Talent barceloní i pactes "sexis"

L'empresari Pau Guardans demana al talent "ser ambaixadors de la Barcelona de veritat"

Barcelona Global celebra el VII Hola Barcelona! Cocktail Barcelona Global celebra el VII Hola Barcelona! Cocktail

Make it happen. Aquest és l'eslògan de Barcelona Global que aquesta setmana ha celebrat el VII Hola Barcelona! Cocktail per donar un any més la benvinguda al talent internacional des del Palauet Albéniz de Montjuïc. En total, més de 1.500 persones que viuen i treballen a Barcelona de més de 80 nacionalitats diferents. 

Colau: "Pactar és molt sexy"

La trobada ha estat presidida per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha defensat que "pactar és molt sexy" coincidint amb la repetició d'eleccions a l'Estat espanyol després de la falta d'entesa entre el PSOE i Unidas Podemos. Foment, Pimec i Cecot s'han posat d'acord a l'hora de lamentar aquesta situació per "la manca d'estabilitat" i "la pèrdua de competitivitat i benestar col·lectiu". 

Més info: El Barça i l'associació Barcelona Global treballaran pel talent de la ciutat

Una de les grans reivindicacions patronals a l'alcaldessa de Barcelona és la seguretat ciutadana. Foment del Treball ja ha enviat un primer avís: "La inseguretat ciutadana és un seriós motiu d'alarma per al sector comercial i, segons els últims sondejos, constitueix la principal preocupació avui, per als barcelonins". Alerta: "No volem que la seguretat ciutadana es converteixi en una arma política amb rèdit electoral".

"Barcelona és complexa perquè és una ciutat global", explica Colau. Una complexitat que implica lluitar contra l'especulació, defensar la sostenibilitat mediambiental o la seguretat ciutadana, entre d'altres. Tant és així que l'alcaldessa insisteix davant el talent internacional - sovint és una de les principals víctimes de la inseguretat - que ja s'està treballant per aturar l'increment de furts i robatoris. 

Com és el talent de Barcelona?

El talent internacional que viu a Barcelona és europeu, d'entre 35 i 49 anys, té estudis de màster i treballa per a una companyia, segons es constata a la quarta edició del Barcelona Global International Talent Monitor realitzat en col·laboració amb el Banc Sabadell. El president de Barcelona Global, Pau Guardans, els defineix com a "barcelonian by choice". 

Les dades: el 65% dels professionals internacionals són europeus, mentre que el 25% són del continent americà i el 5% asiàtics. Alhora, un 45% tenen entre 35 i 49 anys i un 38% té entre 18 i 34 anys. El 56% té estudis de màster i un 14% té doctorat. El 52% és treballador d'una companyia espanyola o estrangera, el 8% d'una universitat o un centre d'investigació i el 27% són emprenedors o freelances. La tecnologia, la consultoria i la investigació són els sectors preferits del talent internacional. 

Guardans: "Heu de ser ambaixadors de la nostra ciutat i no de la Barcelona de postal o foto d'Instagram, sinó de la de veritat"

Encara més: El 61% fa menys de cinc anys que viu a la ciutat, el 43% no té pensat abandonar Barcelona i el 24% no ho contempla almenys en els pròxims anys. Ara bé, el 23% sí que té pensat marxar en un futur. La causa principal? Trobar una oportunitat millor, segons un 24% dels enquestats. 

Guardans ha demanat al talent internacional que eviti que la ciutat s'adormi i sigui "aire fresc" per fer que Barcelona vagi encara més lluny. "Les ciutats que no avancen, retrocedeixen", alerta. "Heu de ser ambaixadors de la nostra ciutat i no de la Barcelona de postal o foto d'Instagram, sinó de la de veritat, la de talent, cultura, emprenedoria, ciència i moltes altres coses que van molt més enllà de la política", defensa.  

Més info: "Les ciutats són enormes galledes on els Estats llancen els problemes"

En aquest sentit, l'associació sense ànim de lucre de Barcelona Global treballa per crear un bon relat de la capital catalana, atraure talent i impulsar inversions, turisme de qualitat, cultura o ciència. 

'Barcelonians by choice' 

Els barcelonians by choice han estat representats per la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, i el músic i compositor Hálldor Mar. No hi ha faltat la música del Liceu o del Sónar així com cançons emblemàtiques com Qualsevol nit pot sortir el sol de Jaume Sisa o Que tinguem sort de Lluís Llach.

No s'han perdut la trobada del talent internacional una gran varietat de representats polítics com el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcè, els exalcaldes Joan Clos i Xavier Trias, el subdelegat del Govern espanyol, Carles Prieto, el director general de Promoció econòmica de la Generalitat, Lluís Juncà, i els cònsols de França i Corea del Sud.  També hi han assistit Anna Gener (Savills Aguirre Newman), Ricard Castellet (Barcelona Tech City) o els emprenedors Xavier Verdaguer i Helena Torras, entre molts d'altres.  

"Us convido a estimar, gaudir i cuidar Barcelona", ha conclòs Colau en vigílies de la Mercè.

Per a tot plegat convé no oblidar que "pactar és molt sexy" i també molt necessari.

Per l'economia. Per l'estabilitat. Pel benestar. Per la seguretat. Pel talent local i internacional.

Spoiler alert de l'opinió de Genís Roca d'aquest pròxim dilluns: "Participar és baixar al carrer, organitzar-se al voltant d’una causa, comprometre’s, actuar per modificar una situació, i assumir que potser caldrà fer esforços i fins i tot assumir riscos. Participar no pot ser només prémer un cor a l’ordinador, i sembla que ja tampoc pot ser dipositar un vot a una urna. Participar és que siguem molt més exigents. Només participes quan notes que pots modificar la realitat. I cada cop que participes i notes que el resultat no té conseqüències, hauries de baixar indignat al carrer a exigir responsabilitats". 

Més informació
Faus demana a Torra que "no es promoguin decisions rupturistes i unilaterals"
Avui et destaquem
El més llegit