Catalunya, una de les fundadores de l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors

La iniciativa pretén reforçar la cooperació entre territoris per promoure el creixement i la competitivitat del sector

Un microxip, un element estratègic per a moltes indústries | ACN Un microxip, un element estratègic per a moltes indústries | ACN

El Comitè de les Regions i l'estat alemany de Saxònia han llançat l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors, una iniciativa que pretén reforçar la cooperació entre territoris europeus per promoure el creixement i la competitivitat del sector. En l'acte que ha tingut lloc a la seu de l'organisme a Brussel·les, els representants de les diferents regions han subratllat la importància d'invertir en noves tecnologies "vitals" per a camps com la indústria i han manifestat la necessitat de fer front a la competència de països com la Xina, els Estats Units o Corea del Sud. L'aliança ha estat impulsada per 13 regions de nou països diferents, entre les quals Catalunya n'és una de les fundadores, així com el País Basc.

En la declaració conjunta signada pels membres fundadors, els diferents governs han reconegut la importància de la indústria dels semiconductors "per al desenvolupament econòmic dels països i d'Europa en conjunt". "L'objectiu és promoure el creixement i la competitivitat compartint coneixements i bones pràctiques, impulsant la col·laboració i la innovació i donant suport al desenvolupament d'una cadena de valor més integrada", remarquen.

Tal com assenyala el manifest, l'aliança ha de centrar els seus esforços en tres àrees, com són la recerca i la innovació, el desenvolupament del talent i la formació, i el desenvolupament de clústers i noves estratègies de col·laboració. "Ha d'actuar com a plataforma per intercanviar informació i facilitar la cooperació entre membres en camps d'interès comú, així com promoure els interessos dels membres, de la indústria europea dels semiconductors europeus, de les organitzacions internacionals i dels inversors", afegeix.

Més info: Projectes del sector de semiconductors s'interessen per invertir fins a 1.600 MEUR a Catalunya

Durant l'acte, en nom de Catalunya ha pres la paraula el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, qui s'ha referit als semiconductors com "una prioritat estratègica per al projecte europeu". En la seva intervenció, Castellanos no només ha reivindicat que Europa ha de ser capaç de crear "companyies més grans i líders globals", sinó també promoure les companyies locals i ajustar-se a les necessitats de les pimes, que representen dos terços del PIB. El dirigent també ha exigit millorar l'accés al talent i a la formació, una fita que creu que l'aliança facilitarà. "Segur que junts podrem crear millors oportunitats que no pas a nivell local", ha defensat. Per altra banda, Castellanos ha instat a altres regions europees a sumar-se a la iniciativa. "Ens trobem davant una molt bona oportunitat i alhora una gran responsabilitat que volem entomar", ha conclòs.

Un cop han acabat els parlaments, els representants de cada territori han signat la declaració conjunta de l'Aliança de les Regions Europees de Semiconductors i seguidament s'han dirigit al Centre Interuniversitari de Microelectrònica de Leuven (Bèlgica) per posar el punt final a l'acte. Més enllà de Catalunya i el País Basc, la llista de membres fundadors de l'aliança està formada per Baviera (Alemanya), la Regió Central de Portugal (Portugal), Flandes (Bèlgica), Caríntia (Àustria), Brabant del Nord (Països Baixos), Overijssel (Països Baixos), el Piemont (Itàlia), Provença-Alps-Costa Blava (França), Saxònia (Alemanya), Styria (Àustria) i Moràvia del Sud (República Txeca).

Més informació
La Generalitat crea l'aliança de semiconductors i xips de Catalunya
Acord per duplicar la quota de producció de semiconductors a la UE fins al 2030
Inversió de 12 MEUR a Viladecans per desenvolupar semiconductors
Avui et destaquem
El més llegit