• Economia
  • Des de Londres: fem com els Reis de l'Orient i seguim els estels

Des de Londres: fem com els Reis de l'Orient i seguim els estels

El govern català fa bé d'invertir en el sector espacial i de treballar amb el sector privat per entendre les possibilitats que aquest àmbit tecnològic pot oferir

El govern català està portant a terme la seva estratègia "NewSpace" de nanosatèl·lits | iStock
El govern català està portant a terme la seva estratègia "NewSpace" de nanosatèl·lits | iStock
Xavier Solano | VIA Empresa
Politòleg
Londres
24 de Desembre de 2023
Act. 26 de Desembre de 2023

Ara fa poc vaig assistir a una presentació de l'agència espacial del govern britànic pel sector financer de la City de Londres. El títol era llaminer: Desbloquejant l'espai per a l'empresa. Haig de reconèixer que tenia certa curiositat per entendre com els britànics estaven desenvolupant el seu sector espacial i com aquest es podria comparar amb allò que el govern català està portant a terme amb la seva estratègia "NewSpace" de nanosatèl·lits.

Tot i tenir en compte les diferències òbvies entre Catalunya i el Regne Unit en matèria d'experiència, recursos invertits i infraestructura, el govern català fa bé d'invertir en aquest sector estratègic i de treballar amb el sector privat per entendre les possibilitats que aquest àmbit tecnològic pot oferir a la societat i a l'economia catalanes. 

 

Els britànics ens mostren el potencial: la indústria espacial britànica és un sector de ràpid creixement, amb ingressos de més de 18.000 milions d'euros a l'any i que ha generat 47.000 llocs de treball. Les dades i els serveis per satèl·lit ja sustenten més del 17% del PIB del Regne Unit.



La clau de l'estratègia britànica, a diferència de l'estratègia catalana - que principalment centra en els usos d'aquesta tecnologia per a necessitats de l'administració pública i a la promoció del sector aeroespacial - prioritza l'aplicació d'aquesta tecnologia a tot el sector privat. 

 

La indústria espacial britànica és un sector de ràpid creixement, amb ingressos de més de 18.000 milions d'euros a l'any i que ha generat 47.000 llocs de treball

Així, la innovació continua oferint noves oportunitats per a les empreses britàniques. Per exemple, les imatges per satèl·lit poden donar suport a processos de verificació de reclamacions d'assegurances relacionades amb esdeveniments meteorològics extrems. Això inclouria les sequeres, les esllavissades, les inundacions i els incendis, tot millorant la capacitat de resposta en els pagaments dels assegurats com, per exemple, els pagesos o els propietaris afectats.

Les imatges per satèl·lit també poden ajudar al creixent nombre d'empreses que estan obligades a fer pública la informació sobre el seu impacte mediambiental. De les 54 variables climàtiques essencials (ECV) especificades pel Sistema Mundial d'Observació del Clima (GCOS), el 60% es pot abordar amb imatges de satèl·lit, que és l'únic que ofereix una cobertura mundial, sèries temporals i actualitzacions diàries d'observació.

El govern català fa bé d'invertir en el sector espacial i de treballar amb el sector privat per entendre les possibilitats que aquest àmbit tecnològic pot oferir

Una altra aplicació la trobem en el sector del transport i de la logística, també cabdal a Catalunya. La connectivitat per satèl·lit podria millorar el seguiment de mercaderies per millorar la planificació i la resiliència d'una cadena de subministrament intel·ligent per aire, terra i mar. Per exemple, a Catalunya el seguiment de contenidors amb càrrega d'aliments peribles a través de la transmissió de dades des de dispositius d'Internet de les coses (IoT) als nostres nanosatèl·lits, al llarg de la seva ruta de transport, ajudaria a la important indústria agroalimentària catalana a esdevenir més competitiva.

Aquests només són uns pocs exemples dels molts avantatges competitius que l'estratègia "NewSpace" de la Generalitat de Catalunya i la xarxa de nanosatèl·lits podrien aportar als sectors productius catalans si es prioritzés obrir aquesta tecnologia a la resta de l'economia. Els britànics ho veuen clar.



Els reis de l'orient van seguir l'estel de Nadal per trobar al nen Jesús. A Catalunya, també faríem bé de mirar al cel i permetre que els nostres nanosatèl·lits ens guiessin a un futur més brillant.