• Empresa
  • Àngela Mancho, l'emprenedora que està transformant el futur de l’alimentació

Àngela Mancho, l'emprenedora que està transformant el futur de l’alimentació

La cofundadora i CEO de Phoenix Foods vol convertir residus orgànics en aliment per animals i fertilitzants per a plantes

Àngela Mancho, cofundadora y CEO de Phoenix Foods | Cedida
Àngela Mancho, cofundadora y CEO de Phoenix Foods | Cedida
Ana M. Gonzalez, periodista de VIA Empresa
Periodista
19 de Novembre de 2025 - 04:55

Àngela Mancho (1990) lidera Phoenix Foods, la startup guardonada com a millor iniciativa emprenedora als Premis Cambra de Terrassa 2025. Apassionada per la narrativa, confessa que si no fos emprenedora, li agradaria escriure cròniques o retrats de persones. Avui, com a cofundadora i CEO, dirigeix una empresa que utilitza larves de Black Soldier Fly (BSF) per convertir residus orgànics en aliment per animals i fertilitzant per a cultius.

 

El projecte va néixer el 2023 de la necessitat de donar resposta als reptes del sistema alimentari amb solucions tecnològiques. Cada any, el món genera gairebé 1.000 milions de tones de residus orgànics, moltes de les quals acaben oblidades als abocadors. Phoenix Foods transforma aquest desaprofitament en oportunitat gràcies a la entomocultura, utilitzant insectes per transformar residus en proteïnes, fertilitzants i pinsos sostenibles. Avui col·labora amb empreses de tota Espanya des de la seva seu a Olesa de Montserrat.

Àngela Mancho dirigeix una empresa que utilitza larves de Black Soldier Fly (BSF) per convertir residus orgànics en aliment per animals i fertilitzant per a cultius

Al llarg de la seva trajectòria, Phoenix Foods ha crescut de manera constant. Aquest any preveu una facturació de 400.000 euros i, l’any vinent, aspira a disposar d'un equip de set persones. Però la seva mirada va més enllà dels números: la seva missió és una aposta decidida per un món més sostenible i circular.

 

Mitjançant la Black Soldier Fly, transformen residus orgànics en proteïna d’alt valor per a l’alimentació animal i en fertilitzants naturals que retornen a la terra. "El que avui és residu, demà serà recurs", afirma Mancho en una conversa amb VIA Empresa.

“Les empreses fundades per dones són més rendibles”

En un context en què només el 19,3 % de les dones ocupa càrrecs de CEO, segons dades de Women in Business 2025 de Grant Thornton, Mancho és conscient que encara falten moltes més dones en posicions de lideratge. "Les empreses fundades per dones encara reben molta menys inversió, tot i que de mitjana són més rendibles", assenyala. A més, subratlla la importància de visibilitzar el paper femení en el lideratge, ja que això pot inspirar noves generacions de joves a somiar i a treballar per arribar a aquestes posicions.

El 19,3 % de les dones ocupa càrrecs de CEO, segons dades de 'Women in Business' 2025 de Grant Thornton

L'emprenedora va iniciar la seva formació en Dret a Esade, on va adquirir un sòlid coneixement del món jurídic i de la gestió empresarial, que avui aplica amb mestria en la seva startup. La seva entrada al món empresarial va amb l’objectiu de crear una empresa biotech capaç d’eliminar residus orgànics de manera neta i eficient, i de reintroduir-los a la cadena de valor com a productes d’alt valor afegit, com ara aliments per a animals i fertilitzants per a plantes.

Al llarg dels anys, un dels factors clau del creixement de Phoenix Foods ha estat el seu model d’economia circular, sumat a un equip cohesionat i una visió estratègica clara. Com afirma Mancho: "L’equip és el més important. Tant l’equip fundador com les persones que treballen amb nosaltres són els qui impulsen el projecte".

"Els valors d’essència de l’empresa són la sostenibilitat, la innovació i l’economia circular", explica la CEO. Per ella, transmetre aquesta essència dins de l’equip no és només important, sinó imprescindible: és la força que impulsa cada decisió. 

L'empresa fa entomocultura (cria d'insectes) per reduir i processar tota classe de residus orgànics i reintroduir-los a la cadena de valor
Phoenix Foods va néixer el 2023 de la necessitat de donar resposta als reptes del sistema alimentari amb solucions tecnològiques | Cedida

A qui s’aventura a emprendre, Mancho li ofereix un consell: "Planifiqueu amb cura, tingueu sempre present l’objectiu final i construïu un ecosistema de col·laboració entre empreses i entitats". Un dels aprenentatges més valuosos que ha adquirit al llarg del camí és la capacitat de repensar, adaptar-se i confiar en l’estratègia, mantenint la mirada fixa en la visió tot i els imprevistos i reptes que puguin sorgir.

Escalabilitat, creixement i innovació

El principal repte que afronta l'emprenedora és l’escalabilitat i el creixement de Phoenix Foods. L’empresa ja compta amb la seva primera planta pilot industrial en funcionament i manté col·laboracions amb diverses companyies del sector agroalimentari. La CEO mira al futur amb ambició: en els pròxims dos anys espera operar a escala industrial en almenys dues localitzacions més i portar la seva tecnologia a un nou nivell.

En l’àmbit personal, Mancho ha estat reconeguda amb el Premi a la millor iniciativa emprenedora de la Cambra de Terrassa, així com amb el Spain Up Top 1001 Start-up Nation, on també han estat seleccionats com a empresa més atractiva per a inversió.

I, per acabar, hi ha una reflexió que defineix Mancho com a líder: el seu desig no són els reconeixements, sinó deixar una empremta profunda en el món de l’alimentació sostenible i contribuir a afrontar els grans reptes que aquesta planteja. Somia amb un futur on l’alimentació sigui conscient, circular i resilient, i on la seva trajectòria serveixi per obrir camins i inspirar altres a transformar allò que avui sembla impossible en oportunitats tangibles per a un món millor.