Crisi a Glovo: accident de trànsit o laboral?

La mort d'un treballador de 22 anys de Glovo atropellat per un camió d'escombraries reobre la polèmica dels falsos autònoms

La concentració de treballadors de Glovo després de la mort d'un company | ACN La concentració de treballadors de Glovo després de la mort d'un company | ACN

La mort d'un treballador de 22 anys de Glovo atropellat per un camió d'escombraries quan anava en bicicleta aquest dissabte 25 de maig ha (re)obert la caixa dels trons. Mentre els treballadors denuncien que "la precarietat ens mata, Glovo ens mata. No permetre ni una mort més. Prou!", la companyia -que ja va lamentar el succés- assegura que el jove mort "no estava registrat com a repartidor" de l'empresa.

Les protestes davant de la seu de Glovo continuen, mentre la companyia extreu de les investigacions que el jove mort utilitzava "el compte d'un tercer" i els treballadors l'acusen "d'aprofitar-se de la precarietat". En un comunicat, l'empresa ha afirmat que "la cessió del compte a terceres persones, a més de ser un pràctica il·legal, dificulta que es pugui entregar material didàctic de seguretat vial ofert normalment als riders".

Més info: Els 'riders' de Glovo i Deliveroo comencen a sortir dels llimbs legals

Des del col·lectiu de treballadors RidersxDerechos, la portaveu, Núria Soto, admet que era "una possibilitat" que el jove mort treballés amb el compte d'algun company però reitera que això és una mostra més de la "precarietat" del sector.

Un model que afavoreix accidents

Sigui com sigui, CCOO, que ha condemnat la mort del treballador, acusa l'empresa d'establir un model de negoci que "afavoreix els accidents de treball". El sindicat  atribueix l'accident mortal a "la tornada de mètodes de producció del passat", en aquest cas "l'externalització del servei a través de la figura del fals autònom". A més, denuncia "la més absoluta precarietat" que, a parer seu, genera aquest model, a través del qual el repartidor només cobra si hi ha comandes, no pot posar preu al servei i no pot decidir en quines condicions fa la feina.

Més info: Inspecció de Treball: els 'riders' de Glovo són falsos autònoms

Una altra denúncia que fa CCOO és que, atès que Glovo "no reconeix" la relació laboral amb els repartidors, es genera una "falta d'inversió" en la prevenció de riscos laborals i la protecció de la seguretat i salut de la plantilla.

IAC: "Estem davant de la perversió més absoluta del model d'explotació que suposa el del fals autònom. Morir treballant sense ser treballador"

La Intersindical Activa de Catalunya (IAC), per la seva banda, assegura que  la mort del repartidor "no és una casualitat" i ha remarcat que porta anys alertant de la falta de seguretat d'aquest tipus d'empreses. "Amb aquesta mort, estem davant de la perversió més absoluta del model d'explotació que suposa el del fals autònom. Morir treballant sense ser treballador. Ha estat Pujan, però podria haver estat qualsevol dels 'riders' que operen a Barcelona, Madrid i València", ha recalcat.

El sindicat ha indicat que el juliol del 2018 va denunciar davant Inspecció de Treball a Glovo per presumpta vulneració de drets dels treballadors. En la denúncia, que també van presentar contra Deliveroo, es criticava que aquestes empreses de repartiment empressin la figura de falsos autònoms per als seus repartidors i se'ls "desapropiava" de qualsevol dret laboral.

Nou accident o indisposició? 

L'entitat Riders ha denunciat a través de les xarxes socials un nou accident "laboral" d'un repartidor de Glovo. A través de Twitter difonen la imatge d'un suposat repartidor estirat a terra davant el centre comercial Heron City de Barcelona essent atès per agents de la Guàrdia Urbana. "Nou accident laboral d'un treballador de Glovo davant Heron City".

Ara bé, Glovo ja ha fet un comunicat per desmentir rotundament l'accident assegurant que es tracta "d'una indisposició i no a causa de la seva activitat profesional". "Glovo està informat en tot moment sobre el seu estat i afortunadament està bé", s'afegeix. 

La denúncia arriba molt pocs dies després de l'atropellament mortal d'un altre dels repartidors que treballa com a autònom per a l'empresa.

Més informació
Glovo opera a 100 ciutats i suma tres milions d'usuaris
Un jutjat de Madrid sentencia que un treballador de Glovo és un fals autònom
"Els repartidors de Glovo no són falsos autònoms"
Avui et destaquem
El més llegit