L'FMI veu amb bons ulls els nous impostos espanyols als sectors de l'energia i la banca

L'organisme internacional també aposta per una consolidació fiscal que tingui en compte la situació dels pensionistes

La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva | ACN La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva | ACN

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera "apropiats" els nous impostos als sectors de l'energia i la banca proposats pel govern espanyol per tal de fer front a la crisi energètica. En un informe publicat, l'organisme veu un encert incrementar la recaptació a les persones i entitats menys afectades per la situació actual, tot i que també subratlla la importància de vigilar la seva aplicació. "Caldrà fer un seguiment sobre la disponibilitat de crèdit i la resiliència dels bancs, així com dels incentius a la inversió de les empreses energètiques", remarca l'FMI. Alhora, l'organisme reitera que aquestes mesures han de ser temporals i no s'han de considerar com un substitutiu de la reforma tributària.

Precisament sobre aquesta qüestió s'ha posicionat l'FMI, apuntant la necessitat que el govern espanyol dugui a terme una consolidació fiscal plurianual "que generi espai per respondre els impactes negatius del futur". En aquest sentit, l'organisme menciona la reforma de les pensions com una de les principals prioritats de l'executiu, ja que considera que els canvis demogràfics al país "sotmetran les finances públiques a una tensió més gran".

En línia amb el que han manifestat altres institucions com la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional també ha demanat que les polítiques fiscals espanyoles se centrin d'ara endavant a donar suport a les classes més vulnerables i no a la ciutadania en general. De fet, l'organisme presidit per Kristalina Georgieva considera que la major part de les mesures de suport fiscal –com per exemple reduccions de l'impost sobre l'electricitat o la bonificació en el preu dels carburants- han sigut "molt costoses" i han beneficiat "de forma desproporcionada" a les llars amb més ingressos.

Pel que fa al problema de la inflació, l'FMI considera que un pacte de rendes seria una bona eina per repartir la pèrdua de poder adquisitiu i reduir els riscos d'una pujada de preus persistent. No obstant això, l'organisme també apunta que els riscos relatius a la seguretat energètica en el cas d'Espanya són "relativament baixos", donada la poca dependència que té el país del gas rus.

Més informació
La inflació a Catalunya ha tocat sostre?
El 60% dels autònoms ha apujat preus per la inflació
Els articles que es resisteixen a la inflació
Avui et destaquem
El més llegit