• Economia
  • Quant s'estan encarint els panellets?

Quant s'estan encarint els panellets?

L'increment del cost de producció i el preu de pinyó i ametlla faran que les comandes siguin més cares, però els pastissers preveuen una bona campanya

Panellets a la pastisseria Zaguirre | Albert Segura (ACN)
Panellets a la pastisseria Zaguirre | Albert Segura (ACN)
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
28 d'Octubre de 2025 - 08:34

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu una bona campanya de panellets gràcies a l'encaix de la tradició de la Castanyada, on aquestes preuades postres han sabut sobreviure a la irrupció del Halloween. Enguany es preveu que les comandes surtin entre un 3% i un 6% més cares als clients per l'augment del preu del pinyó i l'ametlla, així com dels costos de producció. No obstant això, el fet de caure el dia 31 d'octubre en divendres fa preveure al gremi una bona venda durant tot el cap de setmana.

 

Del total de panellets venuts, el col·lectiu estima que la meitat siguin de pinyó, si bé els d'ametlla, xocolata o coco també tenen molt bona sortida, juntament amb algunes creacions que els pastissers fan amb formes de fantasma o de carabassa. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre, ha assegurat a l'ACN que les festes tradicionals de casa nostra mantenen el seu arrelament gairebé immutable per la irrupció d'altres tradicions foranies. "Hi ha una celebració que està tirant molt fort com és el Halloween, i realment hem pogut veure que no és competència, sinó que és una cosa que s'està afegint a la nostra tradició", destaca.

En aquest sentit, assegura que si bé la festa de Halloween té un marc molt concret, que vindria a comportar disfressar-se amb motius terrorífics i recollir caramels, la Castanyada es preserva com un element propi de Catalunya. "Hi ha moltes generacions que celebren el Halloween, i al mateix temps, amb la família, celebren la Castanyada i mengen panellets", afegeix.

 

Amb tot, Zaguirre destaca que el panellet tradicional és el que més sortida té a les pastisseries, amb el pinyó com a rei indiscutible de les safates, i que suposa la meitat de tots els que es vendran aquest any. "El de coco, el d'ametlla, el de xocolata o els ossos de sant també se'n venen molt, però també hi ha un punt creatiu del pastisser, i que li agrada adaptar aquesta línia que podem dir que té Halloween", destaca. Aquest fet dona pas a trobar panellets amb forma de carabassa o fantasma, entre d'altres: "Amb això els pastissers som els primers que intentem fer innovació i canviar alguna cosa de la tradició", apunta el president del gremi barceloní.