Vuit de cada deu empreses del sector hostaler asseguren haver reduït el consum d'aigua en un any

Un 87,7% de les empreses catalanes han implementat durant l'últim any mesures de sostenibilitat de caràcter social, segons dades de l'Idescat

Una persona obre una aixeta de la cuina | ACN Una persona obre una aixeta de la cuina | ACN

El sector de l'hostaleria va ser el més compromès amb l'estalvi d'aigua durant el passat any. Així ho constata l'enquesta de clima empresarial de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i la Cambra de Comerç de Barcelona corresponent al primer trimestre del 2024, que pregunta qüestions relacionades amb la implementació de mesures de sostenibilitat. En concret, el 78,5% de les empreses catalanes hostaleres van retallar el seu consum d'aigua. Es tracta del sector amb millor percentatge, seguit de la indústria; mentre que a l'altre extrem hi ha la construcció.

Més info: Bombolles sota pressió: la sequera desafia el sector del cava català

A més de controlar el malbaratament de l'aigua, aquest grup també recull altres accions que van dur a terme per potenciar la sostenibilitat ambiental, com ara reduir les emissions contaminants, reciclar o millorar en l'eficiència energètica. L'objectiu de l'informe és detallar el grau de compromís de cada sector del teixit empresarial català.

La burocràcia i l'elevat cost econòmic, entre els principals problemes

En concret, l'enquesta precisa que un 40,7% dels establiments han implementat mesures orientades a la reducció de les emissions contaminants (invertir en energies renovables o incentivar la mobilitat sostenible). D'altra banda, l'informe també recull les principals problemàtiques que les empreses s'han trobat a l'hora d'implementar mesures que beneficiïn el mediambient. En aquest cas, assenyalen l'excés de burocràcia, la falta de claredat en la regulació i l'elevat cost econòmic com els principals factors que limiten la seva acció.

L'estudi també indica que un 87,7% de les companyies catalanes han implementat durant l'últim any mesures de sostenibilitat de caràcter social, és a dir, aquelles relacionades amb les condicions laborals (seguretat o salut laboral, per exemple). Un 72,3% dels establiments assegura haver pres decisions que afavoreixen a la governança (més transparència, qüestions per prevenir la corrupció o més participació, entre altres). Per grandària dels establiments, els que han implementat més mesures de sostenibilitat durant l'últim any han estat els de 50 o més treballadors.

Més informació
La producció de fruita de pinyol baixa un 4% a Catalunya per la sequera i les altes temperatures
El Govern aixeca l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat
Gotes d'esperança: quin és el futur de les piscines catalanes enmig de la sequera?
Avui et destaquem
El més llegit