Catalunya lidera el creixement empresarial a l'Estat: un 12,2% el primer trimestre

En total, són 6.334 empreses que es van constituir entre el gener i el març, un ritme que només supera percentualment les Illes Canàries (12,9%)

Només les Illes Canàries han experimentat un repunt més gran pel que fa a constitució d'empreses, amb un 12,9% | iStock Només les Illes Canàries han experimentat un repunt més gran pel que fa a constitució d'empreses, amb un 12,9% | iStock

Catalunya va encetar el 2024 a les posicions capdavanteres pel que fa a constitució d'empreses. El creixement durant el primer trimestre va ser del 12,2% respecte de l'any passat, un ritme que només va superar les Illes Canàries (12,9%) al conjunt de l'Estat. De fet, només aquests dos territoris van ser els únics que van presentar dobles dígits en aquest apartat. A Catalunya, en total es van fundar oficialment 6.334 noves companyies, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La mitjana catalana es troba molt per sobre de la resta de l'Estat, on el percentatge de creixement és del 3,3%. En total, es van crear 32.788 noves firmes, de les quals el 19,3% pertanyen a Catalunya. El nostre territori és un dels que més aporta pel que fa a teixit empresarial estatal. De fet, segons aquest informe, al mes de març sis de cada deu empreses creades a l'Estat es van inscriure conjuntament a Andalusia, Catalunya i Madrid.

Catalunya acumula el 19,3% de la constitució de noves empreses al conjunt de l'Estat durant els mesos de gener, febrer i març del 2024

Les dades aportades per l'INE confirmen una dinàmica que també s'ha observat a estudis com el d'Experian. En aquest cas, l'informe situava Catalunya com la segona comunitat autònoma que més va créixer, però en aquest cas per darrere d'Andalusia. El balanç català era de 2.593 empreses més (6.063 noves constitucions i 3.470 dissolucions), mentre que Andalusia va presentar 2.996 companyies més (5.327 noves constitucions i 3.031 dissolucions). En tercer lloc quedava la Comunitat de Madrid, amb 2.357 noves entitats (7.228 constitucions i 4.871 dissolucions).

Les empreses que marxen i tanquen, l'altra cara de la moneda

Però no tot són bones notícies. Catalunya va registrar un balanç negatiu pel que fa a la relació entre empreses que marxen del territori i d'altres que arriben per instal·lar-se. Aquest indicador no té en compte a les companyies de nova creació, sinó a les que traslladen la seva seu social. En aquest àmbit, 259 entitats van deixar Catalunya per les 175 que van arribar-hi, fet que deixa un saldo negatiu de 84 empreses.

D'altra banda, un total de 303 companyies van declarar concurs de creditors a Catalunya durant aquest primer trimestre del 2024. Es tracta d'un 34,7% més en comparació amb els tres primers mesos de l'any de 2023. Aquesta dinàmica es va observar generalment al conjunt de l'Estat, on també van pujar els concursos de creditors. En aquest cas, fins a un 9,3%, amb 1.117 firmes.

Més informació
Catalunya triplica el nombre d’empreses dedicades a la IA en els últims cinc anys
32 empreses catalanes han obert una nova filial a l'exterior
Les 10 empreses de Barcelona capital que més diners generen
Avui et destaquem
El més llegit