100 raons per abandonar l'hàbit tabàquic? Ara ja en tenim 101

Un estudi de 'Nature' afirma que fumar té un efecte perjudicial i durador sobre les respostes immunitàries específiques, fins i tot després de deixar el tabac

El tabac és un factor de risc cardiovascular | iStock El tabac és un factor de risc cardiovascular | iStock

El tabac és un factor de risc cardiovascular i està directament relacionat amb el càncer de pulmó i de bufeta (entre d'altres). També sabem que ser fumador incrementa el risc de patir complicacions davant de malalties infeccioses, siguin víriques o bacterianes.

Recentment, s'ha fet ressò de l'efecte del tabac sobre el sistema immune, en l'estudi publicat a la revista Nature, en el qual s'afirma que fumar té un efecte perjudicial i durador sobre les respostes immunitàries específiques, persistint en el temps, fins i tot després de deixar de fumar.

La immunitat, una nova diana pel tabac 

El sistema immunitari actua diferent depenent de molts factors com la genètica, l'edat, el sexe, l'índex de massa corporal i també els hàbits. En aquest sentit, els autors de l'article destaquen que arribar a comprendre aquests factors més a fons, pot ajudar-nos a combatre des de les infeccions, fins al càncer i les malalties autoimmunes.

L'estudi va investigar els efectes de 136 factors ambientals sobre les diferents respostes immunes de 1.000 persones sanes. Entre aquests factors ambientals que varen estudiar, el consum de tabac era el més influent: l'hàbit de fumar té conseqüències tant en la immunitat innata (la primera línia de defenses del cos, que produeix una resposta genèrica enfront de qualsevol infecció), com en l'adaptativa (una resposta immune específica contra cada agent patogen). Però la immunitat adaptativa és la que es veu afectada a llarg termini, anys després des que la persona hagi deixat de fumar.

El sistema immunitari actua diferent depenent de molts factors com la genètica, l'edat o el sexe

A més, l'efecte negatiu del tabac sobre el sistema immune s'incrementa en aquells que fumen més nombre de cigarrets al dia i que porten més anys fumant. També destaca l'estudi que l'índex de massa corporal i el citomegalovirus són factors importants a tenir en compte i que també influeixen en les nostres defenses.

Què diuen els experts sobre tot això?  

El Dr. Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d'Immunologia i director científic de l'Institut d'Investigació Valdecilla (IDIVAL) comenta sobre l'estudi que “ajuda a explicar possibles alteracions en la resposta immunitària dels fumadors al voltant dels  60 anys, amb sospita d’immunodeficiència secundària al tabac, en el context d'una malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)”, on es detecta una hipogammaglobulinèmia (quantitat baixa d'anticossos).

Més info: Salut i canvi climàtic: la primera càtedra de MútuaTerrassa i la Universitat de Barcelona

Per tant, ara més que mai tenim nous arguments per reiterar que millor deixar de fumar com més aviat millor (no valen les repetides excuses) i el missatge que s'hauria de transmetre als joves adolescents és el de “millor no començar mai a fumar”: primer només fumes quan surts de festa... I finalment, una gran majoria acaben fumant sempre. 

En una ocasió, vaig començar a llegir un article sobre “100 raons per abandonar l'hàbit tabàquic”, i haig de dir que al final vaig comprovar que sí que hi són. Ara ja en tenim 101.

Més informació
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa lidera un estudi contra la malaltia celíaca pediàtrica
MútuaTerrassa, al capdavant de la lluita envers la resistència als antibiòtics
MútuaTerrassa creix un 5,8% el 2022
Avui et destaquem
El més llegit