Les dietes miracle són recomanables?

Les dietes miracle no són bones pel nostre organisme, i fins i tot, poden arribar a ser perjudicials per a la salut

Les dietes detox o de sucs no són saludables | iStock Les dietes detox o de sucs no són saludables | iStock

Fixem-nos amb el terme utilitzat “dietes miracle”. D’aquestes paraules es desprenen bàsicament dos conceptes: que és impossible realitzar-les i mantenir-les. El Col·legi de Nutricionistes de Catalunya i l’Associació Espanyola de Dietistes Nutricionistes, destaquen les següents característiques en referència a les dietes miracle:

  • Generen falses expectatives: resultats immediats, sense esforç i permanents.
  • Divideixen els aliments en bons i dolents, permesos i prohibits
  • Són dietes restrictives, per tant, poden aportar a un desequilibri nutricional.
  • Asseguren una pèrdua de pes ràpida, però que realment és difícil de mantenir.

En definitiva, seguint l’esmentat, veiem que les dietes miracle no són bones pel nostre organisme, i que fins i tot, poden arribar a ser perjudicials per a la salut.

Per què no és recomanable perdre molt pes en molt poc temps?

Les dietes miracle, com s’ha dit prèviament, són restrictives i requereixen canvis en la dieta molt exigents que suposen un gran esforç per al pacient. De manera que, aquest no s’adhereix a la dieta, no la segueix de forma constant, i en conseqüència, l’acaba deixant dràsticament, fet que pot provocar un efecte rebot significatiu.

L’efecte rebot és un fenomen que es desenvolupa després d’una gran pèrdua de pes i que consisteix en recuperar el pes perdut o fins i tot en augmentar-lo. La recuperació és deguda a diversos factors. Primerament es genera a causa d’un canvi en el metabolisme del pacient que durant l’etapa de la dieta ha fet una adaptació, i per tant, s’ha alentit. En el moment que el pacient torna a ingerir la mateixa quantitat i qualitat d’aliments que prenia prèviament a la dieta miracle, el cos no és capaç de metabolitzar tanta quantitat, a causa de l’alentiment sofert, deixant com a reserva allò que no ha sigut capaç de metabolitzar; tornant a guanyar pes en conseqüència.

D’altra banda, també hi ha un canvi en el funcionament de la Leptina. La Leptina és una hormona que, entre d’altres funcions, s’encarrega de regular la sacietat del pacient. En el moment que hi ha una baixa ingesta durant un temps perllongat, la producció de l’hormona es redueix. D’aquesta manera, quan la ingesta torna a ser l’habitual, no hi ha una bona regulació de la sacietat. El pacient tarda més en sentir-se saciat i, per tant, menja més. Com a conseqüència hi ha un augment de pes.

Aquestes dietes que en poc temps fan una disminució considerable de pes, com per exemple les dietes “detox”, no poden ser sostingudes en el temps ni per sacietat ni nutricionalment, ja que són deficitàries en molts aspectes.

Dietes detox o depuratives a base de sucs i batuts són efectives i bones per a la salut?

Els sucs depuratius o sucs “detox”consisteixen en una alimentació basada en sucs de fruites i verdures, entre moltes variants. Tenen un elevat contingut de vitamina C i aporten una bona hidratació gràcies a la gran quantitat de líquids extrets de les fruites. Tot i així, l’aportació nutricional és insuficient, ja que no es cobreixen els requeriments d’hidrats de carboni, greixos i proteïnes, ni tampoc de vitamines i minerals necessaris per un bon funcionament del metabolisme. Aquest tipus de dietes no només son a base de sucs de fruites i verdures, sinó que n’hi ha que ho complementen o bé es basen en suplements alimentaris.

Com puc perdre pes de forma saludable?

Vivim en una societat en la qual, per una banda, hi ha un elevat consum d’aliments ultra processats i de l’altra, hi ha un maneig molt gran de dietes “detox”. Cap de les dos opcions són saludables ni bones per un bon funcionament del nostre organisme, ja que augmenten la probabilitat de patir malalties no transmissibles, com poden ser malalties cardiovasculars, Diabetis Mellitus Tipus II, càncer o malalties digestives i estats de disbiosis intestinal (desequilibri en la microbiota del nostre tracte digestiu).

La forma adequada de perdre pes de manera saludable és consultar amb un nutricionista-dietista. Tot i així, de manera general es pot dir que per perdre pes el primer pas és eliminar els hàbits alimentaris erronis, com poden ser el elevat consum de fregits, brioixeria, begudes ensucrades, aliments ultra processats... i el baix consum de fruites i verdures. També s’ha de tenir en compte que les racions que es penen de manera habitual són molt superiors a les que haurien de ser, aquest també és un dels mals hàbits que ens porten a guanyar i tenir desequilibris en l’organisme. Un cop aquests mals hàbits s’hagin eliminat es pot començar a dur una alimentació saludable, equilibrada i de qualitat.

Es defineix alimentació saludable com aquella que conté tots els nutrients en quantitats suficients i de bona qualitat per cobrir les exigències i mantenir l'equilibri de l'organisme, d'acord a la nostra edat i circumstància vital. No s’ha de voler perdre pes d’una manera molt ràpida, ja que com s’ha dit prèviament, no és bo pel nostre organisme ni s’aconseguiran les fites proposades. Aquestes han de ser realistes i possibles, per tal de poder fer una bona adhesió a la dieta i poder assolir les fites marcades i arribar a portar una dieta correcta, és a dir, saludable, per un llarg temps.

Consells per mantenir la pèrdua de pes de forma perllongada

Per mantenir el pes aconseguit hi ha d’haver una adherència a la dieta saludables i cal mantenir els hàbits que ens han portat a perdre el pes i que són positius pel nostre organisme. Alguns dels consells per mantenir la pèrdua de pes serien:

  • Realització regular d’activitat física (mínim 30 minuts al dia)
  • Menjar de manera variada i com menys processada millor.
  • L’aigua com a beguda de base de la dieta. Consumir uns 1,5L d’aigua al dia.
  • Utilitzar oli d’oliva i eliminar o reduir els olis de gira-sol, palma, coco... així com evitar els fregits.
  • Moderar el consum de carns vermelles (vedella, xai, porc (menys el llom), bou...). Consumir 1 cop a la setmana com a màxim.
  • Augmentar el consum de peix (blanc i blau) a unes 3-4 racions a la setmana.
  • Optar per amanides i/o verdures com a guarnició en lloc de patates fregides.
  • Elegir postres a base de fruites i de làctics desnatats.
  • Vigilar les racions dels àpats i procurar que les verdures ocupin la major part del plat combinant-ho amb proteïna i lípids.
Més informació
L’acne: tractament i consells de prevenció
Riscos de l'activitat física sense preparació prèvia
"L'envelliment de la població suposarà un repte, però també obrirà un ventall d'oportunitats"
Avui et destaquem
El més llegit