Els contractes de lloguer inclouran imatges per certificar l'estat dels pisos

El Govern prepara un canvi legislatiu que fixarà la durada mínima d'arrendaments entre sis i deu anys

El preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% els darrers 5 anys | iStock El preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% els darrers 5 anys | iStock

El Departament de Justícia prepara un projecte de llei per incorporar la regulació del lloguer d'habitatges al Codi Civil de Catalunya. Amb aquesta reforma, es busca que els contractes de lloguer siguin més garantistes tant per als arrendadors com per als arrendataris i per això s'inclourà l'obligatorietat de documentar l'estat dels pisos amb vídeos o fotografies per evitar litigis innecessaris i donar més seguretat a totes dues parts. El projecte de llei també vol establir la durada mínima dels contractes entre sis i deu anys, l'impediment de cobrar l'avançament de mensualitats per llogar el pis i obre la porta a limitar el preu del lloguer.

Més info: Els contractes de lloguer a Catalunya seran de sis anys (com a mínim)

Amb l'obligatorietat de documentar amb fotografies o vídeos l'estat dels pisos, el Departament preveu evitar litigis innecessaris i proporcionar més seguretat jurídica a les dues parts, incloent a més, informació sobre la superfície habitable, els accessòries com ara la calefacció o l'aire condicionat, i en el cas dels pisos moblats, un inventari complet. La norma que es prepara preveu que els futurs inquilins puguin esmenar tant la descripció de l'immoble com l'inventari.

Així, es vol que els llogaters recuperin les fiances sense haver d'afrontar reclamacions per danys que no hagin provocat o, en cas contrari, que els propietaris puguin constatar els desperfectes causats a l'immoble. D'aquesta manera es preveu resoldre el nombre de disputes i la seva judicialització. En aquest sentit, quan s'hi arribi, la llei dels llogaters potenciarà la mediació i altres fórmules per resoldre les diferències entre els propietaris i els inquilins. 

Més transparència (i facilitats)

La llei també donarà facultats al departament competent en matèria d'habitatge perquè pugui limitar el preu del lloguer, directament, o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. La norma també establirà que la durada mínima dels lloguers d'habitatges a Catalunya se situï entre els sis i deu anys. En els casos d'arrendadors particulars, la durada mínima serà inferior que en arrendadors de societats mercantils.

El nou marc legal també busca prohibir l'exigència de l'avançament de tres mensualitats al llogater com a fiança, dipòsit i aval bancari, ja que el Govern ho considera excessiu. I reduirà el nombre de mensualitats. Pel que fa al dret d'adquisició preferent de l'inquilí en cas de venda de l'habitatge, la llei catalana suprimirà la possibilitat d'incloure clàusules perquè els llogaters hi renunciïn.

Segons dades recollides pel Departament de Justícia, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% els darrers 5 anys, cosa que suposa 160 més que el 2013. A Barcelona és on més s'ha incrementat, i actualment, el lloguer d'un pis de 72 metres quadrats és, de mitjana, 949 euros mensuals, segons l'Incasòl, un 38% més que fa 5 anys. L'augment dels lloguers és ''especialment significatiu'' a municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol o Sant Just Desvern. 

Més informació
El lloguer toca sostre a Barcelona
El 'boom' dels lloguers castiga els barris pobres de Barcelona
Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, els districtes on més creix el preu del lloguer
Avui et destaquem
El més llegit