Catalunya triplica el nombre d’empreses dedicades a la IA en els últims cinc anys

Segons informa Acció en el seu darrer estudi, les empreses generen un negoci de 2.155 milions d’euros i creen 14.000 llocs de treball

El conseller delegat d'Acció i secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos | ACN El conseller delegat d'Acció i secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos | ACN

Catalunya pràcticament ha triplicat el nombre d’empreses dedicades a la intel·ligència artificial en els últims cinc anys. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi de la Generalitat, fet a través de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (Acció), La Intel·ligència Artificial a Catalunya, presentat aquest divendres i que precisa que en l’actualitat hi ha 488 companyies dedicades a aquesta tecnologia.

La IA té un impacte que presenta el 0,8% del PIB català

Aquesta multiplicació s’ha traduït en un negoci de 2.155 milions d’euros (+60% que el 2019), cosa que suposa la creació de 14.525 llocs de treball. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció, Albert Castellanos, ha destacat que la IA “genera ocupació i no la substitueix”. El conseller delegat d'Acció també ha apuntat que aquesta tecnologia és la segona en la creació d’empreses, “molt a prop de la primera, la ciberseguretat, on a Catalunya hi ha 495” empreses.

Castellanos ha calculat que la IA té un impacte que presenta el 0,8% del PIB català i ha afegit que Catalunya s’ha col·locat com la cinquena regió d’Europa en atracció d’inversió internacional en aquest àmbit amb 475 milions d’euros. Alhora, el secretari ha precisat que “Barcelona s’ha situat com la ciutat líder del sud d’Europa en rondes de finançament de startsups”. En aquest sentit, l'informe posa en relleu que el 44% dels negocis són startups.

El secretari ha valorat “la capacitat” de Catalunya, amb iniciatives com el projecte AINA, l’Aliança per la Recerca en IA (AIRA) i els 29 centres tecnològics i de recerca, entre d’altres, i les polítiques desenvolupades pel Govern per “accelerar l’ús i l’adopció” de la tecnologia. També ha posat l’accent en l’empenta des d’Acció en la intel·ligència artificial, ja que en aquests anys s’ha donat suport a 253 projectes catalans per valor de 16 milions d’euros. 

Els reptes de la IA: consum dels recursos i readaptació del mercat laboral

En el seu torn, la mànager d’Intel·ligència de Mercat d’Acció, Imma Rodríguez, ha apuntat que la intel·ligència artificial té una previsió de creixement anual del 35,5% i unes expectatives d’un valor de mercat mundial d’1,85 bilions de dòlars l’any 2030. La mànager d’Intel·ligència de Mercat ha precisat que Regne Unit i Alemanya lideren les empreses d’IA a Europa i que en l’àmbit mundial són els Estats Units, Japó i la Xina. 

Més info: La IA obligarà a adaptar un de cada quatre llocs de feina en els pròxims anys

Així i tot, Rodríguez ha enumerat alguns reptes que suposa la IA, com ara “l’increment del consum dels recursos com energia i aigua”, així com “readaptacions de certs llocs de treball”. A més, ha advertit que “es pot utilitzar com una arma geopolítica en un món cada cop més fragmentat”. Es tracten d'algunes idees que Rodríguez ha mencionat per “reflexionar”.

Més informació
De detectar la covid a lluitar contra el càncer: Sycai, o com facilitar la IA als radiòlegs
Advanced Factories presenta una vuitena edició marcada per la IA i la 'green tech'
Artefacto, el centre de recerca i producció audiovisual que impulsa la IA des de les aules
Avui et destaquem
El més llegit