Catalunya, la comunitat que més inverteix en ocupació

Més de la meitat dels 323 milions d'euros anuals es destinen a formació

L'exterior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) | ACN L'exterior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) | ACN

Catalunya és la comunitat amb major despesa en polítiques actives d'ocupació de l'Estat, amb 323 milions d'euros el 2016, segons l'estudi sobre ocupació a l'Estat espanyol elaborat per l'Institut Cerdà i presentat al Cercle d'Economia. D'aquest pressupost, un 53,3% s'ha destinat a polítiques de formació; un 21,7% a oportunitats per a l'ocupació, i un 16,5% a emprenedoria. La resta, s'ha dividit entre polítiques d'orientació laboral (6,9%), millora del marc institucional del sistema d'ocupació (1,1%) i polítiques d'igualtat d'oportunitats per a l'accés a l'ocupació (0,4%).

En concret, a Catalunya es van invertir més de 112 milions d'euros en formació, dividits entre la formació a desocupats (80 milions) i ocupats (32 milions). A la partida d'oportunitats per a l'ocupació s'hi van destinar 70,3 milions, mentre que per a emprenedoria, 53,4 milions d'euros, molt per sobre de la despesa del País Basc (36,9 milions) o la Comunitat de Madrid (11,2 milions).

Més info: El 41% del pressupost de polítiques d'ocupació es queda al calaix

Catalunya és també la comunitat amb menor pes del sector públic sobre el total d'ocupació, amb poc més d'un 15%, segons dades del 2017. Aquesta xifra està molt per sota de les dades d'Extremadura, per exemple, on el sector públic representa més d'un 30% de l'ocupació.

Un observatori d'ocupabilitat

L'informe ha xifrat en 6.000 milions d'euros la inversió pública en totes les comunitats autònomes en polítiques d'ocupació. En l'acte de presentació, l'empresari Jordi Mercader ha anunciat també la creació d'un 'Observatori de l'eficiència de les polítiques actives i instruments de desenvolupament de l'ocupació en les comunitats autònomes espanyoles', impulsat des de la societat civil.

"L'observatori sobre l'ocupabilitat és una iniciativa que pretén contribuir, des de la societat civil, a millorar una àrea tan important com és l'esforç en l'ocupació en un país com Espanya, que compta amb més d'un 14% d'atur", ha assegurat.

Més informació
Catalunya genera el 24,5% d'ocupació en TIC a Espanya
Quan l'estiu és viu, l'ocupació somriu
Barcelona Activa destina el 53% del pressupost a l'ocupació de qualitat
Avui et destaquem
El més llegit