El Banc d'Espanya eleva quatre dècimes les previsions de creixement del PIB, fins al 2,3%

L'òrgan supervisor creu que la moderació de la inflació continuarà avançant i la situa en el 3%

La delegació del Banc d'Espanya a Barcelona | ACN La delegació del Banc d'Espanya a Barcelona | ACN

El Banc d'Espanya ha elevat quatre dècimes les previsions de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,3%, mentre que manté les estimacions de l'1,9% per al 2025 i l'1,7% per al 2026. Així consta en l'informe Projeccions macroeconòmiques i informe trimestral de l'economia espanyola corresponent al segon trimestre i que atribueix aquesta millora a "l'efecte arrossegador positiu" de les dades dels darrers trimestres de l'any passat. D'altra banda, l'òrgan supervisor també ha revisat a l'alça les previsions d'inflació i creu que se situarà en el 3%, tres dècimes més, mentre que per als anys 2025 i 2026 estima que serà del 2% i l'1,8%, una dècima més en ambdós casos. El 2023, la inflació va ser del 3,4%.

El 2023, la inflació va ser del 3,4%

El Banc d'Espanya explica que l'augment de la inflació per aquest any es deu a les majors contribucions previstes del component energètic i de la inflació subjacent, mentre que per als dos anys següents per la desacceleració de la inflació dels serveis, lleugerament menys acusada que la prevista al març, en un context que la inflació dels serveis només s'ha reduït en dues dècimes des de l'inici d'any, apunta l'òrgan supervisor en el seu informe. Pel que fa a la inflació subjacent, també s'espera que es desacceleri gradualment i passi del 4,1% el 2023 al 2,6% el 2024, al 2% el 2025 i a l'1,9% el 2026.

Més info: L'OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024 i la situa en l'1,8%

D'altra banda, el Banc d'Espanya identifica com a "principals fonts d'incertesa" a escala externa els actuals focus de tensió de geopolítica mundial, del creixement econòmic global, del sector immobiliari xinès i dels mercats financers internacionals. En l'àmbit domèstic, cita el grau d'incertesa que hi ha en relació amb la persistència del considerable dinamisme que els serveis, especialment turístics, que s'han mantingut en els últims trimestres; i la reactivació de les regles fiscals. En aquest sentit, avisa que el seu compliment requerirà un pla de consolidació fiscal a mitjà termini per corregir el dèficit públic.

Quant a la taxa d'atur, l'informe assenyala que el 2023 es va situar en el 12,2% i que la tendència és que mantingui la tendència descendent els pròxims any, tot i que el 2026 encara se situarà per sobre l'11% (11,2%).

Més informació
L'eurozona registra un creixement del PIB del 0,3% mentre la inflació es manté en el 2,4%
La Cambra de Barcelona manté en l'1,8% el creixement del PIB, malgrat la sequera
L'economia espanyola va tancar el 2023 amb un creixement del PIB del 2,5%
Avui et destaquem
El més llegit