• Economia
  • Cuerpo activa el compte enrere de l'OPA Sabadell-BBVA: dona una setmana per presentar al·legacions

Cuerpo activa el compte enrere de l'OPA Sabadell-BBVA: dona una setmana per presentar al·legacions

El ministre d'Economia espanyol assegura que el govern de l'Estat encara està estudiant l'informe de la CNMC i no garanteix elevar l'operació a fase tres

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, a la 40a Reunió del Cercle d'Economia  | ACN
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, a la 40a Reunió del Cercle d'Economia | ACN
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
06 de Maig de 2025
Act. 07 de Maig de 2025

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa espanyol, Carlos Cuerpo, ha activat el compte enrere de l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Ho ha fet des de la 40a Reunió del Cercle d'Economia, on ha donat més detalls sobre la consulta pública que Pedro Sánchez va avançar aquest dilluns al mateix escenari. Així doncs, patronals, sindicats i associacions empresarials, a més de clients i ciutadans afectats, podran enviar les seves al·legacions atenent "criteris d'interès generals diferents dels de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)" fins al divendres 16 de maig. Ho podran fer a través des del web del ministeri des de la tarda d'aquest mateix dimarts.

 

Tot seguit, Cuerpo recollirà les observacions i decidirà si estén o no l'operació a una tercera fase. "No es tracta d'una consulta d'OPA sí o OPA no. Demanem un criteri d'interès general diferent del que ha fet servir Competència", ha declarat. És a dir, el ministre ha prioritzat prendre una "decisió informada" a partir dels comentaris "útils" que els afectats facin arribar a través de la pàgina web, tot i que ha insistit que les valoracions no seran directament vinculants. 

De moment, però, no ha donat cap garantia. Ni tan sols ha avançat el posicionament de l'executiu espanyol a hores d'ara. "Estem fent una anàlisi detallada de l'informe de la CNMC", ha afirmat davant dels mitjans. Ara bé, sí que ha reafirmat la "preocupació clara" que va mostrar el govern espanyol des del primer moment que el BBVA va presentar la seva oferta. Aquesta inquietud té a veure amb els àmbits de la "competència, crèdit, materials, dipòsits, l'ocupació i inclusió financera", entre altres.

 

Emparats en la Llei de la Defensa de la Competència

Cal recordar que el govern espanyol no pot introduir remedies addicionals dels de la CNMC en concepte del mercat financer, segons estableix la Llei 15/2007 de Defensa de la Competència. Aquesta problemàtica ja l'ha abordat el regulador al seu informe final, publicat el passat dimecres 30 d'abril. Ara bé, Cuerpo ha al·ludit a l'article 10.4 d'aquesta mateixa disposició per justificar les línies d'actuació del govern de Pedro Sánchez. "Assenyala algunes casuístiques en particular i ho deixa obert a altres elements", ha agregat.

Quins són aquests criteris? El text posa alguns exemples: defensa i seguretat nacional, protecció de la seguretat o salut públiques, protecció del medi ambient, lliure circulació de béns i serveis dins del territori nacional, promoció de la investigació i desenvolupament tecnològics i garantia d'un adequat manteniment dels objectius de la regulació sectorial. Aquestes raons, però, no són estrictament les úniques a què pot respondre la decisió del Consell de Ministres, tal com ha indicat el ministre.

Algunes de les preguntes que recull el formulari del ministeri d'Economia, Comerç i Empresa | VIA Empresa
Algunes de les preguntes que recull el formulari del ministeri d'Economia, Comerç i Empresa | VIA Empresa

El formulari, ja disponible, permet triar entre les opcions esmentades a l'article 10.4, alhora que ofereix un espai de 2.000 caràcters per afegir-ne d'addicionals. També fa preguntes directes, com ara:

  • En quina mesura considera que aquests criteris d'interès general es poden veure afectats per l'operació de BBVA/Banc Sabadell? Valori l'impacte estimat.
  • Considera que es poden establir mesures que permetin protegir els criteris d'interès general assenyalats anteriorment?
  • Quines propostes considera que serien adequades per protegir els criteris d'interès general afectats?

