L'ICF incrementa l'activitat un 17% el 2023, fins als 641 milions d'euros

L'entitat triplica la xifra d'operacions per cobrir la línia d'agroliquiditat i destinarà 55 milions al sector primari

La consellera delegada de l'ICF, Vanessa Servera, presentant els resultats de 2023 | ACN La consellera delegada de l'ICF, Vanessa Servera, presentant els resultats de 2023 | ACN

L'activitat en préstecs i capital risc de l'Institut Català de Finances (ICF) va repuntar un 17% el 2023, fins a assolir la xifra de 641 milions d'euros. La consellera delegada de l'ens, Vanessa Servera, ha presentat el balanç d'activitat del passat exercici en roda de premsa, on ha justificat aquest augment a causa dels crèdits, que van disparar-se fins als 597,2 milions d'euros. És a dir, un increment del 25% interanual.

Pel que fa a les inversions de capital risc de l'ICF, aquestes van caure un 35,4%, fins a 43,8 milions. Servera ha explicat que aquesta correcció és la tendència al món financer, ja que durant els dos exercicis anteriors hi va haver una activitat molt elevada per les recuperacions a la pandèmia. En canvi, durant el 2023 el sector va tenir un comportament molt similar al d'abans de l'impacte de la covid-19.

Les inversions de capital risc han disminuït més d'un 35%, però han retornat a xifres preCovid

L'entitat va tancar l'any amb un benefici net de 49,5 milions d'euros, el que suposa un increment del 83,7%. Aquest creixement es va impulsar gràcies als augments dels tipus d'interès, tot i que Servera ha recordat que el guany es reinverteix. D'altra banda, la cartera de préstecs de l'ICF va acabar el 2023 en 2.245 milions d'euros, registrant un lleuger augment del 0,7%, en contrast amb la disminució del 4% observada en el conjunt del sistema financer, mentre que l'índex de morositat es va situar en el 7,1%, amb una reducció de 0,4 punts percentuals. Amb tot, la institució va efectuar 91 operacions de reestructuració amb un cost de 63,5 milions d'euros. En aquest sentit, després d'anteriors exercicis de molta despesa, la pandèmia ja ha quedat definitivament enrere, i de fet l'ICF va reduir un 45,6% aquesta partida respecte al 2022.

Els crèdits de l'ICF Agroliquiditat disparen les operacions

D'altra banda, el total d'operacions es va multiplicar per tres el 2023, fins a 1.567. El motiu principal és la línia d'agroliquiditat, que va concentrar 1.236 d'aquestes operacions i 77 milions d'euros en total. En concret, aquests préstecs ofereixen crèdits d'entre 50.000 i 100.000 euros als pagesos amb dificultats de tresoreria i està bonificada al 50% per la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, que assumeix un 2% de l'interès. L'objectiu d'aquests ajuts és pal·liar els efectes del canvi climàtic.

La partida per al sector primari és de 55 milions d'euros, dels quals ja s'han lliurat 20 milions, segons Servera. La resta està previst que s'entreguin durant la resta d'any, tot i que el Govern ha obert la porta augmentar la línia de finançament si es produeix una alta demanda i s'estima convenient. Aquests crèdits, però, no són els únics que té disponible l'ICF. L'entitat també finança projectes "transformadors" de pagesos que busquen contribuir a causes comunes, com la reducció del consum d'aigua o canviar les varietats cultivades.

Més informació
L'ICF i el FEI mobilitzen 64 milions d'euros per a les empreses socials i culturals de Catalunya
L'ICF inverteix 10 milions d'euros en el segon fons de salut d'Asabys
L'ICF rep 100 MEUR del BEI per projectes sostenibles
Avui et destaquem
El més llegit