La meitat de les pimes catalanes es troben en "risc de viabilitat"

Pimec constata que un 30% d'empreses han reduït o aturat la producció per l'increment del preu del gas

Els preus de l'energia mantenen elevats els costos de la indústria | ACN Els preus de l'energia mantenen elevats els costos de la indústria | ACN

Pimec alerta que la meitat de les pimes de Catalunya es troben en risc de viabilitat per la pujada del preu de l'energia. Així ho constata un estudi elaborat per la patronal, que detalla que des del febrer les empreses que "veuen compromesa" la seva activitat per l'encariment dels costos ha passat del 16% al 25%, el que suposa que hi ha 480.000 llocs de treball en risc.

L'increment dels costos energètics comença a afectar greument l'activitat de les pimes catalanes... i de retruc, als consumidors. Segons l’estudi, més de la meitat de les petites i mitjanes empreses s'han vist obligades a repercutir la pujada de la llum i el gas sobre el seu producte final. La resta no ho ha pogut fer per les condicions especials del mercat en què opera.

El 25% dels empresaris consultats per la patronal asseguren que s'ha triplicat el preu de la seva energia consumida, fins a suposar el 15% dels costos fixos. Una càrrega que preveuen que encara augmenti més: un 25% de pimes estima que el preu de l'electricitat es duplicarà els propers mesos. En el cas del gas, el 75% considera que el subministrament s'encareixerà més del 55% a curt termini.Ja hi ha un important contingent de firmes que treballen a rendibilitat zero. Això ha portat les empreses més dependents del gas natural a executar aturades parcials. En concret, un 30% de fàbriques han recorregut a aquesta solució extrema.

Més informació
Pimec demana dirigir el PERTE agroalimentari cap a la petita empresa
La Cambra posa en marxa una eina per digitalitzar les pimes turístiques
Sostenibilitat empresarial: una oportunitat per ser pimes més autèntiques
Avui et destaquem
El més llegit