Les xifres d'un any de millora econòmica

L'atur per sota del 15%, l'increment del SMI, els rècords d'exportacions i la despesa dels turistes han marcat aquest 2016

Durant l'any 2016 que estem a punt de deixar enrere sembla que ha començat la recuperació econòmica. Després d'una dura crisi que va començar el 2008, vuit anys més tard encara cueja i no arriba als ciutadans tant com hauria. De totes maneres, els titulars en van plens i la macroeconomia sembla despuntar. Ha estat així?

L'atur baixa del 20%

L'atur a Catalunya ha baixat aquest 2016 per sota del 15%. Concretament, segons l'última dada de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el nombre de catalans sense feina es va situar al tercer trimestre en 552.500 persones. A l'espera de les dades de tancament de l'any, la taxa d'atur ha quedat situada en el 14,63%, la més baixa des del quart trimestre del 2008. A escala estatal, l'atur s'ha situat aquest any per sota del 20% després d'encadenar anys amb taxes de l'atur desorbitades.


Turisme de rècord
El nombre de turistes que han visitat casa nostra ha tornat a superar els de l'any anterior. Només en els primers nou mesos de l'any, el nombre de turistes que han passat per Catalunya se situa en 14,46 milions de persones, el 4,4% més que en el mateix període de l'any anterior. Catalunya és la principal comunitat autònoma en nombre de visitants estrangers amb el 23,9% del total dels turistes que arriben a l'Estat espanyol. A escala estatal, al mes de novembre Espanya ha fulminat el rècord de turistes de l'any passat: ja han vingut 71,6 milions de visitants.

La seva despesa també ha crescut i ha arribat als 11.909 milions d'euros en el mateix període al Principat, el que representa un creixement del 2,3% en relació al mateix període de l'any anterior. Al conjunt de l'Estat i fins al desè mes de l'any, els turistes han deixat 68.929 milions d'euros, un 8,4% més que en el mateix període de l'any passat.

Exportacions com un coet
Les exportacions també han assolit xifres històriques. Les empreses instal·lades a Catalunya han registrat unes vendes a l'exterior de 48.583,1 milions d'euros, el 2,1% més que en els nous primers mesos de l'any passat i una nova xifra de rècord de Catalunya en exportacions, segons les dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Alhora, les vendes a l'exterior de Catalunya representen el 25,8% del total d'Espanya.

Deute públic supera el 100% del PIB per primer cop en més d'un segle
El deute públic de l'Estat ha superat en tres trimestres consecutius el 100% del producte interior brut –quan l'objectiu per l'any era del 99,14%-. En l'última dada feta pública pel Banc d'Espanya, el deute de les administracions públiques ha assolit a finals de setembre un saldo d'1,108 bilions d'euros, una xifra que correspon al 100,3%. La taxa de creixement del deute ha estat del 3,8% en termes interanuals.



La inflació passa de taxes negatives a créixer durant el 2016
El canvi de tendència econòmica també s'ha notat en l'increment de preus, que han deixat enrere les taxes negatives i han crescut durant el 2016. Des del mes d'abril l'IPC ha pujat en termes interanuals sobretot impulsat pel preu del petroli i l'energia. Així, en les últimes dades fetes públiques per l'Institut d'Estadística Espanyol, al novembre els preus han augmentat en tres dècimes a Catalunya. Amb aquest comportament mensual dels preus, la inflació es va situar en l'1%, la taxa més alta registrada a Catalunya des de l'agost del 2013 (1,7%). Al conjunt de l'Estat espanyol, l'IPC ha tancat l'any disparant-se fins a l'1,5% pel preu de la gasolina.

Recuperació de la construcció i més compravenda d'habitatges
El mercat hipotecari també ha registrat un increment substancial aquest any, assolint un augment d'un 9,8% de la hipoteca mitjana a tot l'Estat, que s'ha situat en els 91.808 euros. Les dades indiquen que a Catalunya, en l'acumulat de l'últim any, entre juliol del 2015 i juny del 2016, les vendes de pisos s'han incrementat un 18,3% en relació amb les xifres que es van registrar entre el juliol del 2014 i el juny del 2015.

El nombre d'operacions de compravenda d'habitatges a Catalunya el segon trimestre d'aquest ha incrementat un 27,9% en relació amb el mateix període de l'any passat i Catalunya és el territori de l'Estat on més ha crescut. La ciutat de Barcelona és, després de Madrid, la localitat amb més operacions de compravenda de pisos. En aquestes compres fetes a Barcelona destaquen les que han fet estrangers residents que van suposar el 39,5% de les transaccions.

L'objectiu de dèficit
Una altra de les xifres de l'any que més duu de cap els responsables d'economia de les Comunitats Autònomes és l'objectiu de dèficit. Enguany el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha imposat un sostre del 0,6% -una dècima més del que s'esperava- per a les comunitats, mentre País Valencià, Balears i Catalunya demanaven sostres asimètrics. Oriol Junqueras reclamava un 1,8% pel Principat. Per al conjunt de l'Estat, Brussel·les exigeix un 4,6% de dèficit, un sostre que, segons el ministre d'Economia, Luís de Guindos, Espanya assolirà "folgadament".

Increment del salari mínim
El Govern espanyol ha aprovat enguany una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) del 8% a canvi de pactar el sostre de dèficit amb el PSOE. Aquesta pujada representa l'increment més alt dels darrers 30 anys i suma 52 euros als 655,2 euros mensuals en què estava fixat. Així, de cara a l'any nou el SMI queda en 707,6 euros per una jornada completa, una xifra que encara se situa a una gran distància dels SMI de l'entorn europeu.

Avui et destaquem
El més llegit