Els vins i caves generen un volum de negoci de més de 3.200 milions d'euros, el doble que el 2016

Un estudi d’Acció indica que el sector engloba quasi 1.400 empreses que donen feina a 10.500 persones

El vi blanc és un dels protagonistes dels vespres d'estiu | iStock El vi blanc és un dels protagonistes dels vespres d'estiu | iStock

El sector dels vins i caves a Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,2% del PIB. Ho constata l’actualització de l’estudi La cadena de valor vitivinícola a Catalunya, elaborat pel Govern a través de l’agència de competitivitat Acció i presentat a Vilafranca del Penedès. Aquesta anàlisi també indica que el volum de negoci d’aquest sector el 2023 s’ha duplicat des de l’any 2016, quan es va fer la primera diagnosi. L’impacte actual és fruit de l’activitat de 1.384 empreses que participen en la cadena de valor, les quals donen feina a 10.460 persones. El 81,2% de les companyies tenen més d’una dècada d’activitat i el 95,7% del total són pimes.

Pel que fa als segments de negoci, el document indica que el 86,3% de les empreses es dediquen a la producció i elaboració del vi i el cava, i són també les que aclaparen la facturació i ocupació: representen el 89,5% del volum de negoci generat i donen feina al 92,4% dels treballadors. Acció destaca que això demostra que els cellers són el “tractor” de l’ecosistema vitivinícola. Pel que fa a les empreses que ofereixen serveis transversals al conjunt de la cadena de valor, aquestes són el 8,3% del total, mentre que les distribuïdores i comercialitzadores en representen el 5,4%.

El sector dels vins i caves engloba quasi 1.400 empreses que donen feina a 10.500 persones

D’altra banda, la diagnosi recull que les 11 denominacions d’origen catalanes -no hi entra la DO Cava, que és competència de l’Estat- concentren el 41,5% total d’ampolles de vi consumides. També apunta que hi ha 19 vins catalans que tenen el distintiu de Vi de Finca Qualificada que atorga l’INCAVI per reconèixer la màxima qualitat i prestigi del producte.

Potencial exportador

L’informe també indica que pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola (49,5%) són exportadores. Segons dades recollides al document, l’any 2023 les vendes a l'estranger de vins i caves van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes.  

Més info: Bombolles sota pressió: la sequera desafia el sector del cava català

En aquest sentit, els últims deu anys Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior, sent el territori líder en nombre d’empreses que fan negoci internacional com en volum de negoci generat. Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó són els principals destins dels vins i caves catalans.

Els últims deu anys Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior

Al mateix temps, Acció apunta que el sector vitivinícola català és referent en el mercat global, segons mostren les dades de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). Aquest ens indica que Itàlia, França i Espanya són els tres primers països pel que fa a producció mundial del vi, aglutinant entre ells més del 50% de la fabricació total.

Més informació
El cava català: del prestigi al low-cost amb l'ombra del boicot
La veritat del vi està en el preu del raïm
Avui et destaquem
El més llegit