En total, el document planteja un màxim de 10 preguntes, entre les quals s'inclouen les dades de l'enquestat: nom i cognom, nom de l'organització o empresa, DNI / CIF i un correu electrònic de contacte. 

Cuerpo, sobre la consulta del govern espanyol: "És una bona pràctica que continuarem fent servir si és que es torna a donar aquesta situació"

Tot plegat constitueix un "procediment totalment alineat amb la normativa i molt respectuós amb les competències de les institucions involucrades", segons Cuerpo. En tot moment, el ministre ha volgut respectar la resolució de la CNMC. De fet, només li ha dedicat un qualificatiu al seu informe: "exhaustiu". Ara, amb aquesta consulta, a la Moncloa esperen prendre una decisió pròpia que es fonamenti en les al·legacions de totes les entitats i persones afectades. "És una bona pràctica que continuarem fent servir si és que es torna a donar aquesta situació", ha avançat.

Tal com va informar Sánchez, qualsevol persona podrà participar en la consulta, tot i que hi haurà un filtratge per part del ministeri. Això no vol dir, però, que el posicionament de certes entitats tinguin un pes més gran que d'altres. La idea és igualar totes les opinions per mantenir l'esperit de pluralitat. D'altra banda, el formulari també incorporarà un "element de transparència". Dit d'una altra manera, el govern es reserva el dret de publicar qualsevol resposta recollida a la seva base de dades. "Hi ha una clàusula específica que diu que tota opinió pot acabar fent-se pública", ha remarcat Cuerpo.

Les forces polítiques prenen partit

Amb les paraules de Cuerpo, el govern espanyol ha activat el seu propi compte enrere amb una OPA hostil que està paralitzant el teixit empresarial i polític. Un cop ha abandonat la fase de revisió per part de Competència, totes les forces polítiques estan mostrant el seu posicionament vers l'operació. A Catalunya, el Govern de Salvador Illa també ha rebutjat més d'una vegada la proposta del BBVA, mentre que aquest dimarts ha titllat de "prudent i positiva" la consulta de Sánchez.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una atenció a mitjans | ACN
El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una atenció a mitjans | ACN

En línies generals, cap partit català de Govern o oposició s'ha mostrat obertament partidari de l'OPA del BBVA. Al Parlament espanyol ha succeït gairebé el mateix. De fet, la principal oposició del govern de Sánchez (PP i Vox) s'ha centrat únicament a criticar la idea de resoldre mitjançant un formulari. A banda d'això, el PP també és contrari a la fusió, mentre que Vox ha preferit no posicionar-se.

L'escenari canvia si es mira cap al País Basc. Allà sí que hi ha un contrast més evident. Aquest dimarts, la portaveu del govern, Maria Ubarretxena, ha criticat que obrir una consulta pública "no ha estat un procediment gaire habitual" a l'Estat i ha denunciat que el procés "posa de manifest la manca de desenvolupament" en competències de l'Estatut de Gernika en el cas de la banca. "Les institucions basques haurien de tenir una manera d'influir o de decidir també en aquest procés", ha demanat. Ubarretxena ha lamentat l'omissió en el cas "d'un banc amb milers d'accionistes bascos, amb seu social a Euskadi, i que afecta també l'economia del País Basc".

A Catalunya i Espanya el rebuig a l'OPA és gairebé aclaparador, però al País Basc hi ha més contrast i no ha agradat que Sánchez no compti amb ells a la consulta

Així, malgrat que encara no hem entrat oficialment en la denominada fase tres, el cas ja ha arribat als parlaments arreu de l'Estat. Ara, el govern espanyol haurà de moure fitxa enmig d'un soroll mediàtic que serà un altre factor determinant a l'hora de mesurar el clima del teixit empresarial, econòmic i social de l'OPA hostil més rellevant de la història de l'entorn bancari del territori. Tot plegat, però, no es preveu que s'allargui més del 26 de juny, en cas que finalment Cuerpo i Sánchez decideixin activar la tan anticipada fase tres.