Barcelona, tercera ciutat europea amb major volum d'inversió residencial

En una primera meitat d'any de rècords, la capital catalana suma 753 milions d'euros d'inversió en habitatges

L'Eixample de Barcelona | Cedida L'Eixample de Barcelona | Cedida

Barcelona se situa com la tercera ciutat europea amb major volum d'inversió residencial i l'operació de Patrizia i Becorp hi té molt a veure. L'habitatge a la capital catalana ha captat fins a 753 milions d'euros en els primers sis mesos del 2022, exactament el mateix volum que Londres, segons dades publicades per CBRE. Per davant d'ambdues ciutats, es situen, en primera i segona posició, Madrid, amb 1.107 milions d'euros de capital invertit en habitatge i Berlín, amb 844 milions d'euros. 

La segona part del llistat la protagonitzen Copenhaguen (701 milions d'euros), Dublin (640), L'Haya (430), Hamburg (246), Hèlsinki (219) i Frankfurt (193). La inversió residencial europea viu un moment daurat: el capital invertit en aquest segment s'ha triplicat en els últims 10 anys. Si en la primera part del 2012 s'havien invertit 10.000 milions d'euros en habitatges a tota Europa, en els primers sis mesos del 2022 la xifra ha escalat fins als 32.000, segons dades de CBRE.

Patrizia, el fons estrella

El build to rent (edificis residencials dissenyats i construïts directament per ser llogats) i la propietat privada en lloguer s'han mantingut com els actius que més interès generen entre els inversors, però comencen a repuntar altres operacions vinculades amb residències d'estudiants i coliving. L'operació estrella del mercat català i espanyol l'ha protagonitzat el fons Patrizia amb la compra de 1.5000 habitatges en lloguer a la catalana BeCorp per un valor de 600 milions d'euros. Només aquesta operació, signada, per cert, en el primer mes de l'any, ja representa el 80% de la inversió residencial assolida en el mercat català. L'operació, de fet, és també una de les majors inversions en build-to-rent que s'han fet mai a Espanya.

L'operació del fons Patrizia representa el 80% del capital invertit en el mercat residencial català

L'operació, que no és la primera que realitza el fons alemany en el mercat residencial espanyol, havia de ser encara més gran. Els plans inicials de la companyia comprenien la compra de fins a 2.000 habitatges, per 800 milions. Els immobles adquirits, tots ubicats a l'àrea metropolitana de Barcelona, es trobaven en diferents etapes de desenvolupament, amb alguns ja acabats i llogats. 

Xifres favorables, perspectives prudents

"L'apetit inversor continua latent i hi ha una elevada liquiditat en el mercat", assegurava la consultora fa uns dies en fer públic el seu informe d'inversió estatal, on el sector residencial resultava el segon sector de tot el territori espanyol que captava més volum d'inversió, només superat pel sector comercial. De fet, en la primera meitat de l'any el sector immobiliari espanyol va batre rècords: es va assolir una inversió total de 9.870 milions d'euros, un 80% més que en el mateix període del 2021. "Les millors dades des que es té registre", asseguren des de la companyia nord-americana. Segons Cushman & Wakefield la xifra d'inversió és menor a la indicada per CBRE (9.000 milions d'euros), encara que molt positiva: un 63% superior a la de la mitjana registrada durant el primer semestre dels últims cinc anys. 

Més info: El 22@ capta el 96% de la inversió en oficines del primer semestre

Les perspectives d'inversió per a la segona part de l'any són favorables tenint en compte les xifres assolides fins al moment, però "no estan exemptes de riscos per l'elevada incertesa geopolítica i econòmica i la inflació", asseguren des de CBRE. Sobre la influència del context macroeconòmic, des de Cushman & Wakefield apunten que les rendibilitats s'aniran adequant precisament al moment: "el mercat està experimentant cert canvi de sensacions i està entrant en un període d'entendre els preus".

Forcadell: "No s'han cancel·lat operacions" però si s'han alentit processos de venda

La prudència per a la segona meitat de l'any la mantenen les immobiliàries, però també fons institucionals, entitats bancàries i inversors privats. Segons Forcadell, els principals actors del mercat han adoptat "una actitud de cautela davant la incertesa generada per una inflació disparada, una pujada dels tipus d'interès i el conflicte geopolític". La consultora catalana apunta que aquesta actitud, juntament amb la desacceleració de l'economia, s'ha observat en les operacions d'inversió del segon trimestre de l'any encara que, assegura, "no s'han cancel·lat operacions" però si s'han alentit processos de venda d'actius que es trobaven en ple procés de negociació. Especialment, aquells de "gran volum", puntualitzen.

Més informació
Què hi ha darrere de voler controlar els pisos buits i els grans propietaris?
Barcelona, entre les províncies amb més venda d'habitatge de luxe
Avui et destaquem
El més llegit