetres, venen alguns dels productes carnis: la presa de porc ibèric, que es presenta lleugerament brasejada al Josper amanida amb el seu suc i amb emulsió d'all rostit en carpaccio amb salsifí ratllat (un tubercle de sabor aquós i textura molt suau).
L'apartat de peixos i mariscs es nodreix de la costa catalana amb algunes opcions locals com els musclos del Delta de l'Ebre, el calamar de Vilanova i la gamba de Palamós, encara que mantenen el llobarro a la brasa amb verds o, a la donostiarra que -admeten- no s'ajusta als seus 99 km, però val la pena mantenir-ho a carta “per aclamació popular”. En aquest cas, mirem l'apartat de pastes i arrossos (del prestigiós Molí de Rafelet) on sobresurt un arròs melós de pop de Sant Carles de la Ràpita a la brasa, porro confitat i un toc de mantega i allioli d'all rostit.

La carta de referències víniques també es concentra al quilometratge inicial, amb alguns vins competents a copes. Tot i que, reconeixen: “hem de pagar el peatge que som a Barcelona i part del nostre públic estranger busca ampolles amb un cognom molt clar: Rioja”. No ho amaguen i seleccionen tres referències per acontentar aquest comensal: un ull de llebre de Malpastor, un albariño de Miña Ruliña i el verdejo de Tortuga veloz.
Per a les postres, el millor és tastar el pastís de tres formatges catalans sobre base de galeta cruixent i acompanyar-lo amb algun dels còctels amb clàssics reinventats a la casa com una Coloma, un Sunny Mary o un Bitter Port Symphony. Una excusa perfecta: La terrassa més gran del Port Olímipic per acomiadar l'estiu amb sabor local.
Superlocal
Adreça: Balcó Gastronòmic, Moll de Gregal (Local 5).
Horaris: de dilluns a diumenge cuina de 12.00 h a 23.30 h, restaurant de 12.00 h a 2.00 h.
Tel.: 936 11 72 38 Menú: superlocalbcn.com
Preu mitjà: 40-50 euros.