• Economia
  • Asorcad, el pioner del control de qualitat en 3D

Asorcad, el pioner del control de qualitat en 3D

La firma, que es va iniciar en l’àmbit de la matriceria, s’ha convertit en un referent en els processos d’escanejat, especialment en l’automoció i la medicina

El CEO d'Asorcad, Antonio Sánchez | Cedida
El CEO d'Asorcad, Antonio Sánchez | Cedida
Barcelona
13 de Març de 2024

Fa gairebé dues dècades, els processos de control de qualitat d’una empresa eren costosos, tant en temps com en diners. Suposava destinar-hi un operari íntegrament a aquesta tasca, amb el risc de cansament i pèrdua de productivitat. En aquest context, l’any 2005 va sorgir la companyia Asorcad, on el seu CEO, Antonio Sánchez, acumulava una àmplia experiència en la tecnologia 3D. “De fet, érem els únics que ens dedicàvem a l’escanejat 3D en el sector de la matriceria i dels motlles a l’Estat espanyol. Es pot dir que vam ser pioners”. Inicialment, Asorcad es va centrar en un aspecte molt concret: el trencament d’una matriu, un fenomen que podia provocar la paralització de tota una cadena de muntatge. La seva solució, basada en la utilització de la tecnologia 3D, permetia la reproducció de la peça en només un dia, evitant les pèrdues econòmiques. Ara, aquest mateix procés es pot resoldre en una hora.

 

L’escanejat, tal com comenta Sánchez, consisteix a rebre un núvol de punts, que s’han d’acabar de traduir en un llenguatge entenedor pel client. És el que es coneix com a metrologia, però aquesta tecnologia també permet la impressió 3D d'una peça i, fins i tot, l’enginyeria inversa. “Podem imprimir en 3D una peça de la qual tenim el seu disseny, però a més existeix la possibilitat d’agafar una ja creada, escanejar-la i convertir aquest núvol de punts que ens proporciona l'escanejat en un fitxer com si tinguéssim el disseny d'aquesta peça, per a  continuació documentar-lo, verificar-lo i enviar-lo a la impressora”.

En poc menys de 20 anys, l’empresa ha passat per diverses fases. D’experta en tecnologia 3D, a companyia de serveis o distribuïdora de software i de fabricants d’impressores. “Oferim una solució tecnològica de 360 graus, en la qual abracem totes les àrees”.

 

Antonio Sánchez: "Podem imprimir en 3D una peça de la qual tenim el seu disseny, però a més existeix la possibilitat d’agafar una ja creada"

Més de 4.000 serveis

Durant la seva trajectòria, Asorcad ha realitzat més de 4.000 serveis. Des del punt de vista de sectors, s’ha consolidat en el de motlles i matrius, aplicats a l’automoció i les seves indústries auxiliars, com els estampadors o els injectors de plàstic, segment que representa la meitat del volum de facturació. La resta es reparteix entre les foneries, les obres d’art, la medicina, l’aeronàutic, el ferrocarril o l’energètic. “El know-how, aquest coneixement perllongat en el temps, és el que ens ha fet adaptar-nos a qualsevol classe de projecte”, explica Sánchez.

La seva tecnologia va entrar també en el sector de l'automoció, principalment en relació amb la verificació de les peces, així com en el món del manteniment i reparació de màquines o l'àmbit de l'art, sent una eina eficaç per a la rèplica d'escultures a diferents escales, i recentment també s'ha introduït en el de l'ortopèdia per a adaptar pròtesi i la medicina, com a recurs gràcies al qual és possible planificar cirurgies.

Des del 2022, Asorcad va adquirir un robot, que funciona com una petita joia de la corona, per mostrar els clients i distribuïdors com funciona el sistema d’escanejat 3D. El seu CEO recorda que “en sectors com l’automoció, on l’exigència pot arribar a ser la de fabricar una peça cada 30 segons, és necessari un control de qualitat, bidimensional, gairebé automàtic i amb un sistema de detecció molt ràpid”. És la translació del control de qualitat del segle XX a un procediment tecnològic amb el 3D com a eina.

Un aparador per ‘coopetir’

Més enllà de la competència habitual, sobretot entre les empreses tecnològiques, el CEO d’Asorcad parla de ‘coopetir’, una paraula que fusionaria els conceptes competir i col·laborar. “Coopetim per ser més competitius i això ens ho permet un entorn i un aparador com el DFactory”. En aquest escenari, Sánchez parla d’accions per “interaccionar amb empreses de dades, d’intel·ligència artificial o robòtica per gestionar projectes conjunts amb solucions avançades en un context de visibilitat”. Aquesta col·laboració, afegeix, “afavoreix una connexió directa amb la indústria 4.0”.

Asorcad creu que la presència al DFactory afavoreix una connexió directa amb la indústria 4.0

Ubicada a Parets del Vallès i amb una seu experimental al DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, a Asorcad hi treballen 15 persones, juntament amb el robot d’assajos. A Madrid i a Euskadi, compta amb delegacions comercials. Per definir la plantilla, Antonio Sánchez al·ludeix a “un equip de tècnics especialitzats, apassionats del que fem, cercant la innovació constantment”. A l’hora d’esmentar els trets diferencials de la companyia defineix tres factors, com la reducció de costos, el benefici d’optimitzar el temps i garantir la qualitat. El propòsit és aplicable des d’un automòbil d’una multinacional a una escultura de Fernando Botero, passant per la reproducció de motlles ortopèdics en 3D pel Parc Taulí de Sabadell o l’Hospital Clínic. Per replicar un model concret, Sánchez reivindica la capacitat de personalització de l’empresa, sempre amb el patró de traslladar la informació física a un entorn virtual.

La proximitat, la rapidesa en l’acció pels serveis i l’agilitat en les reparacions són els atributs que en destaca Asorcad de la seva experiència al llarg de gairebé dues dècades. “Aconseguim finalitzar  projectes que no hem fet abans perquè apliquem el que ja sabíem d’altres”. Com li agrada dir a Antonio Sánchez, “som experts a escanejar des d’un anell a un castell”.