El 30% de l'oferta d'oficines a Barcelona provindrà de la rehabilitació

Els pròxims dos anys s'incorporaran 320.000 metres quadrats de superfície, un terç dels quals serà per renovació del parc existent

El 22@ es consolida com la zona de més demanda d'oficines | iStock El 22@ es consolida com la zona de més demanda d'oficines | iStock

El mercat immobiliari d'oficines a Barcelona mantindrà la tendència a l'alça els pròxims dos anys, després que el 2019 hagi estat un any de rècord històric amb una contractació de 400.000 metres quadrats. Així, el 2020 s'ha encetat amb només una superfície lliure de 280.000 metres quadrats, que situa la taxa de disponibilitat en un 4,3%, de les més baixes del cicle històric i amb zones amb una manca d'oferta especialment preocupant, com és el cas del 22@, on la disponibilitat és només de l'1,7% quan es tracta de l'àrea de la ciutat que més demanda concentra i on es fan les operacions de més volada.

L'anàlisi del mercat elaborat per la consultora Savills Aguirre Newman concreta que aquest any a la capital catalana ja s'ha prellogat el 43% dels aproximadament 115.000 metres quadrats d'oferta que sortirà al mercat, però destaca sobretot que un 49% del total prové de la rehabilitació integral d'immobles ja existents. "Aquest segment d'activitat és important no només perquè suposa la renovació del parc existent i la seva adequació a una demanda que està demanant superfícies flexibles, sinó perquè a més es pot incorporar a l'oferta amb molta més rapidesa i permet una comercialització més àgil dels espais", exposa Natalia Montal directora associada d'Oficines de Savills Aguirre Newman Barcelona. En els dos pròxims anys entraran al mercat uns 320.000 metres quadrats, dels quals un 60% provindran d'obra nova.

Montal ha recordat que 2019, pel que fa a oficines, va ser el segon millor any dels últims quinze, amb un augment del 4,4% en el nivell de contractació i amb la consolidació del 22@ com la zona de preferència per a la demanda –concentra el 60% de les operacions de més de 3.000 metres quadrats- i també per als inversors que van deixar a la ciutat 1.700 milions d'euros, la millor xifra en 12 anys. El més destacat ha estat que la mitjana de superfície llogada també s'ha disparat, passant d'uns 700 metres quadrats a més de 1.000 metres quadrats. De fet, el gruix d'operacions més importants ha estat pel lloguer de més de 3.000 metres quadrats, que ha suposat més del 47% de la superfície total contractada. 

Pla mitjà de la consellera delegada de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener; la directora associada del departament d'oficines, Natalia Montal, i el director Oficines Capital Markets Barcelona, Carlos Bajo

Pla mitjà de la consellera delegada de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener; la directora associada del departament d'oficines, Natalia Montal, i el director Oficines Capital Markets Barcelona, Carlos Bajo

Per a aquest 2020, la tendència es mantindrà: el 22@ seguirà sent la zona de preferència, les operacions de més de 3.000 metres quadrats seguiran existint, el prelloguer seguirà a l'alça perquè encara no hi haurà suficient oferta –el 57% de les operacions de prelloguer des del 2017 es van tancar amb aquesta fórmula contractual- i, especialment, el coworking o espais de treball flexible es consolidarà com una opció preferent per aquells que busquen superfícies més reduïdes perquè com ha succeït durant el 2019 centraran gran part de la demanda d'espais inferiors als 300 metres quadrats per la flexibilitat que aporten i la poca inversió que requereixen, fet determinant en projectes en fase d'expansió.

"Pay per use"

El coworking és sens dubte una fórmula que es consolidarà i per la que les grans immobiliàries estan apostant perquè és la demanda que prové de les empreses tecnològiques que valora la flexibilitat però també la filosofia del "pay per use" i la integració dels equips de treball en una comunitat de perfils similars en la que preval el talent. En aquest sentit, Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, ha destacat la importància de la indústria digital a la ciutat de Barcelona i ha posat en relleu que els últims informes sobre aquesta àrea d'activitat evidencien que a la capital catalana ja estan radicades més de 1.500 startups que donen feina a 17.000 persones, de les quals un 19% són estrangers. Unes xifres que suposen un increment sectorial del 18% en tres anys, "un augment inusual si tenim en compte l'evolució que han tingut altres sectors industrials emergents", ha recalcat Anna Gener, durant la presentació de l'informe de la consultora Savills Aguirre Newman als professionals del sector immobiliari.

En el mateix acte s'ha valorat l'entrada de capital inversor al sector el 2019, amb 1.700 milions d'euros, xifra que supera els millors anys precrisi. Pel que fa a la compra de béns immobles, es tracta de fons d'inversió internacionals, alguns dels quals és la primera vegada que opten per zones com el 22@, i l'aparició de nous compradors com el fons alemany KanAm Grund Group i el filipí Grupo Emperador Properties. Carlos Bajo, director d'oficines Capital Markets Barcelona, ha esmentat també la presència de diner provinent de Corea del Sud, que s'està posicionant fortament a Europa i que ha entrat per mercats com el francès i l'alemany.

Més informació
"A Catalunya no hi ha trasllat ni de persones ni d'espais"
La demanda d'oficines no té sostre
La Barcelona immobiliària més enllà de dretes i esquerres
Avui et destaquem
El més llegit