Barcelona: una urbs per resoldre els problemes

Barcelona Global reclama la creació d'una autoritat metropolitana amb competències en ecologia, turisme o habitatge

Pau Guardans, president de Barcelona Global, reclama una autoritat que converteixi Barcelona en una urbs | ACN Pau Guardans, president de Barcelona Global, reclama una autoritat que converteixi Barcelona en una urbs | ACN

El president de Barcelona Global, Pau Guardans, ha demanat a la ciutadania que insti als polítics a modificar la governança de Barcelona i ha demanat la creació d’una autoritat metropolitana amb competències que pugui gestionar la ciutat com una gran urbs. “Si no gestionem la ciutat com un gran conglomerat que ens equipari a altres ciutats, com pot ser el cas de Madrid, no podrem afrontar i resoldre els problemes de la ciutadania”, ha assegurat durant la conferència La Gran Barcelona, una oportunitat inajornable organitzada pel Fòrum Empresarial del Llobregat.

Guardans ha defensat que aquesta autoritat metropolitana haurà de tenir dimensió democràtica i s’ha mostrat partidari de que les eleccions municipals incorporin la tria d’un alcalde metropolità perquè Barcelona ha d’aspirar a ser una gran capital “sense cap restricció”; “sense que el vestit li vingui petit”, ha exemplificat.

Des de l’entitat Barcelona Global es veu la capitalitat de Barcelona com una gran oportunitat per afrontar totes les qüestions que s’hauran de dirimir en un futur en aspectes tan complexos com el canvi climàtic, l’habitatge, l’ecologia, el turisme o les dades i la intel·ligència artificial. És per això que, segons Guardans, cal buscar “grans consensos” a mig termini però des d'una dimensió més gran.

Davant d’un auditori format per empresaris, Guardans ha incidit en què l’èxit d’una societat de futur és l’atracció de talent, que és la clau per arrossegar la inversió i, amb aquesta, el benestar i la riquesa cap a les ciutats. “El talent és un avantatge competitiu i la manca de dimensió de la ciutat hi posa fre”, ha defensat en recordar que és un dels reptes que s’ha marcat l’entitat que presideix.

 “El talent és un avantatge competitiu i la manca de dimensió de la ciutat hi posa fre”

Actualment, l’àrea metropolitana de Barcelona és un conglomerat de 36 ciutats, amb 36 alcaldes, que no pot prendre decisions globals en matèries com l’habitatge, el turisme, l’emergència climàtica..., ha insistit el president de Barcelona Global i ha argumentat que les previsions apunten que el 2050 el 70% de la població mundial viurà a les grans ciutats, a l’entorn urbà, i “això farà canviar les polítiques i caldrà fer-ho des de grans consensos”.

Pel que fa a l’atracció de talent: “Barcelona és una de les ciutats del món amb pitjor fiscalitat per als emprenedors”, ha assegurat Guardans. Per això, des de Barcelona Global s’ha encarregat un estudi a experts en fiscalitat per detectar quins són els principals greuges i gaps legislatius que caldria revertir per a què Barcelona fos competitiva en aquest sentit. Guardans ha avançat que aquest estudi es donarà a conèixer properament al Ministeri d’Hisenda per contribuir al "necessari" canvi legislatiu.

En aquest sentit, Barcelona ha de doblar la seva aposta per ser una de les principals capitals mundials de l’era digital, però caldrà treballar en aspectes com la fiscalitat per als emprenedors i també en facilitar espais de treball i desenvolupament per als negocis incipients, fomentar l’educació i gestionar l’entorn digital des de totes les competències possibles.

Barcelona ha deixat de somniar

Entre els assistents a l’acte s’ha deixat entreveure, en el torn de debat, la preocupació per una ciutat que ha de fer front a problemes com l’habitatge o el turisme i la recent cancel·lació del Mobile World Congress (MWC). Davant d’això, la recepta de Barcelona Global és una: fer que Barcelona torni a somniar.

Més info: Talent barceloní i pactes "sexis"

Pau Guardans ha fet un repàs dels aspectes en què la ciutat pot millorar i fer que “torni a somniar”, que sigui una ciutat “on hi hagi grues”, ha esmentat com a símbol d’un futur prometedor, d’una urbs que té projectes. Així, ha considerat que s’ha de treballar en àmbits com el posicionament de la capital catalana en els millors rànquings internacionals d’àmbits tan diversos com la cultura, l’educació, la innovació, el talent...

D’altra banda, ha avançat que l’entitat ha impulsat la realització d’un documental -que properament es podrà visionar per TV3- on s’ha “dibuixat” com hauria de ser la Barcelona del 2050, amb propostes concretes per a diverses zones de la ciutat. “Cal identificar quines oportunitats de progrés ens ofereix la ciutat i potenciar-les en el futur”, ha insistit.

 “Hem de ser una ciutat que pugui atraure turisme de qualitat i desestacionalitzat, que tingui una oferta diferenciadora"

Per a l’habitatge, la recepta de Barcelona Global passa per aprofitar els espais buits que hi ha a la ciutat, que han comptabilitzat en uns 260.000 metres quadrats i requalificar-los per fer habitatges de lloguer a preu taxat durant 25 anys. “Hi ha sòl suficient per tirar endavant aquesta proposta” ha dit, i ha recordat que cal fomentar que això es faci des de la iniciativa público-privada, una fórmula que sempre ha comportat èxits per a Barcelona.

En matèria de turisme, Guardans ha parlat de potenciar la qualitat en detriment de la quantitat. Ha alertat que en els dos últims anys s’ha registrat una caiguda considerable del turisme de luxe i que cal revertir la situació. “Hem de ser una ciutat que pugui atraure turisme de qualitat, que tingui una oferta diferenciadora, i aconseguir desestacionalitzar el turisme”, ha concretat. A parer de Guardans, el turisme ha de ser una palanca per promoure altres accions que beneficiïn els veïns de la ciutat, amb els que cal que convisqui, i ser un motor per desenvolupar nous negocis.

Més informació
El Barça i l'associació Barcelona Global treballaran pel talent de la ciutat
Fins aviat, Mobile World Congress
Avui et destaquem
El més llegit