La demarcació de Barcelona rep 12.418 milions d'euros del turisme

Segons dades de l'Observatori del Turisme de Barcelona, el 2023 s'ha tancat amb gairebé 26 milions de turistes

Façana marítima de Sitges | iStock Façana marítima de Sitges | iStock

La demarcació de Barcelona va rebre prop de 26 milions de turistes durant el 2023, un 12,3% més que l'any anterior, segons dades de l'Observatori del Turisme de Barcelona. Aquest conjunt de visitants va fer 99 milions de pernoctacions i va generar un impacte econòmic directe de 12.418 milions d'euros, un 21% interanual més i el triple que l'any 2021, afectat per les restriccions de la pandèmia. Sense comptar la capital catalana, fins a 10,3 turistes (+7,1%) van generar una despesa de 2.742 milions, un 5,8% més que el 2022.

La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha indicat que les dades constaten el pes del turisme per a l'economia i la "importància de cuidar-lo per ser un sector estratègic en creixement". Les xifres inclouen el total de persones no residents que van pernoctar en qualsevol tipus d'allotjament (inclosos els no turístics). En relació amb l'impacte econòmic, les dades tenen en compte la despesa en allotjament i l'estada (àpats, oci o transport, entre altres). Garrido també ha indicat que la Diputació "treballa per promoure un turisme  sostenible que garanteixi l'equilibri entre el creixement econòmic local i la protecció dels recursos naturals i culturals".

L'Observatori del Turisme de Barcelona està integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç i el consorci Turisme de Barcelona. El 70% de la ciutadania de Barcelona opina que el turisme beneficia la ciutat, però un 23% considera que és perjudicial, percentatge que ha pujat des del 17,3% de l’any 2022, segons l’Oficina Municipal de Dades. Gairebé el 80% dels enquestats creuen que el turisme genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania de la capital catalana, i un 56% diu que el sector és la principal font de riquesa de la ciutat. L’informe s’ha elaborat d'acord amb 1.859 enquestes fetes entre la primavera i la tardor passades, i apunta al fet que el turisme continua sent vist com la principal font de riquesa de la ciutat per un 56,6% de la població.

Mentre que el principal benefici del turisme que es destaca és l’aportació econòmica que representa, aquells que el veuen negativament ho fan per ser un factor que influeix en l’augment dels preus i, com a primer motiu, per la massificació d’alguns espais. En aquest sentit, zones com la Rambla, Sagrada Família, plaça Catalunya, Passeig de Gràcia o el front marítim s’apunten com a espais de la ciutat que una part dels enquestats han deixat de visitar per la presència de turisme. La població consultada prefereix turistes que arribin a la ciutat per motius formatius, professionals o bé esportius i culturals abans que no pas visitants de creuers, que tenen més persones detractores que partidàries.

Més informació
L'auge del turisme rural: creix la despesa un 4,7% per persona i dia a Catalunya
El 70% dels barcelonins aproven el turisme
Girona impulsarà l'Observatori del Turisme
Avui et destaquem
El més llegit