Abylight, la desenvolupadora de videojocs que va néixer "quan els mòbils no eren 'smart'"

Des del 2003 la firma desenvolupa i publica videojocs, tant propis com de tercers, i disposa d'un canal a partir del qual ofereix edicions físiques dels seus productes

La CEO d'Abylight, Eva Gaspar, present al Gamelab Barcelona 2023 | Cedida La CEO d'Abylight, Eva Gaspar, present al Gamelab Barcelona 2023 | Cedida

No va ser fins 14 anys després del llançament del primer mòbil, un Motorola que va irrompre al mercat el 1983, quan es va crear el primer videojoc per a aquests dispositius, el Tetris. Posteriorment, van sorgir empreses desenvolupadores per acréixer l’oferta de jocs de telèfon mòbil, any rere any més integrats a la societat, fins a assolir l’actual xifra de 388.000 videojocs a la Play Store, la plataforma de distribució digital d'aplicacions mòbils per als dispositius amb sistema operatiu Android, segons les dades proporcionades per LaPS4. Un impulsor barceloní d’aquests continguts és Abylight: “Vam començar desenvolupant jocs abans que els mòbils fossin smart”, explica a VIA Empresa la seva CEO, Eva Gaspar.

La iniciativa va néixer com una desenvolupadora de videojocs sis anys després del Tetris, el 2003, i no va ser fins al 2009 quan va iniciar la seva activitat com a publisher (publicadora de videojocs). Poc més d’una dècada més tard, en ple període pandèmic, Abylight va continuar expandint-se amb el llançament d’Abylight Shop, un tercer vessant del projecte que ofereix edicions físiques dels seus productes i marxandatge. “La idea de dedicar-se als videojocs ve de la nostra passió i d’haver estat des de sempre la nostra fita. És molt vocacional”, explica Gaspar.

Gaspar: “Vam començar desenvolupant jocs abans que els mòbils fossin 'smart'

De desenvolupadora a publicadora

“Vam començar desenvolupant els jocs mòbils i les seves adaptacions a les diverses versions, i la productora amb qui treballàvem els publicava”, comenta l’empresària, qui destaca com a primers projectes l’Alonso Racing 2006, Ferrero vs. Moya Tennis i Pau Gasol One on One. “Eren jocs que funcionaven molt bé, malgrat que només es descarregaven a Espanya, tot i que també es comercialitzaven a la resta d’Europa i als Estats Units”, afegeix Gaspar. Així i tot, l’equip ubicat a la capital catalana va fer el salt a les consoles l’any 2017.

Abylight, que ha col·laborat amb Barcelona Activa mitjançant diverses iniciatives, com ara un programa de mentoratge, en l’actualitat està format per 20 persones. “Al principi, l’equip el componien només quatre persones, jo m’hi vaig afegir uns anys més tard, cap al 2007”, explica Gaspar, qui explica que en l’actualitat el projecte posa el focus en publicar no només les seves obres, sinó també les de tercers: “Ara ens estem centrant molt en aquesta línia, perquè els processos de desenvolupament d’Abylight són molt més llargs”.

Abylight va fer el salt a les consoles l'any 2017

Un exemple és el recentment llançat One Military Camp, un videojoc amb data d’origen el novembre del 2020 i que la seva primera versió no ha vist la llum fins al juliol d’aquest any. Així, Gaspar explica que “part de l’equip que necessàriament promociona i llança les creacions d’Abylight també ho fa de creacions d’altres artistes, alguns dels quals estem firmant actualment”. En aquest sentit, l’empresària apunta que el seu principal objectiu és assolir que Abylight es converteixi en l’empresa publicadora de videojocs de referència a l’Estat.

Avançar-se al mercat jugant amb la bola de vidre

Després de molts anys innovant en la indústria del videojoc, un sector amb un gran potencial, especialment en el panorama català​​​​​​​, Gaspar recomana a tothom qui inicia un projecte d’aquesta magnitud “intentar avançar-se al mercat, s’ha de jugar una mica amb la bola de vidre i veure les tendències”. Malgrat assegurar que és “molt riscós” i que “et pots equivocar fàcilment”, l’experta comenta que és molt important conèixer el mercat i saber fer “les preguntes adequades”.

Més informació
4 startups que revolucionen (i deixen endarrere) el consumisme del 'Black Friday'
Ebantic, la consultora nascuda a Barcelona per digitalitzar el sector audiovisual
Additive Spaces, l'as a la màniga de la construcció que desenvoluparà els edificis del futur
Avui et destaquem
El més llegit