Tot i que la darrera dada de l'IPC general ofereix una de les millors xifres de l'últim any (2,3%), el preu que els catalans han d'assumir per omplir el frigorífic continua sent més elevat que fa un any. La inflació i la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies també han provocat que es demanin més préstecs, per exemple, per a despeses relacionades amb el turisme. Els crèdits al consum a curt termini no han deixat de créixer els sis primers mesos de l'any i, segons el Banc d'Espanya, han augmentat un 7,9% respecte el juny del 2022.
Alhora, els baixos salaris són el principal motiu (38% de mencions el 2023, davant del 29% el 2021) que 1 de cada 10 treballadors espanyols admeti haver cobrat en B en els últims dos anys, tal com indica Infojobs. En aquest context, la plataforma d'ocupació líder a Espanya ha analitzat també la realitat de la pluriocupació a Catalunya. Segons les dades extretes, un 15,5% dels treballadors catalans afirma compaginar actualment més d'una ocupació o haver-ho fet l'últim any, un percentatge pràcticament igual que el nacional, que se situa al 15% dels empleats. A més, la majoria dels enquestats recorren a aquesta mesura per qüestions econòmiques: un 40% per necessitat, ja que el sou no és suficient; i un altre 32% per obtenir ingressos extra.
Mónica Pérez: “La situació econòmica del darrer any empeny molts treballadors a buscar més feina per aconseguir un sou suficient"
El volum de pluriempleats al nostre país és el més alt des que es tenen registres i supera el mig milió de persones. Segons les dades de l'EPA de l'INE del segon trimestre del 2023, hi ha 588.300 ocupats amb ocupació secundària, un 7,4% més que el mateix període de l'any anterior i un 21,1% per sobre de nivells prepandèmia (en el segon trimestre del 2019 eren 485.600 persones).
“La situació econòmica del darrer any empeny molts treballadors a buscar més feina per aconseguir un sou suficient. Alhora, l'increment dels contractes fixos discontinus –amb caràcter fix, però estacionals en el temps–, pot explicar també aquesta realitat”, afirma Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs. "En aquest sentit, l'aposta per la formació, l'ocupació de qualitat i el desenvolupament de polítiques públiques són fonamentals per evitar que la pluriocupació es converteixi en una necessitat", afegeix.
Pluriempleats catalans: joves entre 16 i 34 anys, amb un salari entre 1.001 i 1.500 euros
De l'informe es pot extreure que els joves catalans entre 16 i 34 anys són els més pluriempleats, concretament el 37,5% del grup de 16 i 24 anys i el 24,8% dels que tenen entre 25 i 34 anys. Per nivell d'ingressos, els treballadors catalans que guanyen entre 1.001 i 1.500 euros són els que compaginen més feina, amb un 18% de les mencions. A aquests els segueixen, amb un 17%, els que reben fins a 1.000 euros mensuals.