Advanced Factories, el full de ruta per a la fàbrica del futur

Més de 350 marques presentaran les últimes tecnologies emergents i els sistemes d'automatització i solucions

Un grup de visitants a la tercera edició de l'Advanced Factories el 2019 | ACN Un grup de visitants a la tercera edició de l'Advanced Factories el 2019 | ACN

La transformació digital ja és titular indiscutible de tots els congressos i, l'Advanced Factories, no podia ser menys. La fira de la innovació industrial arriba a Barcelona del 3 al 5 de març més carregada de novetats que mai, totes elles vinculades a la Intel·ligència Artificial (IA), el big data, el IoT o la ciberseguretat, entre moltes altres. El seu objectiu? Donar un cop de mà al sector perquè avanci al mateix ritme que ho fan les tecnologies i, així, millorar la seva competitivitat que repercuteix en el creixement econòmic del país.

Més info: Barcelona acull el primer fòrum de gestió de polígons industrials

De fet, el 63% dels executius considera que l'impacte de la IA serà més gran que el d'internet, segons una enquesta de PwC, i és per això que l'Industry 4.0 Congress, que se celebrarà en el marc de l'Advanced Factories, tractarà de manera especial de quina manera aquesta tecnologia influeix en la indústria i com pot transformar les fàbriques en plantes intel·ligents a què millorin l'eficiència i la productivitat. I és que més enllà de potenciar la productivitat, aquesta tecnologia permet l'automatització de processos i de la producció, el manteniment predictiu, la gestió intel·ligent d'inventaris i del consum energètic, i fins i tot, la planificació de la demanda i optimització de tota la cadena de subministrament.

Més de 300 experts internacionals compartiran a l'Industry 4.0 Congress la seva visió sobre les oportunitats que ofereixen les tecnologies digitals com la IA, el blockchain o el cloud computing a les fàbriques actuals per convertir-les en plantes 4.0. La IA, a més d'incrementar el rendiment i la qualitat del resultat final així com reduir costos, també fa que el treballador pugui centrar-se en aquelles tasques en les quals realment aporta un valor afegit.

Superar la por al canvi

Segons el director de l'Advanced Factories, Albert Planas, "el sector industrial ha estat tradicionalment un sector que, dins d'apostar per la innovació, s'ha mantingut en la certesa dels processos coneguts, cosa que ocasiona por al canvi". Justament per aquest motiu, Planas insisteix en la idea que "nostres fàbriques necessiten abraçar les noves tecnologies" i, aquí, la fira té un paper fonamental: "Ser l'instrument transmissor de totes les novetats que estan impulsant la competitivitat industrial i ser el motor de canvi per al sector".

En aquest sentit, el director de l'Advanced Factories avisa que ara "és el moment que les plantes industrials acullin amb els braços oberts noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial, tal i com ho van fer la passada dècada amb els sistemes d'automatització o la robòtica". I en aquest terreny, empreses com Ais Vision, Accenture, T-Systems o Grupo Álava mostraran als professionals de diverses indústries com a alimentació, automoció, aeronàutica, ferroviari, salut, tèxtil, energia i siderúrgia com implementar la IA a les seves fàbriques i els beneficis que aquesta adopció suposa per al seu negoci.

Amb una agenda específica per a cada professional, directors generals, responsables d'IT i caps de planta o operacions de cada sector podran conèixer les eines digitals que necessiten per impulsar la seva indústria. Així, diferents empreses mostraran els seus casos d'èxit en la implementació de diferents tecnologies, com a exemple de lideratge en la transformació del seu sector.

Facilitar la vida a les pimes

A més, aquest any l'Industry 4.0 Congress posarà especial focus a apropar la tecnologia a qualsevol pime i professional. "Els proveïdors d'automatització troben una barrera d'entrada en la comercialització i implementació dels seus productes pel dèficit d'habilitats digitals, cosa que porta a la servitització dels sistemes o a una oferta ampliada", destaca Óscar Iñigo, director de l'Industry 4.0 Congress.

Per això, el congrés té com a objectiu ajudar al fet que l'automatització i la tecnologia sigui més atractiva per a la indústria per aconseguir fàbriques més eficients i sostenibles. Sempre sense oblidar la necessitat d'atreure talent al sector industrial, especialment femení. Però l'Advanced Factories és més que una fira a l'ús. A més de l'Industry 4.0 Congress i d'una zona expositiva amb més de 350 firmes, l'esdeveniment ofereix una infinitat d'activitats com el Leadership Summit, els Factories of the Future Awards 2020, l'Industry Startup Forum, el Talent Marketplace o tours tecnològics.

I tot això en un congrés en què als debats es podran escoltar a més de 40 dones tecnòlogues, xifra que representa un increment del 8% respecte a l'any anterior. I és que, mentre a Europa la mitjana de dones que estudia carreres tecnològiques o informàtica és del 20%, a Espanya només és del 12%. I això cal revertir-ho.

Més informació
Advanced Factories impulsa les startups més innovadores de la indústria 4.0
La gran setmana de la innovació industrial arriba a Barcelona amb Advanced Factories
Advanced Factories aposta per una nova indústria sostenible i inclusiva
Avui et destaquem
El més llegit