L'aliança entre Crous i Torres per presidir la Cambra de Barcelona

Els dos candidats tanquen una llista conjunta de cara a les eleccions camerals de maig

Enric Crous i José Maria Torres volen presidir la Cambra de Comerç de Barcelona Enric Crous i José Maria Torres volen presidir la Cambra de Comerç de Barcelona

Allò que fa unes setmanes era només una remota possibilitat estratègica s'ha acabat convertint en una realitat electoral. Sense canvis d'última hora i tal com ja va avançar VIA Empresa, l'exconseller de Cacaolat i exdirector general de Damm Enric Crous i el president de Numintec, José Maria Torres, s'han proposat tancar els últims detalls i segellar aquest dijous en un dinar la seva gran aliança per presidir la Cambra de Comerç de Barcelona

Després de reiterades trobades per negociar els termes de l'acord, fonts de VIA Empresa han apuntat que Crous anirà com a president i Torres serà vicepresident primer, mentre que la resta de la llista no s'ha pactat per quotes sinó buscant quin era el millor candidat per a cada epígraf amb el seu implícit estira-i-arronsa. "Aquesta aliança reforça la idea que la Cambra de Crous i Torres treballarà sobretot per a pimes i autònoms", defensen aquestes mateixes fonts. Així ho ha confirmat també Pimec: "Aquesta candidatura representa àmpliament el teixit de pimes i autònoms".

"Aquesta aliança reforça la idea que la Cambra de Crous i Torres treballarà sobretot per a pimes i autònoms"

Torres té un pes significatiu en diferents patronals com Foment del Treball Pimec, és un dels impulsors de la plataforma Pymes i ha patrocinat diversos actes com el primer Congrés Internacional de Dones organitzat per la mateixa Pimec. Alhora, ja comptava amb els suports d'empreses i institucions com FactorEnergia, el Gremi de Peixaters de Catalunya, Bufete Escura, la Unió de Botiguers de Mataró, Grupo Corsa o Eurofincas, entre d'altres.

Alhora, la llista de candidats de Crous ja incloïa dos terços de pimes, un 40% d'empreses del territori, un terç de dones i un terç de persones amb menys de 50 anys. Unes xifres que variaran amb l'entrada de Torres i els seus candidats, però que volen fins i tot augmentar el percentatge de dones a la llista amb l'objectiu cada vegada més pròxim de sumar també forces amb l'associació 50a50 dirigida per Anna Mercadé però sense cap candidata que vulgui disputar la presidència a la Cambra. 

Més info: Cambra de Barcelona, un joc d'escacs a quatre (o més)

Segons apunten fonts de VIA Empresa, és molt complicat que la llista conjunta de totes tres candidatures arribi a un 50% de dones, però es pretén augmentar el 33% inicial de la llista de Crous i fer que dues dones ocupin les vicepresidències restants més enllà de Torres. "Ara no queda bé que en una foto no surti cap dona, però no és només la foto", alertava Noemí Moya de 50a50 en aquest mitjà. Sembla que tant aquest trident com la llista definitiva podria acabar d'agafar forma a principis de la setmana vinent.

De moment, però, Dels Nostres de CrousLes empreses al capdavant! de Torres han decidit donar un pas endavant i fusionar-se. Aquest divendres mateix està previst fer un acte conjunt al Col·legi de Periodistes de Catalunya on s'expliqui amb més detall les condicions de l'acord i els eixos estratègics de l'aliança. L'objectiu, però, ja és comú: guanyar la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona per davant del president del consell de Banca MediolanumCarles Tusquets i l'administrador de ServiAux i economista Ramon Masià

Crous: "El meu ego està més que superat i la meva presidència no serà presidencialista sinó participativa"

Tant l'exconseller delegat de Cacaolat com el president de Numintec han coincidit a reiterar per activa i per passiva el seu suport al vot electrònic durant les eleccions després de constatar que "la participació en les eleccions del 2010 va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial"

Crous va acabar així la seva entrevista a VIA Empresa: "Tot allò que he fet els últims anys és públic i notori. També hi ha hagut fracassos... No tot a la vida m'ha sortit bé. Tinc una trajectòria professional correcta, tinc experiència, conec l'administració, el comerç, la indústria i m'estimo la meva ciutat i el meu país. Em fa il·lusió i tindré temps per fer-ho. Si això no és suficient, que no em votin... El meu ego està més que superat i la meva presidència no serà presidencialista sinó participativa". Participativa i no presidencialista, amb coneixement. 

Torres: "Jo no faig política, faig empresa, i vull que les empreses vagin bé i tot funcioni. Mai no he acceptat pressions de cap patronal perquè no col·labori amb una altra, ni les acceptaré mai"

Per què l'haurien de votar els més de 400.000 electors a la Cambra de Barcelona? Torres també ho tenia clar en una altra entrevista per aquest mitjà: "Sóc empresari i crec que és important que una institució d'aquest estil la lideri un empresari. Porto molts anys lluitant amb accions, no amb paraules, pels drets de les empreses i per millorar. Porto anys col·laborant amb diverses associacions empresarials, potenciant el tema empresarial i finançant-ho de la meva butxaca. L'economia reverteix en el benestar de les persones. Jo no faig política, faig empresa, i vull que les empreses vagin bé i tot funcioni. Mai no he acceptat pressions de cap patronal perquè no col·labori amb una altra, ni les acceptaré mai. Sempre hi ha pressions perquè les patronals, de vegades, es veuen com a competència". Empresa i no política, sense pressions. 

Dels Nostres amb Les empreses al capdavant!. I tot plegat a l'espera d'acollir també la revolta de les dones de 50a50 a la Cambra. Aquest cop, però, el ball de cadires i epígrafs serà per la igualtat. 

Més informació
La revolta de les dones a la Cambra de Barcelona
Enric Crous: "Vull posar els punts sobre les is des de la Cambra de Barcelona"
Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"
Crous deixa Cacaolat i Damm
Avui et destaquem
El més llegit