Millors condicions laborals i preus congelats. Així comença el 2019

Puja el salari mínim, el dels treballadors públics i les pensions, baixa la tarifa del gas i es manté la part regulada de la factura de la llum

La tarifa de l'electricitat queda congelada per sisè any consecutiu | iStock La tarifa de l'electricitat queda congelada per sisè any consecutiu | iStock

Augment del salari mínim interprofessional (SMI) i del dels treballadors públics, increment de les pensions, millors condicions pels autònoms, baixades en la tarifa del gas o la congelació del transport públic. Aquestes són algunes de les millores que s'aplicaran a partir del primer de gener del 2019 a tot el conjunt de l'Estat espanyol.

El Govern estatal ja va aprovar al Consell de Ministres celebrat a Barcelona l'augment més important del SMI des del 1977, que serà de 900 euros bruts mensuals, un 22% més que el del 2018. La intenció de l'Executiu de Pedro Sánchez és elevar-lo fins els 1.000 euros bruts de cara el 2020.

Més info: El Consell de Ministres aprova a Barcelona la pujada del SMI

Mentrestant, els treballadors públics també veuran incrementat el seu salari. L'augment inicial serà del 2,25%, però s'hi podrà sumar un 0,25% lligat a l'evolució del PIB i un altre 0,25% procedent de fons addicionals. Això dependrà de l'administració a què pertanyin i de les negociacions que aquestes facin amb els representants sindicals.

També els autònoms veuran millores el 2019. El dret a cobrar l'atur o la prestació per accident de feina o malaltia professional des del primer dia de baixa són només algunes de les millores que el Govern espanyol engega a partir de l'1 de gener, després d'haver aprovat el Reial Decret Llei de pujada de pensions i mesures laborals publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Més info: Atur, baixa i bonificacions: les millores per als autònoms del 2019

A més, no pagaran quota de la Seguretat Social a partir del segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal fins el moment de l'alta i, les dones autònomes, en els 24 mesos posteriors a la prestació de baixa per maternitat, gaudiran d'una tarifa plana de 60 euros al mes durant 12 mesos sense necessitat de cessar prèviament en la seva activitat.

Millors pensions, però més tard

Les bones notícies s'estenen als pensionistes, que veuran incrementades les seves pensions un 1,6%, mentre que les mínimes no contributives pujaran un 3%. Aquest augment és sis vegades superior a la previsió del Govern espanyol de l'IPC per al 2019, segons va anunciar el president espanyol quan es va aprovar el Reial Decret Llei de pujada de pensions i mesures laborals.

Però per gaudir del 100% de la pensió, aquells que es vulguin jubilar a partir del 2019 ho hauran de fer als 65 anys i vuit mesos en compliment de la reforma de pensions del 2013, en què s'elevava l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys en un total de 15 anys.

Mentrestant, la pensió de viudetat sense altres ingressos puja del 56% fins al 60%, un increment similar al de l'import dels pensionistes beneficiaris del 7,1%. 

Congelació i caiguda de preus

De la seva banda, la tarifa del gas també baixarà. Ho farà una mitjana d'un 4,6% en el primer trimestre de l'any i, a més, la part regulada del rebut del gas i el de la llum queda congelada per cinquè i sisè any consecutiu. A més, durant una part del 2019 no es pagarà l'impost a la generació elèctrica del 7%, que va suspendre el Govern espanyol a principis d'octubre durant sis mesos.

Més info: Les patronals catalanes demanen que la CNMC fixi la tarifa elèctrica

Els preus de la benzina i el gasoil obren l'any nou acumulant set setmanes de baixades, després dels màxims que va registrar el petroli a l'octubre, mentre que la bombona de butà arrenca l'any sense variacions i continuarà costant 15,33 euros, després d'haver pujat un 4,93% al novembre.

El transport públic també veurà els seus preus congelats aquest 2019. A banda del de Barcelona, Renfe també ha decidit mantenir les seves tarifes actuals per als serveis de Rodalies i Ample Mètric, que suposen el 80% dels viatges, mentre que els bitllets d'Avant i Mitjana Distància pugen un 7% i un 3,5% respectivament.

Els preus també baixaran en els viatges d'avió ja que Enaire, el gestor de la navegació aèria a Espanya, ha reduït un 12% el preu que cobra a les aerolínies per les taxes de ruta.

El 2019 comença, doncs, marcat per les congelacions i caigudes dels preus, un increment del salari mínim i del dels treballadors públics i unes millors pensions.

Més informació
Les pensions s'actualitzaran amb l'IPC
El Govern augmentarà els salaris dels funcionaris l'1'95%
Avui et destaquem
El més llegit