El BBVA anuncia una OPA hostil per fer-se amb el control del Banc Sabadell

El banc basc ofereix als accionistes el mateix intercanvi rebutjat pel consell d’administració

Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN Oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès | ACN

El BBVA ha llançat una OPA hostil per fer-se amb el control del Banc Sabadell, segons ha confirmat en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L’oferta del banc basc és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell va rebutjar: una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril. Segons el Sabadell, l’oferta “infravalora” el valor de l’entitat catalana. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell.

El document enviat a la CNMV confirma que el BBVA tira endavant una OPA “dirigida a la totalitat de les accions” emeses pel Banc Sabadell, 5.440 milions, de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, representatives del 100% del capital. 

El BBVA tira endavant una OPA “dirigida a la totalitat de les accions” emeses pel Banc Sabadell

"L'oferent no té cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes de la societat afectada o amb el seu consell d'administració o amb alguns dels seus membres en relació amb l'oferta. No s'ha reservat cap avantatge als accionistes ni a la societat afectada ni als membres del seu consell d'administració", assenyala el BBVA.

El BBVA va informar el 30 d'abril que volia "iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre ambdues entitats". L’endemà, el banc basc va detallar que oferia una acció de nova emissió per 4,83, una prima del 30% respecte al tancament de la borsa del 29 d'abril, i proposava una doble seu corporativa, mantenint la seu de Sant Cugat i el "compromís total amb Catalunya".

Proposava una doble seu corporativa, mantenint la seu de Sant Cugat i el "compromís total amb Catalunya"

Aquest dilluns el Banc Sabadell va rebutjar l'oferta del BBVA, després de celebrar un consell d'administració. L'entitat que presideix Oliu va justificar-ho perquè "infravalora significativament" el projecte i les perspectives de creixement com a entitat independent. 

Dimecres, es va fer pública una carta en què el president del BBVA, Carlos Torres, advertia al Sabadell que no faria una segona oferta per adquirir l'entitat en considerar que no hi havia "espai per millorar" l'oferta. 

Advertia al Sabadell que no faria una segona oferta per adquirir l'entitat

L’escrit, que Torres va enviar al seu homòleg del Sabadell, Josep Oliu, el passat 5 de maig remarcava que s’havia “esgotat" tot el marge que disposava amb la prima del 30% de l'acció del 29 d'abril. 

Just l'endemà, el BBVA ha optat per una opció més agressiva, presentant una OPA hostil que no es veia al sector bancari de l'Estat espanyol des dels anys 80. L'operació d'absorció requereix les autoritzacions pertinents de les autoritats.

Principals reaccions

Les principals figures polítiques han rebutjat frontalment l'OPA del BBVA. En un comunicat, el govern espanyol ha expressat el seu rebuig "tant en la forma com en el fons" i han assegurat que l'operació introduiria "efectes lesius potencials" al sistema financer espanyol, ja que suposaria un increment en el nivell de concentració "que podria tenir impacte negatiu en l'ocupació i en la prestació de serveis financers".

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol, ministra de Treball i Economia Social ha advertit a les seves xarxes socials que aquesta és una operació "contrària als interessos d'Espanya", donat que "destruiria molta ocupació, provocaria exclusió financera i més oligopoli". A més, la vicepresidenta ha criticat que aquesta OPA busca "liquidar el Sabadell en benefici només dels fons d'inversió estrangers que són propietaris del BBVA".

En la mateixa línia ha estat la reacció de la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que ha subratllat el "rebuig complet" del govern estatal a l'operació. "Si es duu a terme, afectarà a un sector on l'ocupació majoritàriament femenina es pot veure realment perjudicada", ha sentenciat. 

A Catalunya, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, també ha fet pública l'oposició "total" del Govern a l'OPA, ja que seria un "perjudici" pel que fa a competència, llocs de treball i ecosistema financer català. A més, Mas ha recordat que en els últims 10 o 15 anys "no hi ha un precedent" d'una OPA a una entitat financer i ha apostat per l'estabilitat del Banc Sabadell en solitari. "És un banc robust, amb resultats importants i que pot tenir una trajectòria exitosa en un futur en solitari", ha explicat.

Foment tem que les pimes catalanes "seran les grans perdedores", mentre que la CEOE demana "respectar les decisions" de cada empresa

També les patronals han reaccionat a la notícia. Foment ha pronosticat en un comunicat que "les pimes catalanes seran les grans perdedores" si finalment es produeix l'operació, donat que "quedaran orfes de finançament". Pel que fa a l'empresariat espanyol, Antonio Garamendi, president de la CEOE, ha declarat que les empreses són "lliures de fer ofertes o no" i ha demanat "respectar les seves decisions".

Més informació
El BBVA va descartar al Sabadell una millora de l’oferta perquè havia “esgotat” el seu marge
El Banc Sabadell rebutja l'oferta de fusió del BBVA
El Banc Sabadell celebra un consell d’administració per estudiar l’oferta del BBVA
El BBVA ofereix al Sabadell una prima del 30% per acció i proposa una doble seu corporativa
Avui et destaquem
El més llegit