Les patronals d'hotels i apartaments, en peu de guerra contra la taxa turística

Apartur i el Gremi d'Hotels creuen que és la gota que fa vessar el got del Brexit, la fallida de Thomas Cook, la situació política i la possible frenada de l'economia

El president del Gremi d'Hotels i el d'Apartur El president del Gremi d'Hotels i el d'Apartur

No s'ha fet esperar. La reacció del sector turístic a la proposta de l'Ajuntament de Barcelona d'aplicar un recàrrec de 4 euros a la taxa turística sobre l'allotjament serà contundent: la mesura es denunciarà davant la Justícia. Els màxims responsables del Gremi d'Hotels i d'Apartur han expressat el rebuig "rotund" a aquest sobrecost que haurien d'aplicar als turistes en un context que alerten "ja està ple de riscos". Ambdues patronals adverteixen que després d'uns mesos de recuperació del negoci, especialment castigat per les conseqüències dels atemptats del A-17 i de la celebració del 1-O, en el futur a curt termini s'hauran d'afrontar a riscos com el Brexit i la fallida de Thomas Cook, la situació política i civil que derivarà de la sentencia del judici del procès, els problemes d'inseguretat a la ciutat, i el posible canvi de cicle i l'entrada de l'economia mundial en una nova etapa de recessió.

Més info: Recels, hotels i opacitat de la taxa turística

El president d'Apartur, Enrique Alcántara, s'ha referit la incertesa del Brexit i ha recordat que l'anglès és el principal mercat emissor europeu. "Tot el que passi al voltant del Brexit és important. Les barreres que es posin a l'entrada de turistes anglesos o la pèrdua de poder adquisitiu ens impactarà", ha avisat. En tercer lloc, el president d'Apartur també ha citat la desacceleració econòmica, un canvi de cicle –ha afegit- que "afectarà les butxaques dels turistes europeus". Pel que fa les possibles mobilitzacions dels pròxims dies coincidint amb la publicació de la sentència del procés, Alcántara també s'ha mostrat "prudent" i ha desitjat que no comporti efectes "molt negatius" com els de fa dos anys. Segons el president d'Apartur, l'ocupació als apartaments turístics es va veure més afectada per l'1-O que no per l'atemptat de La Rambla. D'altra banda, sobre el tancament de la base de Ryanair a Girona, el president d'Apartur ha lamentat que si s'acaba produint junt amb una reducció dels vols comportarà una davallada del nombre de turistes a Barcelona, ja que, segons ha remarcat, no només arriben per l'Aeoroport del Prat sinó també per Girona i Reus. "Per tant, compte amb el què passi amb Ryanair a Girona", ha subratllat.

Una falta de respecte

Amb totes aquestes negatives variables damunt de la taula, un anunci com el de l'Ajuntament de Barcelona, "demostra una total falta de respecte cap a un dels sectors més importants del país", ha manifestat Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotels de Barcelona.

​Apartur i el Gremi d'Hotels amenacen amb denunciar la mesura davant la Justícia

Mestre ha posat en valor que els hotels ocupen 40.000 persones i 100.000 més indirectament i que ja paguen 320 milions d'euros anuals en concepte d'impostos. Per tant, "si l'administració vol recaptar més, que ampliï la base dels sectors vinculats al turisme que haurien de tributar o que gestioni millor el seu compte de resultats com fan tots els empresaris", ha sentenciat Mestre.

Des del Gremi es planteja que l'afany recaptatori de l'Ajuntament (que només disposa del 50% del total d'ingressos que Catalunya rep per aquest impost) passi per una ampliació de la base amb la incorporació de nous actors com el transport, les activitats de lleure, els museus, la restauració... que assumeixin la seva corresponsabilitat en la materia. 

Advoquen per no només gravar el visitant que pernocta perquè hi ha 10 milions d'excursionistes que visiten la capital catalana des d'altres punts del territori, mentre que altres 9 milions de persones s'hi allotgen, segons dades del Gremi.

Lluny del 2017

Amb tot, 2019 està sent un bon any per als allotjaments turístics de la ciutat.  L'ocupació dels hotels de Barcelona s'ha situat en el 83,8% entre els mesos de gener i agost, amb un augment del 2,9% respecte al mateix període de l'any passat, i el preu mitjà ha assolit els 140,93 euros, amb un creixement del 4,5%.

Des del gener fins a l'agost, l'ocupació als establiments hotelers ha estat d'un 83,8%, que representa un alça del 2,9% respecte al mateix període de 2018

En la seva primera roda de premsa com a nou president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Mestre, ha ressaltat que aquest estiu ha estat "relativament bo" quant a ocupació, que s'ha mantingut similar a la de l'any anterior, en un 90,4%, preu mitjà, que ha augmentat un 3,9%, i facturació, que ha crescut un 4,7%. No obstant això, Mestre ha lamentat que aquestes dades encara estan lluny dels aconseguits a l'estiu de 2017, amb un 8% menys de preu i facturació.  "Donem per superada la crisi però no podem ser optimistes perquè tenim per davant massa factors de risc", afegeix Alcántara.

Habitatges turístics il·legals

D'altra banda s'alerta a les administracions de les activitats il·legals que encara operen amb força i amb tendència alcista en l'oferta d'allotjaments. En aquest sentit, Enrique Alcántara, president d'Apartur ha alertat que hi ha 9.000 habitatges turístics il·legals a la ciutat i que estan proliferant les habitacions de les anomenades llars compartides que "creixen en nombre d'unes 5.000 a l'any", ha dit Alcántara.

El sector turístic demana diàleg al Govern i grups municipals per establir quin ha de ser l'impost, on van destinats els recursos recaptats i especialment que tot això es decideixi amb la participació de totes les parts, no només des de l'Administració.

Avui et destaquem
El més llegit