Els empresaris de l’Anoia adverteixen de la manca de sòl industrial

Ceràmica Elias, Yvette Pons, Tefisa i el Consorci Sanitari de l’Anoia, guardonades amb els Premis de la Unió Empresarial de l’Anoia

Joan Domènech, durant un discurs de l’edició de 2022 de la Nit de la Unió Empresarial de l’Anoia | UEA Joan Domènech, durant un discurs de l’edició de 2022 de la Nit de la Unió Empresarial de l’Anoia | UEA

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha celebrat aquest dijous la 22a edició de la Nit Empresarial amb la tradicional entrega de premis i, també, amb repartiment de crítiques per la manca de sòl industrial i de places de formació a la comarca.

Més de 350 empresaris, a banda de les autoritats, es van reunir en el Poliesportiu Les Comes, d’Igualada, en la represa de la Nit Empresarial de la UEA, interrompuda des de 2019 per culpa de la pandèmia de la Covid-19.

Amb el lema “40 anys mirant el futur”, precisament per commemorar-se el 40è aniversari de la constitució de la Unió Empresarial de l’Anoia, el seu president, Joan Domènech, va repassar el passat, però també va subratllar els reptes del futur.

En to crític,  Domènech va reiterar la necessitat que es generi més sòl industrial en la comarca. “Si volem que vinguin noves empreses o que les existents creixin, necessitem espais industrials de gran format. A la comarca només tenim 8.000 hectàrees lliures; i només així generarem llocs de treball per a la gent aturada, pels nostres fills i filles. I és la manera que evitarem –va afegir– que cada dia, 16.000 anoiencs es desplacin fora de la nostra comarca per anar a treballar”. A més, Domènech va qualificar aquests desplaçaments laborals diaris de “veritable desastre mediambiental”.

Joan Domènech: “Si volem que vinguin noves empreses o que les existents creixin, necessitem espais industrials de gran format”

També es va mostrar preocupat per la formació. Va advertir sobre “l’elevat” nombre d’alumnes que no podran entrar a un grau formatiu a l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada per manca de places, Per evitar-ho, va demanar a les autoritats que emprenguin accions urgents.

El president va anunciar la creació de la Fundació UEA. La seva primera acció serà concedir beques a nois i noies amb problemes econòmics perquè puguin continuar estudiant: “Ens centrarem amb joves que vulguin estudiar les professions de les quals hi ha més mancança a la nostra comarca perquè volem ajudar-los a ells, però també, a les empreses. Per aconseguir així l’objectiu d’una màxima inserció laboral.”

Després del discurs del president de la UEA, es va fer un homenatge als seus antecessors: Josep M. Vives Vidal, Josep Romaní, Ramon Felip i Blai Paco.

Empreses guardonades

Amb la represa de la Nit Empresarial també va tornar l’entrega de guardons a les empreses que han destacat en el últim any:

Ceràmica Elias es va emportar el premi UEA 2022 a la trajectòria empresarial. Es tracta d’una empresa situada a El Bruc amb 149 anys d’història. Fundada el 1873, encara es dedica a la fabricació de terracota natural.

Yvette Pons (premi a la capacitat emprenedora) va crear l’Institut Yvette Pons l’any 1995, un referent en el món de l’estètica a Catalunya i Espanya. Aquesta empresària ha portat a terme diversos projectes de formació de tècniques manuals pròpies i patentades.

Tefisa (premi a l’empresa innovadora) és la planta catalana de Murtra Nonwovens, fabricants de teixits i altres productes amb les tecnologies més avançades pels sectors de l’automoció, hospitalari, construcció o la cosmètica, entre altres.

Consorci Sanitari de l’Anoia (premi al compromís social) per la seva lluita contra la Covid-19, però també per la campanya de mecenatge “La seva lluita és la nostra lluita”. Aquesta acció té per objectiu recaptar fons per a modernitzar l’Hospital de Dia Oncològic.

En els torns de paraula, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, es va referir als projectes que estan en marxa com el Campus Salut, amb capacitat per a 500 estudiants.

Aquesta edició de la Nit Empresarial ha comptat amb el suport de diverses administracions, entitats i empreses, així com amb la col·laboració de VIA Empresa i altres mitjans de comunicació amb presència a la comarca.

Més informació
La Unió Empresarial de l'Anoia reconeix el compromís de les empreses amb la comarca
La Unió Empresarial de l’Anoia acostarà la innovació a les empreses
La Unió Empresarial de l'Anoia reconeix la figura de l'empresari Josep Maria Vives Vidal
Preocupació a les empreses de l'Anoia per la falta de treballadors
Avui et destaquem
El més llegit