El govern espanyol vol limitar el lloguer temporal i permetre als veïns vetar pisos turístics

En el cas dels lloguers temporals, la ministra d'Habitatge ha apostat per fer que s'hagin de justificar i registrar

El govern espanyol vol limitar el lloguer temporal i permetre als veïns vetar pisos turístics | iStock El govern espanyol vol limitar el lloguer temporal i permetre als veïns vetar pisos turístics | iStock

El govern espanyol posarà en marxa canvis legislatius per limitar de manera més efectiva tant els lloguers temporals com els pisos turístics que han proliferat els darrers anys a tot l'Estat. Segons ha dit la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, es vol modificar la llei de propietat horitzontal per "empoderar als veïns" i fer que l'opinió de les comunitats sigui vinculant a l'hora d'autoritzar o no qualsevol activitat econòmica a les finques. En el cas dels lloguers temporals, escletxa legal de molts habitatges turístics, la ministra ha apostat per fer que s'hagin de justificar i registrar. "La temporalitat dependrà de la causa", ha apuntat abans de lligar aquest format a pràctiques com els estudis o la investigació.

Tal com ha indicat Rodríguez en una roda de premsa a Madrid, els lloguers temporals s'han de circumscriure a situacions específiques, condició avalada també per la Unió Europea. Per fer-ho, ella aposta per acompanyar els contracte de lloguer temporal amb documents que acreditin la necessitat d'aquesta modalitat de la mateixa manera que els lloguers tradicionals requereixen contractes de treball o nòmines salarials.

Aposta per acompanyar els contracte de lloguer temporal amb documents que acreditin la necessitat d'aquesta modalitat

Rodríguez ha detallat que aquest mecanisme permetrà que els lloguers temporals no generin abusos que tensin el mercat de lloguer residencial com passa també amb els pisos turístics. Per fer-ho, ha afegit, es crearà urgentment un reglament i un registre que estarà al servei dels ajuntaments i les comunitats autònomes. "Davant del drama no es pot mirar a un altre costat", ha emfatitzat la ministra abans de recordar que la solució del problema de l'habitatge és un dels grans reptes de la present legislatura.

L'autonomia dels ajuntaments amb els pisos turístics

El Consell General de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) han demanat al govern espanyol que respecti l'autonomia dels ajuntaments a l'hora de regular els pisos turístics. També han exigit que s'ajusti i es clarifiqui com les comunitats de veïns podran permetre o no l'establiment de pisos turístics al seu edifici. En un comunicat, han demanat que no es modifiqui la legislació sinó que es dugui a terme un "desplegament reglamentari" per preservar el lloguer de temporada. A més, han reclamat al govern espanyol una "supervisió rigorosa" de l'ampliació de les zones tensades aprovada per la Generalitat en municipis on el lloguer mitjà està per sota dels 350 euros mensuals, una mesura que consideren "excessiva".

El Sindicat de Llogateres diu que la limitació "no servirà per a res"

El Sindicat de Llogateres diu que la limitació del lloguer de temporada que ha proposat el govern espanyol "no servirà per a res". Així ho ha defensat el portaveu de l'entitat, Enric Aragonès, que ha assegurat que els canvis normatius que vol tirar endavant l'executiu "no desincentiven" l'ús d'aquesta modalitat. "Es desaprofita l'oportunitat de regular veritablement aquests lloguers", ha dit. En la mateixa línia, el portaveu ha desconfiat del registre que vol crear el Ministeri de l'Habitatge. "L'última proposta d'aquest tipus va trigar més de quatre anys", ha criticat Aragonès, fent referència a l'índex de preus del lloguer. Després de tot, el portaveu ha confiat que la seva proposició de llei pugui tirar endavant.

Més informació
Els pisos de lloguer a Barcelona es van doblar del 2009 al 2023
Els propietaris amb menys de cinc pisos dominen el mercat del lloguer a Barcelona
El Ministeri de Consum proposa que els pisos turístics hagin de pagar IVA
El nombre de viatgers allotjats en apartaments turístics puja prop d'un 14%
Avui et destaquem
El més llegit