• Economia
  • Les 10 notícies més llegides del 2022

Les 10 notícies més llegides del 2022

Des del Ripollès i l'Urgell es poden crear productes que arriben als racons més inesperats del planeta

Imatge promocional de l'any 2022 | iStock
Imatge promocional de l'any 2022 | iStock
Redacción - VIA Empresa
Barcelona
29 de Desembre de 2022
Act. 29 de Desembre de 2022

Nadal, pagès, plats preparats, cafè, l’escola o Montserrat són algunes de les paraules que han protagonitzat els temes més llegits pels lectors de VIA Empresa, durant aquest any 2022. A poc més de 72 hores d’escoltar el so de les dotze campanades farem un repàs als articles amb més lectures. Una bossa reciclada permet fer el salt des d’un petit poble de l’Urgell als Estats Units. 

 

La màgia de Nadal al centre de Barcelona 

Lluny de les grans campanyes de publicitat de les multinacionals, la Gemma Fontseca es va endinsar al cor del barri Gòtic per visitar Käthe Wohlfahrt. Un local d’articles nadalencs que obre les portes durant tot l’any, inclòs quan les altes temperatures de l’estiu no conviden a pensar amb arbres o figures de pessebre.

“Durant les sis setmanes prèvies a Nadal és quan més vendes tenim, però que durant les onades de calor de l’estiu comptem amb visitants autòctons i fins i tot internacionals, que aprofiten per comprar un detall nadalenc”, exposa Montse Escribano, responsable de l’establiment. 

 

L’aventura de pagès de tres germans de Campdevànol

L’Enric Camprubí volia ser pagès des que era petit. Després d’estudiar enginyeria agrònoma, va tornar al poble, Campdevànol, i va comprar les seves primeres vint vaques. Va ser l'any 2007 i poc temps després, els seus germans, Raimon i Maurici, es van sumar al projecte. 

2 ACN
Imatge d'unes vaques | ACN

En l'actualitat, Pirinat és un projecte que factura més de 14 milions d’euros, compta amb 1.500 vedells i exporta carn ecològica a països com Alemanya, Itàlia, Polònia o República Txeca.

Les escoles catalanes de l’òrbita Forbes 

La prestigiosa revista Forbes analitza les 100 millors escoles d’Espanya, de les quals nou són catalanes (8 a Barcelona i una a Girona). El rànquing té en compte aspectes com la ràtio d'alumnes per classe, la nota mitjana aconseguida a la selectivitat, aspectes tecnològics, idiomes que s'ensenyen, extraescolars, infraestructures del centre o transport.

El temple de Catalunya 

A 60 quilòmetres de Barcelona apareix un dels destins més populars de Catalunya i turistes d’arreu del món: Montserrat. El gran misteri que rodeja la muntanya és el seu finançament. L’any 2016 es va batre el rècord d’assistència i es va superar la xifra de 2,5 milions de visitants. Actualment, Montserrat genera un impacte de 314 milions a l’economia catalana. 

Els nous plans de Casa Mas

L’empresa de plats preparats ha traslladat la producció a una nova planta de Sallent (Bages) que quintuplica la superfície de les instal·lacions de Castellterçol (Moianès). Aquest moviment ha comptat amb una inversió de 33 milions d’euros.

L’objectiu és incrementar la producció, però mantenint-se fidel als plats de cuina tradicional amb els quals ha triomfat als supermercats. Casa Mas va tancar l’any 2021 amb una facturació de 46 milions. 

casamas1996 11 640x380
Imatge de la primera cuina industrial de Casa Mas | Twitter


Les bosses reciclades que triomfen als Estats Units 

Josep Riera va idear, l'any 2016, un nou projecte per confeccionar bosses de mà fetes amb pells reciclades. Així va néixer Soruka a l’Urgell, que sis anys després produeixen al voltant de 4.000 bosses setmanals i han tingut un gran èxit als Estats Units, on ja han venut més de 60.000 unitats. La sostenibilitat de la seva proposta i l’originalitat dels seus dissenys ha convertit la marca en reconeixible i un referent de l’slow fashion.

Però des de Soruka tenien clar que l’argument de venda no podia ser només la sostenibilitat i, des de bon començament, van apostar per dissenys molt cuidats. “El producte es ven per si sol, perquè té uns colors i característiques peculiars. Si no fos reciclat, també ho vendríem”, explica Riera

8 047914l i p hera
Imatge promocional de Soruka 

Carlett, la micromobilitat del comerç de proximitat

El confinament va reactivar l'ús del tradicional carret de la compra, convertint-se així com a company d'un dels pocs moments de llibertat permesos: sortir a comprar. Els problemes de mobilitat a Espanya representen el tipus de discapacitat més freqüent, segons l'Institut Nacional d'Estadística. La firma es va fundar l’any 2016  per Albert Cardona i Oriol Martí amb una inversió inicial de 53.000 euros

Les empreses que mouen els diners a la capital 

Les empreses amb la seu social a la província de Barcelona van generar un total de 286.142 milions d’euros durant el 2021,  el que suposa un increment de l’11% respecte del 2020.  El sector químic i farmacèutic, amb una facturació global de 22.554 milions d’euros és el més fort de tota la regió. Són xifres d'un estudi de la Diputació de Barcelona

Es pot viure en un país amb el cafè a 10 euros?

“Perdona, que em pots portar un cafè amb llet?”. “Sí, són 1.460 corones islandeses i ara li porto a la taula”. Desemborsament amb targeta i notificació del banc al mòbil a l’instant: “Has fet un pagament de 10 euros a l’estranger”. 

És el cost de vida als països escandinaus i a Islàndia, que pot provocar alguna sorpresa incòmoda al visitant, sobretot si prové del sud d’Europa. Les preguntes recurrents: “Però, quin deu ser el salari mínim si un cafè amb llet val això?” “Poden estalviar?” “Quin és el preu habitual de lloguer?” “Els preocupa la inflació dels últims mesos?” o “Troben barata Barcelona?”

istock 1311165769 11 640x380
El carrer principal de Reykjavík | iStock

El Túnel de Viella, l'oxigen de la Vall d’Aran 

Aquesta infraestructura és la principal via d'accés al territori de la Vall d'Aran. Projectat durant el regnat d'Alfons XIII i inaugurat 22 anys després, el túnel compta amb cinc quilòmetres de llarg i cinc metres d'amplada. 

Sense obviar que té una dificultat afegida: és el més perillós d'Europa i és considerat "molt dolent" per la seguretat, les alarmes antiincendis, la il·luminació, les sortides d'emergència i els telèfons d'emergència. Per aquest motiu, el 2007 va ser substituït per una nova infraestructura i va deixar endarrere anys d'històries, inseguretats i l'obertura d'una zona que ha canviat la història de Catalunya.

istock 1438365576 11 640x380
Imatge general de Baqueira | iStock