L'edat mitjana dels assalariats a Espanya ha crescut en sis anys des de principis de segle, de manera que l'any 2000 era de 37,5 anys i el 2022 va ser de 43,5 anys. Aquesta pujada també s'aprecia entre els ocupats no assalariats -com els autònoms-, la mitjana dels quals ha passat dels 44 als 48 anys.
Segons un monogràfic publicat per la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) sobre l'economia i el repte demogràfic, aquest envelliment poblacional "modificarà el mercat laboral i tindrà efectes sobre la productivitat". "El canvi demogràfic acabarà configurant un mercat de treball molt diferent del que hem tingut en dècades passades, amb conseqüències socioeconòmiques intenses", apunta Funcas.
La població ocupada de 16 a 29 anys s'ha reduït a la meitat
D'acord amb l'estudi, l'envelliment de la població ocupada és "especialment intens" entre els no assalariats, els homes, els empleats públics, els treballadors d'empreses petites i les comunitats autònomes del nord-occidental. A més, Funcas assenyala una "desacceleració" a l'entrada al mercat laboral a partir dels 45 anys i una "caiguda acusada" a partir dels 60, cosa que els autors de l'estudi atribueixen a "una intensa disminució de la productivitat en aquests grups" edat".
L'informe calcula que, en les darreres dues dècades, la població ocupada ha augmentat al voltant del 18%. En aquest context, però, mentre que la població ocupada de més de 50 anys s'ha multiplicat per dos, la població ocupada de 16 a 29 anys s'ha reduït a la meitat. "Aquest fenomen, que complica la substitució generacional de treballadors en tots els segments del mercat de treball, afecta el creixement agregat de la productivitat", conclouen des de Funcas, i apunten a la immigració i la natalitat com a "claus" per "frenar i revertir" aquest procés d'envelliment".