Joan Canadell, Quim Torra i Miquel Valls durant la presentació de la Memòria Econòmica de la Cambra. | ACN
Joan Canadell, Quim Torra i Miquel Valls durant la presentació de la Memòria Econòmica de la Cambra. | ACN

Una Memòria Econòmica contra 'Fake News' i "intoxicadors"

Les vendes de les empreses catalanes a l'estranger ja representen gairebé el 65% del total

El Consell General de Cambres ha presentat l'edició número 54 de la Memòria Econòmica de Catalunya. Aquest cop, però, han compartit escenari a la Llotja de Mar un trident inèdit: el president de la Generalitat, Quim Torra, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i l'expresident Miquel Valls. Així com també els economistes Carme Poveda, Oriol Amat i Ramon Roca. Dades versus Fake News. Empresaris versus elits. 

Canadell: "Aquest informe demostra que l'economia catalana va bé i estem molt més preparats per afrontar una nova crisi"

"Aquest informe demostra que l'economia catalana va bé i estem molt més preparats per afrontar una nova crisi", ha començat Canadell. Entre les principals conclusions, destaquen que les vendes de les empreses catalanes dirigides al mercat estranger representen gairebé el 65% del total o que el nombre d'empreses exportadores regulars ha assolit un màxim històric de 17.239, el que suposa un 33% del conjunt de l'Estat.

És a dir, una de cada tres empreses exportadores espanyoles es troba a Catalunya. "L'empresa catalana ha anat millorant cada any la seva capitalització i fortalesa financera. Veurem moltes crisis, però quan vingui la pròxima ja tindrem un teixit empresarial català molt més preparat i que està agafant múscul per quan vinguin mal dades", ha explicat Amat. 

Les claus del creixement de l'economia catalana 

Tant Poveda com Amat han fet un recull a escala macro i micro sobre els factors que expliquen el creixement de l'economia catalana durant el 2018: fortalesa de la demanda interna (2,2 punts dels 2,6 totals de creixement del PIB), elevat saldo exterior positiu, internacionalització creixent del teixit empresarial i dinamisme del sector TIC amb un increment del 66% entre 2007 i 2018.

Amat: "L'empresa catalana ha anat millorant cada any la seva capitalització i fortalesa financera"

Encara més: recuperació de l'ocupació gràcies principalment al sector industrial (el nombre de llocs de treball ha crescut un 6% fins a 626.600 i això suposa la dada més elevada dels últims 9 anys), la construcció és el sector que "més creix però sense excessos" i representa un 5,4% de l'economia catalana i més turisme estranger "de qualitat" amb un 5% de creixement acumulat en els últims dos anys. 

De la mateixa manera, també s'han assenyalat alguns dels principals reptes: augmentar l'esforç en R+D i aproximar-se als països europeus (Catalunya inverteix només un 1,47% del PIB en R+D, molt per sota del 2,07% de la UE), reduir la taxa d'atur de llarga durada i la temporalitat del treball (el 29% de l'atur a Catalunya és de molt llarga durada (dos anys o més)) i fer créixer els salaris i la productivitat que ha caigut un 0,8% durant el 2018 o assolir els objectius de desenvolupament sostenible de cara al 2030, entre d'altres. 

El missatge als empresaris: "Allunyar-se de les elits"

"En temps de Fake News, la informació és imprescindible per poder contrastar les idees preconcebudes i per poder rebatre les notícies que arriben a les mans d'intoxicadors", ha reivindicat Torra durant la cloenda de la Memòria. Entre el públic s'hi trobaven també Pau Relat, president de la Fira de Barcelona, o Carles Tusquets, president de Banco Mediolanum a Espanya i excandidat a la presidència de la Cambra. 

Torra: "En temps de Fake News, la informació és imprescindible per poder contrastar les idees preconcebudes i per poder rebatre les notícies que arriben a les mans d'intoxicadors"

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha agraït a la Cambra "el rigor lluny de pressions polítiques" en l'elaboració de la Memòria i ha defensat un cop més que "l'evolució de creixement de l'economia catalana és positiu ben lluny de les previsions catastrofistes que alguns auguraven". Fins i tot, ha fet referència a les pressions directes de l'Estat o la retirada de dipòsits bancaris. 

Per últim, ha enviat un missatge final sobre l'establishment que no ha deixat indiferent a ningú: "Els empresaris teniu un rol determinant en la construcció d'aquest país millor que volem... Els empresaris de Catalunya sou els que representeu realment la societat i cal allunyar-se de les elits desvinculades de la realitat del carrer i de les persones".  

Més informació
Canadell vol investigar els comptes de la Cambra (en català)
De "La Caixa" a Esade i del Port a l'AMB, els representants que pot nomenar la Cambra
Un quadre reial a la Llotja republicana de la Cambra
Avui et destaquem
El més llegit