Marina Planas (Barcelona, 1973) és enginyera industrial amb més de quinze anys al món corporatiu que s'ha reinventat després de viure al sud d'Espanya, aprendre de Colòmbia i de formar-se al Massachusetts Institute of Technology (MIT) dels Estats Units i enamorar-se d'un concepte poc comú i explotat a Europa: els nous models de negoci de les plataformes digitals com Airbnb o Amazon. Poc després de retornar a Catalunya, ha assessorat startups com ara Wallbox i el 2020 va crear TheNTWK, una comunitat per a professionals dedicats al negoci de plataformes digitals. Una emprenedora acostumada a liderar equips en un entorn força masculinitzat, a aixecar projectes des de zero i, per sobre de tot, amb impacte real.
Des dels seus inicis, Planas va formar part de la multinacional del món automobilístic Ficosa durant més de quinze anys i allà va desenvolupar diversos rols, des de l'enginyeria, fins a la gestió i administració. "Sempre havia pensat que l'emprenedoria no era per a mi, però en realitat sempre desenvolupava projectes i innovava dins de les grans empreses. Necessitava nous reptes cada dos o tres anys", apunta en una conversa amb VIA Empresa.
Planas: "Sempre havia pensat que l'emprenedoria no era per a mi, però en realitat sempre desenvolupava projectes i innovava dins de les grans empreses”
En els últims anys ha engegat el projecte The NTWK i s'ha convertit en l'única europea que forma part dels 50 nominats del prestigiós llistat "Marketplace Market Makers". De fet, apunta que “el negoci de les plataformes digitals no està gaire desenvolupat a Europa, ja que la majoria de capital és estranger: només el 3% de les empreses d’aquest tipus estan al nostre continent i actualment es concentren als Estats Units i l'Àsia". Entre els seus reptes immediats hi ha l'esdeveniment de #TheNTWKSummit23 que tindrà lloc entre el 18 i 19 de maig a la Llotja de Mar de Barcelona. Allí reunirà els millors experts del món per parlar dels models de negoci digitals, ecosistemes, comunitat i plataformes amb el concepte de Let's Do Something Big Made in Europe (fes alguna cosa gran creada a Europa).
L'aprenentatge en el món corporatiu
Planas és mentora de startups, com ara Wallbox o Meetoptics i ha liderat diversos equips al llarg de la seva trajectòria. El millor consell que li han donat ha sigut el de "ser prescindible a una empresa". Per a l'emprenedora "les persones insegures són les que necessiten que tot passi per elles", mentre que "considera que hauria de ser al revés i fer que l'equip pugui funcionar sol amb rols multidiscilpinars i que brillin tots". Un altre aprenentatge per a ella és que "la perfecció és l'enemic de l'exercici" i que a "vegades és millor arriscar-se i treure un 7 que esperar al 10, que molt possiblement no arribarà mai". A més, demana transparència als líders, sempre que sigui possible i que l'equip "mai és ximple" i s’assabenta de tot abans per altres fonts.
Planas: "Les persones insegures són les que necessiten que tot passi per elles"
Respecte al fenomen de la Gran Renúncia i la rotació de personal en nombrosos sectors, l'emprenedora té clar que "és imprescindible que tothom sàpiga clarament el rol que li pertoca, que els feedbacks siguin clars i constructius basats en exemples, a part d'anar alineats". També demana paciència a les noves generacions i que a vegades toca dur a terme tasques que no són agradables, però que sempre ajuden a aprendre i desenvolupar-se professionalment.
De treballar constantment en entorns masculinitzats ha après que gran part dels homes "no se senten ofesos amb les crítiques, ni les prenen com a personals". Pel que fa al lideratge femení creu que és imprescindible que les dones "aprofitin els soft skills que tenen" i que no tinguin por a plasmar les emocions que senten.
Com es veu en cinc anys? Confessa que gaudint d'activitats a l'aire lliure, de la família, viatjant, del networking i del projecte que té en mans. I de la força que li transmet la seva filla de quatre anys, a qui considera una correlació de forces entre tenir una filla i emprendre, per la força vital que desprenen.