Imatge del llibre de Gemma Cernuda | Abel Gimeno
Imatge del llibre de Gemma Cernuda | Abel Gimeno

La pluja és substantiu femení

Una setmana mullada per la borrasca Glòria que reactiva l'agenda valenciana que també s'ha presentat a Fitur

La pluja d'aquesta setmana a causa de la borrasca Glòria ha deixat 173 litres per metre quadrat a València. Tres dies de pluja intensa, quasi infinita, que evidencia les mancances de la ciutat que ja coneixem, el trànsit col·lapsat quan plouen quatre gotes és més que evident en el cap i casal. Dijous, en canvi, hi va haver una treva i la cita que teníem en la Casa del Llibre amb Gemma Cernuda-Canelles va anar molt bé. Sense paraigües a la vista i amb molts llibres al darrere, VIA Empresa va acompanyar a l'autora en la seua estrena per presentar Atrapados en el feminismo en terres valencianes.

Foto: Abel Gimeno
Foto: Abel Gimeno 

"Contenta de l'energia valenciana!", m'escriu l'autora l'endemà de la presentació. És cert que es desprenia bon rotllo, en família, en un debat que aprofundeix en el feminisme i en nosaltres mateixos. José Maria Santos Figueroa, Maria José Mainar i jo, de fet, acabem posant d'exemple l'educació dels nostres fills per fer propi el discurs igualitari que es proposa. No és fàcil educar i sabem que fer-ho en valors feministes és el nostre repte. El de tots. 

Més info: Feminisme o la ceguera empresarial  

En la conversa, es comenta la necessitat d'augmentar el nombre de nenes que s'interessen per carreres STEAM. És, de fet, un dels reptes que m'explica en conversa telefònica el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Salvador Puigdengolas, a qui entreviste un d'aquests dies de pluja incessant. Mentre parlem, m'explica, a l'hospital La Fe –on dirigeix el servei d'enginyeria- treballen per controlar algunes entrades d'aigua i les problemàtiques de la mateixa estructura. "Aquests dies hem d'estar tots al peu el canó, ens posem la capa de Superman i volem", reconeix el degà. Parlem de pluja però també d'automoció, energia, transformació digital i del seu cognom, a petició meua: "Mi bisabuelo era el coronel Puigdengolas". Una cerca ràpida em descobreix un militar gironí, nascut a Figueres com Salvador Dalí, que va estar al capdavant de l'Exèrcit Popular de la República per defensar Badajoz del feixisme de Franco. La conversa completa la publicarem la setmana pròxima, quan s'ha compromés a donar més informació sobre la celebració que els enginyers tenen planejada per aquest 2020. 

Més info: Els joves no volen ser enginyers  

A banda de les cinc víctimes del temporal Glòria, la pluja infinita ha perjudicat extremadament el camp valencià, que ja estava 'fotut' amb la DANA i que ara reconeix noves pèrdues econòmiques al còmput de patiments sectorials. De fet, els agricultors d'AVA-ASAJA recorden, quan els preguntem què esperen del ministre Planas, que ja venim de sofrir un "vertader" desastre amb els cítrics i que ens trobem, de fet, en la pitjor temporada del caqui de la seua història. "I no hem escoltat ni un sol compromís per part de les Administracions". 

 

Amb les institucions precisament s'han anat a reunir els empresaris de la CEV amb Salvador Navarro de la mà. Un esmorzar de treball celebrat aquest dimecres, amb el ministre valencià Ábalos i un grup de diputats socialistes al Congrés dels Diputats, als quals han recordat que el finançament és la prioritat. "Per a la CEV, i per a tota la Comunitat Valenciana, la reforma del sistema de finançament autonòmic és una prioritat política i, al nostre entendre, les regles i principis que han de regir el sistema entren en l'àmbit tècnic. És en aquest àmbit, el tècnic, on més s'ha avançat. Per tant, la solució al problema ha de passar, com més prompte millor, a l'àmbit polític", ha afirmat Navarro. És una petició educada i correcta la de Navarro, quan en realitat les ganes col·lectives parlen més de demanar amb urgència simplement el que se'ns deu, però ja sabem que els valencians som d'ofrenar noves glòries a Espanya i el tots a una veu ens costa una miqueta més.

Puig, Navarro i representants empresarials | Cedida
Puig, Navarro i representants empresarials | Cedida 

A Madrid també han anat els polítics aquests dies per promocionar València i les bondats del País Valencià. Dijous es presenta el Webit a Fitur amb la vice alcaldessa de València, Sandra Gómez, la responsable de l'àrea de Desenvolupament Innovador, Pilar Bernabé, i el regidor de Turisme, Emiliano García, junt amb la Consellera d'Innovació, Carolina Pascual, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar. La setmana acaba també promocional perquè Gómez assisteix a la gala dels Goya a Màlaga amb el propòsit d'aconseguir que l'any que ve siga València la ciutat de celebració de la gala.

 

 

Intensa, incessant, infinita. Són adjectius d'aquesta pluja de gener que també valen per descriure la lluita feminista. Ho pensava refent aquest article en què us he explicat algunes coses d'una setmana personalment difícil marcada per una mudança. Reordenar et dóna moltes vegades perspectiva per a veure les coses i entendre què està passant. Les dones demanem igualtat, el camp demana recompenses, solucions; els empresaris demanen igualtat (territorial) ... La pluja és com la proclama: un substantiu femení.

Més informació
Crit d'auxili del camp valencià
Salvador Navarro: "Catalunya ens ajudarà a obrir el meló del finançament"
Avui et destaquem
El més llegit