"El model de Fira és Barcelona i no té res a envejar a ningú"

El nou president de Fira, Pau Relat, reivindica "consens de país i lleialtat institucional"

Pau Relat i Juan José Brugera al Cercle d'Economia | Cedida Pau Relat i Juan José Brugera al Cercle d'Economia | Cedida

"Fira de Barcelona ja és rendible, però la seva finalitat no és ser rendible sinó ser un motor de l'economia d'aquest país". Ja fa pràcticament quatre mesos que Relat va posar pau i futur a la institució. Després d'un particular ball de candidats i reiterades negociacions, el conseller delegat de Mat Holding, Pau Relat, va assumir la presidència de Fira de Barcelona per decisió unànime del trident format per la Generalitat, l'Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dues últimes institucions es troben ara en (pre)campanya electoral i per tant, no és d'estranyar que Relat hagi aprofitat la seva intervenció al Cercle d'Economia per reivindicar "un espai de consens de país, grans acords i lleialtat institucional". Ras i curt: "El model de Fira és Barcelona i no té res a envejar a ningú, la governança és una referència". 

Relat: "Fira de Barcelona ja és rendible, però la seva finalitat no és ser rendible sinó ser un motor de l'economia d'aquest país"

"El segle XXI és el de les fires", ha començat. Actualment, hi ha fins a 31.000 esdeveniments firals amb més de 260 milions de visitants arreu del món. I com Fira de Barcelona no vol perdre el seu lideratge... Ja està en marxa un pla per ampliar i remodelar els recintes de Gran Via i Montjuïc amb una inversió de 380 milions, a parts pràcticament iguals, i amb els horitzons establerts de 2024 i 2029, respectivament. 

Més info: Pere Duran: "El 4YFN inspira a emprendre"

En aquest cas, però, té encara més mèrit i és que el consens, els grans acords i la lleialtat institucional és a vuit bandes: Fira de Barcelona, Generalitat, Ajuntament de Barcelona i L'Hospitalet, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Diputació de Barcelona, Cambra de Comerç de Barcelona i la societat patrimonial Fira 2000 que treballa en el desenvolupament de les inversions. 

140 camps del Barça

Amb aquest nou pla, el recinte de Gran Via assolirà els 300.000 metres quadrats de superfície bruta, davant dels 240.000 actuals. La comparació està servida: "El 2018 es van ocupar un milió de metres quadrats de superfície neta que és com 140 camps del Barça". I l'objectiu també: "Barcelona ha sigut, és i ha de ser una ciutat global, que reafirmi la voluntat de jugar al més alt nivell internacional en el món de les fires". 

Relat: "Tenim ambició i projecte de país, volem pensar en gran"

Tal com assegurava la successora de Relat i flamant nova presidenta de FemCat, Elena Massot, en una entrevista de VIA Empresa: "El Barça és el millor ambaixador que tenim". Més enllà del futbol, Fira de Barcelona és la més important del conjunt d'Espanya, el Mediterrani i es troba en el Top 10 de les més rellevants d'Europa. Qui sap si la Fira de Barcelona s'acabarà convertint en el millor ambaixador que tenim... De moment, ja està present en nou països. 

Juan José Brugera i Pau Relat al Cercle d'Economia| Cedida

Relat ha presentat 'El nou impuls de la Fira de Barcelona' al Cercle d'Economia. | Cedida

"Tenim ambició i projecte de país, volem pensar en gran", ha reivindicat Relat. A parer seu, els valors de la casa són: responsabilitat, professionalitat, bon govern, talent i voluntat de lideratge. Alhora, la seva visió és "un projecte de país" amb col·laboració público-privada, internacionalització, internacionalització, tecnologia i més superfície expositiva amb encara millors prestacions.

"La nova revolució es basa en la força de les dades", ha augurat. 

Rècord World Congress

De moment, les xifres de Fira de Barcelona de 2018 són de rècord: facturació de 2010 milions d'euros, un 12% més que l'any anterior, un Ebitda de 29 milions d'euros, un 44% més, dos milions i mig de visitants i la celebració de fins a 153 fires, congressos i esdeveniments, dels quals destaca sobretot el MWC que representa fins a un 30% de la facturació.  

Però també hi ha vida i llegat més enllà del MWC o el 4 Years From Now de la mà d'altres reconeguts congressos com l'HispackIot Solutions World CongressSmart City Expo World CongressiWater o Barcelona Bridal Fashion Week, entre d'altres. Alimentaria mereix una menció a banda, ja que suposa un 10% de la facturació total com també l'Automobile que aquest 2019 celebra la seva edició més especial: 100 anys.

Més info: Relat posa pau i futur a la Fira de Barcelona

Segons Relat, "quan Fira organitza un saló no només ha de generar activitat pròpia sinó que ha de deixar llegat a l'economia i captar nous esdeveniments de referència mundial". I això vol dir: Indústria, tecnologia, moda, construcció... Però també digitalització, talent, Internet of Things (IoT) o Big Data, entre d'altres. 

Llarch: "Encara que des de l'ISE no ho diguin, la ubicació del Mobile a Barcelona segur que ha influït en la seva decisió"

I tot plegat, a l'espera de l'ISE (Integrated System Europe) que és la fira audiovisual més gran del món amb més de 80.000 assistents. "Encara que des de l'ISE no ho diguin, la ubicació del Mobile a Barcelona segur que ha influït en la seva decisió –si més no, en termes de prestigi de la ciutat i de les seves instal·lacions firals- i la proximitat entre els negocis de les dues fires genera unes oportunitats i unes economies externes beneficioses per a tothom, començant per les empreses del sector instal·lades a Barcelona i el seu entorn", escrivia l'economista Enric Llarch a VIA Empresa

Els agraïments són sempre la millor part... 

En el moment dels agraïments, Relat ha volgut reconèixer la feina del director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, de l'expresident José Luis Bonet i del ja difunt Jaume Tomàs que va ser "l'artífex i visionari de la refundació de la Fira i l'alta complicitat entre totes les institucions". Mariona Carulla, empresària i viuda de Tomàs, ha aprofitat l'ocasió per intervenir i aixecar els aplaudiments del públic.

Carulla: "Que el sector públic no faci tonteries i el privat treballi. La Fira de Barcelona és un caramel i no es pot fer malbé tot allò que s'ha aconseguit"

"En Jaume s'hi va deixar cos i ànima, el model és público-privat... Que el sector públic no faci tonteries i el privat treballi. La Fira de Barcelona és un caramel i no es pot fer malbé tot allò que s'ha aconseguit. El Jaume estaria encantat de veure com s'ha continuat en l'època del Bonet i la teva", ha recordat després d'admetre que Relat li va trucar després del seu nomenament. 

En aquest sentit, el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, ha conclòs que "pensar en gran és molt important. Si no tinguéssim aquestes institucions, Barcelona no seria Barcelona".

Valls: "Marxaré si em deixen" 

"Se't veu tranquil, Miquel", ha dit un dels assistents a Valls un cop finalitzada la ponència de Relat. I amb un somriure de complicitat, l'encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha respòs: "Marxaré si em deixen". Del Joc de Trons de la Fira de Barcelona al Joc de Trons de la Cambra de Comerç de Barcelona que ara conviu també amb el fantasma de la impugnació

Més informació
La Fira de Barcelona es fa gran per 380 milions d'euros
Fira de Barcelona bat un nou rècord de 210 MEUR
"FemCat és un 'lobby' que vol influir amb dades, no fem posicionaments polítics"
El llegat del MWC
Avui et destaquem
El més llegit