Barcelona va molt més enllà de Silicon Valley | iStock
Barcelona va molt més enllà de Silicon Valley | iStock

El futur de Barcelona s'escriu a S'Agaró

El model econòmic de la capital catalana entra en campanya a la Costa Brava i va molt més enllà de Silicon Valley

Un any més, la Trobada d'Economia a S'Agaró posa punt seguit. I ja en van 23... Però més enllà de les infraestructures que pateixen la políticael nou cim de l'Aeroport i el Port de Barcelona o la primera visita de la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, a Catalunya, també hi ha hagut lloc per a una autèntica onada de debat econòmic. "No reclamem el model Silicon Valley que no és sostenible, sinó el model de Barcelona amb petites i mitjanes empreses, multiculturalitat i el punt Mediterrani", ha assegurat el CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí, amb les onades de la Costa Brava de fons.  

Des de bon començament, l'exalcalde de Barcelona i exdirector executiu d'ONU - Habitat, Joan Clos, ha posat sobre la taula que un 55% de la població mundial ja viu a les ciutats i que aquest percentatge augmentarà fins a un 68% de cara a 2050. "Si no s'arreglen les ciutats, tampoc es podrà arreglar el canvi climàtic o la desigualtat", ha alertat. 

Fernández (CaixaBank): "Hem de connectar la gent, eixamplar les fronteres d'una ciutat i pensar en zones metropolitanes"

Com si es tractés d'un misteri resolt pel gran Sherlock HolmesArthur Conan Doyle deixava també una altra xifra per a la posteritat: un terç del talent es troba a Londres però la City només representa fins a un 7% de la població britànica. D'això ja fa més de 100 anys...

El misteri de les ciutats 

Segons l'economista en cap de CaixaBank, Enric Fernández, tot apunta cap a les metròpolis: "Els països amb més renda tenen un grau d'urbanització més alt i les ciutats tenen més productivitat i mercats laborals més eficients". l no és només una qüestió de més i millor relació entre empreses, treballadors i clients o baixos costos de transport sinó de tendència a la concentració.  

La XXIII Trobada d'Economia a S'Agaró analitza les ciutats del futur | VC

La XXIII Trobada d'Economia a S'Agaró ha analitzat les ciutats del futur | VC

"Podríem pensar que amb les noves tecnologies i la globalització, la ciutat perd importància... Però a Silicon Valley és on més intercanvi d'idees hi ha, els sectors estan uns al costat dels altres. Hem de connectar la gent, eixamplar les fronteres d'una ciutat i pensar en zones metropolitanes i desenvolupar el talent amb l'educació", ha reivindicat Fernández.  

Girós (Suez): "No és d'Estats, la competència del segle XXI és entre ciutats" 

Amb el model smart city i l'Smart City World Congress al retrovisor, la directora general de la Business Unit America Latina del Grupo Suez, Ana Girós, ha apostat per optimitzar tant la qualitat de vida com dels serveis alhora que es promou la visió holística (com un tot) de les ciutats. "Abans es competia entre estats però la competència del segle XXI és entre ciutats", explica.  

En aquest sentit, el vicepresident de desenvolupament social i econòmic de l'AMB, Jaume Collboni, insisteix que "se superen les idees d'estats nació". Tant és així que el PIB de la metròpoli de Tòquio ja és més gran que el PIB de tot el Canadà.  

Èxits i reptes de Barcelona

En clau de capital catalana, Collboni alerta que "les municipals s'obliden sovint del debat econòmic" i per això, ja es prepara per a la campanya tot destacant la importància del citybranding per atraure talent i inversions així com l'estabilitat institucional, la seguretat jurídica o la governança, entre d'altres.

Collboni (AMB): "Les municipals s'obliden sovint del debat econòmic"

Barcelona té molt guanyat: tercera ciutat més intel·ligent del món, tercera ciutat més emprenedora d'Europa, quarta ciutat del món més atractiva per anar a treballarcinquè hub amb més volum de startups... Però, també molt per guanyar. "La fragmentació política, la governança i la col·laboració público-privada són reptes importants", avisa Collboni. 

El 22@ que està de moda i atraurà 25.000 professionals fins a 2022els congressos de la Fira de Barcelona o la festa del Pier 01 són només alguns dels grans ambaixadors del potencial econòmic de la ciutat. Ara bé, tal com ja augurava la SEBAP farà falta "enderrocar" les muralles de Barcelona... Amb diàleg i pacte.  

L'esperit dels Jocs Olímpics

"Imagineu-vos com seria l'eficiència de l'àrea metropolitana de Barcelona si el tren a Vilanova funcionés en lloc d'anar 20 minuts tard", es pregunta Clos en clau retòrica. Torne-m'hi: les infraestructures pateixen la política

Clos: "Imagineu-vos com seria l'eficiència de l'àrea metropolitana de Barcelona si el tren a Vilanova funcionés en lloc d'anar 20 minuts tard"

"Hi havia una sèrie d'emprenedors que el 2013 volien agafar el relleu dels Jocs Olímpics en el desenvolupament de la ciutat a partir de la tecnologia", recorda el CEO de Barcelona Tech City.  Alhora, també apunta que un dels grans fracassos és encara el diàleg entre Universitat i empresa. "Hem d'explicar l'ecosistema i portar la mentalitat emprenedora a les escoles", explica.  

Amb l'esperit olímpic del passat i l'equip econòmic del present, Barcelona vol jugar la lliga de les ciutats del futur. Però, com diria el CEO de la fundació Mobile World Capital, Carlos Grau, "hem de posar els llums més llargs"...  

Més informació
L'Aeroport del Prat i el Port de Barcelona fan un nou cim
Les infraestructures catalanes pateixen la política
La SEBAP vol enderrocar "les muralles" de Barcelona
Albino Campo: "La cultura emprenedora s'ha d'inculcar a primària"
Avui et destaquem
El més llegit