
El turisme continua essent el principal motor de la nostra economia. El 2024 ha representat el 12% del PIB català (13,1% a Espanya), i ha crescut a un ritme superior al 6%, el doble que l’economia en el seu conjunt. A Catalunya, segons l’Idescat ocupa a 541.700 persones, el 14,2% del total d’ocupats. Dins aquest ecosistema, el subsector de l’allotjament n’és un pilar fonamental. Segons dades de l’INE, la despesa en allotjament representa entre el 30% i el 35% del total de la despesa turística, sent així el component més important en termes econòmics. I dins l’allotjament, els hotels són el tipus d’establiment més rellevant.
Aquest article analitza l’evolució econòmica recent del sector hoteler a Espanya a partir de l’informe Ràtios Sectorials 2023, publicat l’any 2025 per l’ACCID, l’Observatori de la PIME de Catalunya (PIMEC), la UPF Barcelona School of Management i el Registre d’Experts Comptables de Catalunya. L’estudi s’ha elaborat a partir de dades extretes del Registre Mercantil mitjançant la base de dades SABI, i analitza els comptes anuals de milers d’empreses hoteleres espanyoles, amb resultats desglossats segons la seva dimensió. En concret, s’han analitzat 1.000 empreses hoteleres petites, definides com aquelles amb una facturació inferior als 10 milions d’euros, i 316 empreses hoteleres mitjanes i grans, amb una facturació superior.
La despesa en allotjament representa entre el 30% i el 35% del total de la despesa turística, sent així el component més important en termes econòmics
Cal tenir present que els valors que es presenten són mitjanes, i per tant integren tant establiments amb molt bons resultats com d’altres amb rendiments més discrets. Tot i basar-se en mitjanes, la mostra inclou una àmplia representació de la diversitat existent en el sector. Per altra banda, les dades són del conjunt d’Espanya, però altament representatives del comportament del sector a Catalunya.
Millora de la rendibilitat: els resultats mostren una clara recuperació i millora de la rendibilitat després dels anys de la pandèmia. Com es comprova a la figura 1, l’any 2023, els hotels grans i mitjans van assolir un benefici net del 17,07% sobre les vendes, mentre que els hotels petits van obtenir un 11,22%. Si comparem aquestes xifres amb les d’anys anteriors, s’observa un avenç molt positiu. Els hotels grans i mitjans han passat d’una rendibilitat de només el 3,02% el 2021, a més del 17% el 2023. Els hotels petits també han millorat, tot i que amb una evolució més moderada: del 7,66% l'any 2021 a l’11,22% l'any 2023.
Bona capacitat per a generar riquesa: una anàlisi del compte de resultats (figura 2) mostra que les principals despeses dels hotels són els consums d’explotació (compres de productes i serveis directament vinculats a l’activitat) que representen un 13,1% dels ingressos en els hotels grans i mitjans, i un 16,4% en els petits. En segon lloc, destaquen les despeses de personal (entre el 28% i el 29% dels ingressos) i finalment les altres despeses d’explotació, que equivalen al 35,5% en hotels grans i mitjans i al 32,5% en els petits, i que inclouen conceptes com lloguers, manteniment, serveis externs, assegurances, publicitat o subministraments generals. Aquestes tres partides constitueixen més del 75% dels ingressos totals, cosa que reflecteix la necessitat d’una gestió eficient per assegurar la rendibilitat.
Una estructura financera robusta i ben capitalitzada: el balanç de situació del 2023 reforça la imatge de solidesa del sector. Els fons propis representen més del 54% del total del balanç, com mostra la figura 3. És una dada que indica una alta capitalització i, per tant, una bona capacitat d’afrontar inversions i resistir xocs externs.
Aquesta estructura de capital reflecteix un sector que ha après de les dificultats passades i que ha fet esforços per reduir dependència del deute. De fet, el pes del passiu financer se situa molt per sota del que és habitual en sectors intensius en actius fixos com l’hoteler.
Pel que fa a la liquiditat, els hotels mostren una posició confortable. El 13,97% dels actius dels hotels grans i mitjans, i el 21,38% dels petits, són recursos líquids disponibles.
La rendibilitat financera del sector és elevada, especialment en els hotels de mida mitjana i gran, on arriba al 12%
La rendibilitat financera del sector és elevada, especialment en els hotels de mida mitjana i gran, on arriba al 12%. Aquesta xifra supera el cost d’oportunitat habitual dels accionistes, la qual cosa indica que les empreses hoteleres no només generen beneficis, sinó que també ofereixen una rendibilitat atractiva per al capital invertit. En el cas dels hotels petits, la rendibilitat també és positiva (9%), tot i ser lleugerament inferior.
Si analitzem les dades per empleat, comprovem que els hotels grans i mitjans aconsegueixen uns ingressos de més de 120.000 euros per treballador, i un benefici net per empleat de 20.580 euros, molt per sobre dels 13.140 euros dels hotels petits. Les despeses de personal per treballador són similars en ambdós grups, entorn dels 33.000 a 35.000 euros, cosa que demostra que la diferència més gran està en la productivitat i eficiència operativa. En conjunt, aquestes dades evidencien que els hotels més grans aconsegueixen millors resultats, fet que pot estar relacionat amb economies d’escala, millor estructura de gestió i més capacitat d’inversió en tecnologia i processos.
En resum, els hotels estan aconseguint una rendibilitat elevada i una estructura patrimonial molt sòlida. El repte serà consolidar aquests resultats en un context marcat per reptes tan complexos com l’atracció i fidelització de talent, l’augment dels costos laborals, l’eficiència energètica, la necessitat d’avançar en sostenibilitat o l’adaptació a clients més exigents.