Javier Pacheco i Camil Ros en una compareixença conjunta per l'aturada. | ACN
Javier Pacheco i Camil Ros en una compareixença conjunta per l'aturada. | ACN

Cómplices i detractors d'una "aturada de país"

Sindicats, patronals i empresaris entenen la convocatòria com un rebuig a la violència policial contra el referèndum

Catalunya s'ha aturat per condemnar la repressió i el setge policial d'aquest diumenge contra el referèndum. La Taula per la Democràcia integrada per sindicats, patronals i entitats sobiranistes ha donat un pas endavant convertint en "aturada de país" allò que fins fa uns dies era només un rumor in crescendo de vaga general. Agermanats per "no defallir en la lluita" dels drets fonamentals, la llista d'implicats s'ha anat fent més i més gran. Dels instigadors als cómplices, amb permís també dels seus detractors. 

La crònica d'una aturada anunciada ha començat amb la crida i el posterior preavís de sindicats minoritaris com la CGT i l'IAC coincidint amb les querelles, els escorcolls i les detencions prèvies a l'1 d'Octubre. Davant d'"un estat d'excepció encobert", la UGT, CC.OO, Pimec, Cecot, Fapac, l'ANC i Òmnium s'han erigit com grans defensors d'aquesta aturada, que no necessàriament vaga general i és que per a una gran majoria, no és una reivindicació laboral sinó un rebuig a la violència policial en defensa de la democràcia. El Departament de Treball ja ha anunciat serveis mínims als busos i al metro de Barcelona com també als Ferrocarrils de la Generalitat. 

De fet, la recomanació dels sindicats majoritaris és que cada empresa pacti la seva aturada amb els seus treballadors. En una compareixença conjunta aquest dilluns per la tarda, els secretaris generals Camil Ros i Javier Pacheco han fet una crida a "l'aturada de país" tant de treballadors com d'empresaris i autònoms davant la "trepitjada dels drets." La cita és per partida doble: matí a l'IES Ramon Llull i tarda a Plaça Universitat. 

Aturada i/o vaga general?

Des de la Cecot, s'ha emplaçat la Unió Europea i la comunitat internacional a exercir "un paper actiu de mediador" que alhora "arbitri en el conflicte". Tant la patronal vallesana com Pimec s'han sumat de forma clara i contundent a l'aturada però no secundaran la vaga general. Consideren que "en un moment d'incipient recuperació econòmica, seria traslladar un conflicte polític a les empreses que perjudicaria l'activitat i conseqüentment, la seva competitivitat". Des del respecte a la voluntat individual i la "pluralitat de sentiments i sensibilitats" aconsellen que l'aturada no superi una hora de la jornada laboral. 

Foment del Treball ha volgut incidir en què "l'aturada de país" no té la cobertura d'una convocatòria de vaga. No ha dubtat tampoc en carregar durament contra la Taula per la Democràcia ("Es tracta d'una figura jurídica inexistent") i destacar que la vaga general de la CFT i la IAC està "convocada per raons merament extra laborals, malgrat que recauran repercussions econòmiques d’enorme gravetat sobre empreses, ciutadans, treballadors i erari públic”.

També molt "enèrgicament", la CEOE i la Cepyme han considerat que la vaga general és "il·legal" alhora que han rebutjat la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) davant "els greus esdeveniments que estan succeint a Catalunya". 

Cómplices de tota mena

La llista de cómplices per a aturar-se ha anat sumant forces a mesura que avançava la tarda de dilluns. Els estibadors de Barcelona, 770 empreses de Mercabarna, els Col·legis d'Enginyers, la Fundació Comerç Ciutadà, l'Associació Gironina d'Empresàries, l'unió de botiguers local, les associacions de comerciants de Vic i Manresa són només alguns dels exemples. Però n'hi ha més: Frit Ravich, Nostrum, el Grup Ametller Origen o Bon Preu, entre d'altres. Atenció als seus clients més habituals: s'ho trobaran tancat.  

En nom de la democràcia, la cultura i la música no es deixaran ni veure ni viure durant aquesta jornada. Aquest és el cas del Gran Teatre del Liceu, l'Auditori, el Palau de la Música, el MACBA, el MNAC, el CCCB, el Museu de la Música, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, la Xarxa de Museus d'Art o el Gremi de Llibreters.

Mentrestant, les vuit universitats públiques catalanes han decidit tancar les seves aules. Amb pany i clau. Les activitats acadèmiques queden suspeses i es deixa a lliure elecció del treballador assistir o no al seu lloc de feina. Una manera de reafirmar el seu "compromís radical" pel diàleg i la negociació així com la defensa de les llibertats individuals i col·lectives. També abanderats per la democràcia, han emplaçat la comunitat universitària a mantenir la calma i comportar-se de forma pacífica.  

Tractors i benzina 

Després d'haver inundat Barcelona de tractors a favor del referèndum, la Unió de Pagesos ha convidat ara els seus membres a estacionar els tractors a les places dels pobles. Sonora tractorada. Petrolis Independents i Petro7 han decidit anar fins i tot un pas més enllà i s'han atrevit a utilitzar el Dia de la Hispanitat com a moneda de canvi de "l'aturada de país". És a dir, totes les seves estacions tancaran aquest dimarts per "enviar totes les senyals que calgui a Europa i al món" i obriran el pròxim 12 d'octubre perquè "no hi ha res a celebrar". 

Banc Sabadell i CaixaBank han preferit no sumar-se a l'aturada però ja han confirmat que respecten el dret dels seus treballadors a fer vaga. De la mateixa manera, Seat ha explicat que mantindrà la seva activitat de forma normal a Catalunya esperant que la classe treballadora assisteixi "de forma voluntària i amb consciència" a les diferents mobilitzacions convocades. 

Malgrat els rumors que es disparaven a les xarxes socials, Mercadona ha comunicat que obrirà els seus supermercats a Catalunya donant llibertat als treballadors perquè puguin participar en aturades parcials.

Sense pilota

 

Els tres equips catalans de futbol de primera divisió també aturaran la pilota i no s'entrenaran com és habitual en el seu dia a dia. El Futbol Club Barcelona paralitzarà les seves activitats durant tota la jornada i cap dels equips professionals ni formatius entrenaran a la Ciutat Esportiva. La jornada també afecta l'actualitat del RCD Espanyol i el Girona FC. 

Sense anar massa lluny, VIA Empresa tenia previst assistir aquest dimarts a dos actes que finalment han quedat cancelats: Demo-Day Empenta organitzat per EsadeCreapolis i First Tuesday Barcelona. El Grup Totmedia s'ha adherit a l'aturada nacional. 

Una vegada més, el món es mira molt atentament una Catalunya que s'atura per avançar. Tot, en defensa de la democràcia. 

Més informació
Les deu plagues de la independència
L’Ibex 35 i l'euro cauen per l'1-O
Sindicats i patronals condemnen la repressió policial al referèndum
Avui et destaquem
El més llegit