El Port de Barcelona licita la subestació elèctrica per la descarbonització de la seva activitat

El pressupost de l'obra és de 14 milions i està previst que acabi el 2025

Un vaixell de càrrega atracat al Port de Barcelona | ACN Un vaixell de càrrega atracat al Port de Barcelona | ACN

El Port de Barcelona ha tret a licitació el projecte de construcció, manteniment i gestió de la subestació amb la qual vol electrificar els molls. El contracte, valorat en 14 milions d'euros, forma part del projecte Nexigen per descarbonitzar l'activitat portuària. La licitació, aprovada pel consell d'administració del Port de Barcelona al febrer, va obtenir autorització del govern espanyol a juliol. La construcció d'aquesta instal·lació es farà simultàniament amb altres projectes per electrificar els molls que, segons ha informat el port, compten amb una inversió inicial d'uns 130 milions. De fet, en paral·lel a la subestació es construirà la xarxa de mitja tensió que unirà aquest equipament amb les diferents terminals.

L'objectiu del port és electrificar totes les terminals de creuers i fer que fins a sis vaixells es puguin connectar de forma simultània en un futur. Tal com ha apuntat el port en un comunicat, la nova subestació que avui surt a licitació és necessària per construir la xarxa de mitja tensió que subministra electricitat als molls del Port de Barcelona i serà l'element clau sobre el qual pivotarà la seva transició energètica.

L'objectiu del port és electrificar totes les terminals de creuers

"Els vaixells que hi arribin podran aturar els seus motors auxiliars i funcionar amb energia neta amb certificació d'origen 100% renovable, reduint les seves emissions i contribuint a la descarbonització de l'activitat portuària i a la millora de la qualitat de l'aire", han apuntat. La licitació de l’obra inclou la redacció del projecte, la direcció i execució de les obres, així com el manteniment i l’operació de la subestació durant un període de dos anys un cop finalitzi la seva construcció, prevista per a l’any 2025.

Més informació
El Port de Barcelona impulsa l'economia blava
El percentatge de dones al Port de Barcelona puja deu punts
El Port de Barcelona prepara la Copa Amèrica amb una inversió de 120 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit