La contractació d'oficines assoleix xifres rècord el primer trimestre de l'any

Amb el retorn de les grans operacions, l'activitat a Barcelona ha augmentat un 62% respecte de l'any anterior, fins als 103.000 metres quadrats

A Barcelona s'han tancat 85 operacions | iStock A Barcelona s'han tancat 85 operacions | iStock

El segment d'oficines ha tancat el millor primer trimestre de l'última dècada (amb l'excepció del 2019, que va ser rècord), impulsat pel retorn de les grans operacions a Barcelona i Madrid, segons dades de l'últim estudi Office Pulse elaborat per Savills. En total, la contractació el primer trimestre ha pujat a 102.700 metres quadrats a Barcelona, fet que suposa una alça interanual del 62%, mentre a Madrid ho ha fet a 149.000 metres quadrats, un 11,6% més que en el mateix període de l'any anterior. 

La consultora immobiliària ha presentat l'anàlisi de l'evolució del segment oficines de la mà d'Hipólito Sánchez, director executiu de la divisió d'oficines a Savills Espanya; Ángel Estebaranz, director nacional d'oficines, i Natalia Montal, directora associada d'Office Leasing de Savills a Barcelona, qui, precisament, ha explicat que la contractació ha començat a equilibrar-se entre el centre de la ciutat i noves àrees de negoci (NBA), que han arribat a un 43%. El 22@, en particular, va concentrar el 27% de l'activitat a la ciutat.

A Barcelona s'han tancat 85 operacions, una de més de 10.000 metres quadrats, una altra de més de 5.000 metres i cinc de més de 3.000

En total, s'han tancat 85 operacions, una de més de 10.000 metres quadrats, una altra de més de 5.000 metres i cinc de més de 3.000 metres quadrats. Tot l'any passat, només hi va haver vuit grans operacions a la ciutat. “Això demostra que les companyies recuperen la confiança als espais de treball”, ha destacat Montal.  L'estoc a la ciutat comtal puja als 6,68 milions de metres quadrats, amb una alça interanual del 2,2%, i la desocupació se situa en el 12%. "L'any passat vam arribar al pic de desocupació i aquest trimestre vam començar a veure la taxa de disponibilitat començar a disminuir ajudada per l'alentiment de la nova promoció", ha estimat l'executiva.

Més info: El mercat d'oficines a Barcelona es reactiva amb 108.000 metres quadrats contractats

Es preveu una tornada d'estiu "molt intensa"

Per la seva banda, Sánchez ha anticipat que el bon exercici del mercat d'usuaris també es traslladarà a la inversió: "Preveiem una tornada d'estiu molt intensa, amb molta activitat al mercat", ha avançat. El primer trimestre, l'activitat en inversió en oficines permet situar les rendibilitats prime en el 5% tant a Barcelona com a Madrid després de poques operacions core en ubicacions consolidades. "Mentre l'inversor institucional comença a tornar a mirar oficines i comencen els processos ordenats previstos per al segon semestre, veurem encara canvis d'ús i hi ha un moment d'oportunitat per comprar actius en bones ubicacions per a inversors privats", ha assenyalat.

Més informació
El districte 22@ capta el 41% d'inversió en oficines de Barcelona
Tjodolf Sommestad (King): “No vam obrir oficines a Barcelona per atraure talent estranger”
Barcelona és la quarta ciutat europea amb més quota d'oficines flexibles, segons CBRE
Avui et destaquem
El més llegit