El Govern anuncia la rebaixa d'un 30% en les taxes universitàries

El vicepresident Aragonès asegura que els pressupostos pel 2020 inclouran més recursos per poder implementar la mesura

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la roda de premsa en què ha anunciat una rebaixa de les taxes universitàries | ACN El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la roda de premsa en què ha anunciat una rebaixa de les taxes universitàries | ACN

En resposta a les demandes dels estudiants al carrer i de les necessitats mostrades pels rectors de les universitats públiques catalanes, el Govern ha anunciat una rebaixa del 30% en les taxes universitàries per al proper curs acadèmic. La mesura està condicionada per l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, que es dotarien dels recursos necessaris per poder-la implementar.

Ho ha anunciat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la presentació de la Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya. Aragonès ha exposat que els recursos -que no ha xifrat- s'administraran des del Departament d'Empresa i Coneixement, del qual depèn la Direcció General d'Universitats. Aquesta partida ha de servir per "facilitar l'accés a la universitat i estendre les oportunitats al conjunt de la societat".

Igualtat d'oportunitats

"Els joves han d'estar formats i accedir amb igualtat d'oportunitats", ha dit Aragonès en defensar que el Govern sempre ha d'anar per davant dels canvis i ha fet èmfasi en què Catalunya s'ha de preparar per poder fer front al canvi tecnològic i la revolució digital. "La formació ha de respondre als reptes que plantegen els canvis digitals i s'han de reforçar les competències dels joves per adaptar-se a nous perfils laborals i professionals", ha indicat.

Més info: La Generalitat destina un 7,7% més a despesa social el 2019

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda ha parlat dels desafiaments que comporta aquesta revolució digital, com la generació d'una bretxa econòmica i laboral. La generalització de la transformació digital porta a la flexibilitat laboral "que moltes vegades deriva en precarietat i temporalitat" i també és un repte en l'àmbit legislatiu.

De fet, el Parlament ja va aprovar al febrer una moció que instava el Govern a rebaixar les taxes universitàries un 30% per al curs 2019-2020, així com a recuperar el finançament de les universitats públiques del 2010. La moció va tenir els vots favorables de tota l'oposició i l'abstenció dels partits del Govern.

Més informació
Tres universitats catalanes, entre les 500 millors del món
TinFunding, l'evolució del 'crowdfunding' per a estudiants
Les titulacions amb més ofertes de feina a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit