Relat posa pau i futur a la Fira de Barcelona

El nou president assegura que el càrrec és "un gran honor per la importància de Fira com a vertebrador econòmic del país"

Pau Relat és el nou president de Fira de Barcelona | ACN Pau Relat és el nou president de Fira de Barcelona | ACN

"Sento una gran responsabilitat pel llegat que rebo i un gran honor per la importància de Fira com a vertebrador econòmic del país", ha començat Relat, el flamant nou president de Fira de Barcelona. L'episodi final del particular Jocs de Trons català ha tingut lloc aquest divendres al recinte de Montjuïc.

No hi ha hagut sorpreses d'última hora i tot ha seguit el full de ruta establert, tal com ja va avançar VIA Empresa. L'actual president de FemCat i conseller delegat de MatHolding, Pau Relat, és el nou president de Fira de Barcelona en substitució de Josep Lluís Bonet que ostentava el càrrec des del 2004 i acumulava ja dos anys de pròrroga. Així ho ha decidit per unanimitat el trident format per la Cambra de Comerç de Barcelona, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona

Més info: Pau Relat: “No hi ha ens més social que l’empresa”

La visió del nou president passa pel posicionament internacional de Fira de Barcelona i la consolidació de la capital catalana a la part alta del top 10 mundial de ciutats amb més congressos. L'arribada de Relat ve acompanyada d'un ball de cadires al consell d'administració.

Relat: "Ens hem de fer mereixedors de representar-lo institucionalment, el projecte de Fira té un llarguíssim recorregut i segur que serà un èxit"

A banda del president de FemCat, també s'incroporen al consell: la CEO de SocialCar, Mar Alarcón, que també havia sonat com a presidenciable així com Kim Faura (Telefónica Catalunya), Helena Guardans (Sellbytel) i Manel Vallet (Catalonia Hotels). Es mantenen: Luis Conde (Seeliger y Conde), Agustí Cordón (Grupo Zeta), Pedro Fontana (Emesa) i Miquel Martí (Moventia). I Núria Basi (Basi), Enric Crous (Cacaolat), Enrique Lacalle i Carles Vilarrubí marxen. Tots ells amb medalla d'honor.

El relleu de Bonet a Relat | Fira Barcelona
El relleu de Bonet a Relat | Fira Barcelona  

Més enlllà del creixement internacional, el late motive del pla estratègic d'aquest nou mandat també inclou lleialtat institucional i ambició: "Ens hem de fer mereixedors de representar-lo institucionalment, el projecte de Fira té un llarguíssim recorregut i segur que serà un èxit", ha reivindicat.

El record de Bonet

Relat arriba i Bonet marxa. Després de 14 anys, el president sortint ha aprofitat el seu comiat per fer referència als seus orígens: "El 8 de setembre de 2004 vaig dir que la Fira és un projecte de país. Ara estic encara més convençut que és clau per a l'economia i la societat catalana i espanyola".

Bonet: "El 8 de setembre de 2004 vaig dir que la Fira és un projecte de país. Ara n'estic encara més convençut"

Any rere any, la Fira de Barcelona ha anat superant el seu cim més alt pel que fa a resultats. Aquest 2018 no ha sigut diferent: 210 milions d'euros en ingressos. "El 2004 em van dir que el recinte de Gran Via no l'ompliríem mai i ara és necessària una ampliació", ha recordat Bonet que seguirà com a president d'Alimentaria fins a 2020. El seu llegat assegura que és "el de la professionalització i el sentit empresarial". 

Més info: Fira de Barcelona bat un nou rècord de 210 MEUR

Valls oblida el buit 

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que també viu moments importants per les votacions dins la institució ha sigut l'encarregat de fer l'agraïment més explícit a Bonet: "És l'artífex de la transformació de la Fira, amb projecció internacional, mestratge en els resultats i gran impuls a l'exportació." 

Més info: El vot electrònic, la pugna a la Cambra

Tot seguit, Valls ha aprofitat l'ocasió per repassar la trajectòria empresarial d'Alarcón, Guardans, Faura i Relat. Per aquest ordre. Es llegia entre línies la seva voluntat de difondre calma després de la tempesta que va viure el seu punt més àlgid fa tot just un parell de setmanes quan el president de la Cambra va rebre el buit dels vuit consellers de la Fira en un dinar excepcional

En clau institucional, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que "ha sigut un any molt difícil" sobretot per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i ha aprofitat l'ocasió per recordar l'acord de Fira amb el Mobile World Congress (MWC) fins a 2023 o l'arribada del Integrated System Europe (ISE) que és la fira audiovisual més gran del món a Barcelona. Alhora, també ha emplaçat a corregir la baixa representació de dones al consell de Fira. 

Chacón: "En aquest entorn canviant cal mantenir el consens"

En aquest sentit, la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha insistit que "en aquest entorn canviant cal mantenir el consens" alhora que ha emplaçat Relat a seguir impulsant Fira de Barcelona com a "player local i internacional".

Abraçades de cara al públic

No han faltat les abraçades, les felicitacions i els agraïments entre els presents. Almenys, de cara al públic. No és d'estranyar tenint en compte que el camí per a la renovació de la cúpula de la Fira s'ha fet més llarg de l'esperat a causa de "la falta de consens" i les múltiples estratègies a l'hora de vetar i enrocar-se enmig d'un autèntic ball de candidats. 

La Generalitat ha apostat en tot moment per Relat que s'ha acabat imposant com a "candidat de consens", però abans d'ell havien sonat fins a sis noms més, molts d'ells consellers de l'entitat: Kim Faura, Helena Guardans, Pedro Fontana, Agustí Cordón i Miquel Martí. Embolica que fa fort!

Així doncs, a la Fira de Barcelona s'ha acabat sabent tot allò que s'ha volgut explicar... I Relat ha posat pau en una entitat que és "un projecte de país" compartit entre la Cambra, la Generalitat i l'Ajuntament. 

Més informació
L'aposta d'ISE per Barcelona
Valls es queda sol en un dinar amb el consell de Fira de Barcelona
Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"
Avui et destaquem
El més llegit